用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖提女幼 vs st Clare,如何取捨?
go

聖提女幼 vs st Clare,如何取捨? [複製鏈接]

如讀聖幼非本區,每年約有幾多個女仔可以叩得番聖小呀?

2    0    0    0

叩門位5%,聖提100個學額,即係5個叩門位收幼稚園的小朋友

快樂火雞 發表於 23-1-10 20:32
叩門位5%,聖提100個學額,即係5個叩門位收幼稚園的小朋友
叩門位係按小一班級數目同每班收生人帷大而定,唔係一個固定既百份比
回樓主,你幼稚園有冇積極參與校內活動呢?
如果何,得到幼稚園推薦既機會又低D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Kenji0105 的帖子

每年需要叩門的學生數目唔同,depends on有幾多學生自行同大抽獎可以離場。確實數字除咗學校親口講出黎,其他人講未必太客觀。冇包生仔噶,只能講想叩小學的話入讀幼稚園係普通人提高機會的最佳辦法。

hkpapa852 發表於 23-1-11 08:52
叩門位係按小一班級數目同每班收生人帷大而定,唔係一個固定既百份比
回樓主,你幼稚園有冇積極參與校內活 ...

其實剛收到聖提幼offer,諗緊叩門難度有幾高

另想問,聖提幼有推薦機制?

Kenji0105 發表於 23-1-11 13:49
其實剛收到聖提幼offer,諗緊叩門難度有幾高

另想問,聖提幼有推薦機制?
聽朋友講, 讀聖幼時要家長參加多D校內活動, 日後問學校先會攞到推薦信
如果無乜參加過, 就算要求學校都唔會推薦

有推薦信就一定有叩門面試既機會 (無的話就未必有得見)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-11 17:05
聽朋友講, 讀聖幼時要家長參加多D校內活動, 日後問學校先會攞到推薦信
如果無乜參加過, 就算要求學校都唔會 ...

明白,謝謝你

hkpapa852 發表於 23-1-11 17:05
如果無乜參加過, 就算要求學校都唔會 ...
我印象中佢係冇公開接受街外人申請叩門, 換言之有推薦信就好大機會叩得到, 我咁講有冇錯?

hkhk8888 發表於 23-1-11 17:28
我印象中佢係冇公開接受街外人申請叩門, 換言之有推薦信就好大機會叩得到, 我咁講有冇錯? ...
好似兩年前已接受街外人叩門, 不過係揀人見

hkpapa852 發表於 23-1-11 17:32
好似兩年前已接受街外人叩門, 不過係揀人見

如果接受外人叩門,自己幼稚園最後有無收番曬?

wingkiukiu 發表於 23-1-12 10:56
詳情唔清楚不過講真, 去到叩門階段, 無嘢係有保証

wingkiukiu 發表於 23-1-12 10:56

有聖幼叩唔返

fwstides 發表於 23-1-12 13:32
有聖幼叩唔返

咩原因?寧願收外校都唔收番自己幼稚園生?

wingkiukiu 發表於 23-1-12 13:34

其實叩門位得幾個,學校唔會收得哂。所以小朋友唔勁都係爭唔到。

wingkiukiu 發表於 23-1-12 13:34

過往只聽過有一個校外生叩入,原因應該學校才知道。絕大部份聽返來都係聖幼,但叩門位始終唔多,聖幼生一樣可落空

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-12 13:47
其實叩門位得幾個,學校唔會收得哂。所以小朋友唔勁都係爭唔到。
正常嚟講, 聖提女子叩門位有12個
小班每班2個, 合共8個, 加埋學校會係大抽場每班扣走一個用嚟俾人叩門, 合共12個

hkpapa852 發表於 23-1-12 14:36
正常嚟講, 聖提女子叩門位有12個
小班每班2個, 合共8個, 加埋學校會係大抽場每班扣走一個用嚟俾人叩門, 合 ...

剛收到st Clare call waiting, 聖提女幼 vs st Clare,如果取捨?

Kenji0105 發表於 23-1-15 10:17
剛收到st Clare call waiting, 聖提女幼 vs st Clare,如果取捨?

聖嘉勒幼稚園 升 SCPS 有明顯優勢
到升中 B1生可外闖聖提女/英華女

fwstides 發表於 23-1-12 13:50
過往只聽過有一個校外生叩入,原因應該學校才知道。絕大部份聽返來都係聖幼,但叩門位始終唔多,聖幼生一 ...

唔只一個外校生叩入

回覆樓主:

某一名牌連鎖幼稚園過去五年無人叩入聖提小
以該幼的競爭力應該大殺四方,而其他小學都有其足跡
相信聖提小的外校生叩入比例的確頗低

‹ 上一主題|下一主題