用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好唔好?
樓主: vmcheung
go

英華書院好唔好?  

10090 發表於 23-1-27 14:31
港大醫科雖然無寫邊科會double count,但明顯地chemistry無5*係讀唔掂的,所以唔好齋睇總分,男仔好多中英 ...
Chemistry 明白Concept就可以,唔需要太深入。

Dylanli2017 發表於 23-1-28 09:26
我覺得如果好似有d學校咁,將同學既具體有幾科5**,5*列出來會計得準d. 因為40分既組合可以好多,5科5*及2 ...

其實列出有幾多人有40分以上,只是個水平參照,其目的並不是要展示有幾多人夠分入醫學院…
應該係,除非唔係…

gracelam 發表於 23-1-28 11:06
HKU入醫科,指定DSE要修Chem,雖然CU 指定Bio/Chem,但如果冇修Chem, 唔知有幾多個可以成功入讀?
...
其實有志於讀醫,應該勇於揀 bio,接受 DSE bio 海量課程的洗禮…
若 DSE bio 讀得得心應手,讀得開心,應該都適合讀醫,
若讀 bio 讀到懷疑人生,就應該停一停,諗一諗是否適合,因為 DSE bio 整個課程只是 HKU medic year 1 約 七分一的課程分量…典涯下去呢?

小鹿揀學校 發表於 23-1-29 09:52
其實有志於讀醫,應該勇於揀 bio,接受 DSE bio 海量課程的洗禮…
若 DSE bio 讀得得心應手,讀得開心,應 ...
CU同HKU既BIO份量有所不同? 占7分1咁少,其實DSE BIO可讀可不讀?聽講BIO是靠背比較多,實際技術含量唔高?

我見我仔學校的尖子,寧願揀 phy chem econ,也不願揀phy chem bio,他們覺得夠分入到就得。

Dylanli2017 發表於 23-1-29 10:33
CU同HKU既BIO份量有所不同? 占7分1咁少,其實DSE BIO可讀可不讀?聽講BIO是靠背比較多,實際技術含量唔高? ...
CU year 1 是 happy year
HKU year 1 就已經嚟料……

你覺得 DSE bio 整整4年的海量課程只是 HKU year 1 課程的 七分一 ,是少?

jaycee_mami 發表於 23-1-29 11:26
我見我仔學校的尖子,寧願揀 phy chem econ,也不願揀phy chem bio,他們覺得夠分入到就得。
...
冇嘅,八仙過海,各施各法…

有志於醫療科的,個人覺得揀 econ 唔揀 bio 的問題係…

講鬥高分,2022年 econ 5** 的 cutoff 分是95分,真係咁易5** ? 一條 mc 一個低級錯誤都已經跌咗粒星出嚟

若鬥到同分, bio友 比 econ友 一定有得失球差優勢

若去爭 理工3寶,就要計 weighting , bio 4 個weighting 仲高過 econ 5**

小鹿揀學校 發表於 23-1-29 14:05
CU year 1 是 happy year
HKU year 1 就已經嚟料……

非也,我指如果讀得咁辛苦先得1/7,不如skip左佢。CU happy又容易合格d,究竟是點解呢?

Dylanli2017 發表於 23-1-29 14:36
非也,我指如果讀得咁辛苦先得1/7,不如skip左佢。CU happy又容易合格d,究竟是點解呢? ...
其實我是指課程的分量,並非去計有多少係大學用得番,如果吓吓去計要用得番,咁 econ, phy 都可以skip 晒,
CU HKU 都有 happy year
CU 的係 year 1, 叫 general year
HKU 係 year 3, 叫 gap year, 仲 happy 啦!可以好似 Pamela Chiu 咁去 tbb 參加星夢傳奇,追尋吓歌星夢咁..

小鹿揀學校 發表於 23-1-29 19:01
其實我是指課程的分量,並非去計有多少係大學用得番,如果吓吓去計要用得番,咁 econ, phy 都可以skip 晒, ...

我朋友的小朋友偏向CU, DSE 後,休息一下,體驗大學生活。

sumikogurashi 發表於 23-1-27 11:22
亦公道啲講,以前亦不少資深會員講過,LS 係一間B1A 校要硬食喇小的B2 生,最基本30 幾個,條數係之前喇小 ...

其實大部份B1A傳統名校都有自己小學,間間都係咁硬食架啦,不過我覺得小學黎講英華真係唔錯,不過真係跳船太多影響中學成績。

acgy 發表於 23-1-30 11:57
其實大部份B1A傳統名校都有自己小學,間間都係咁硬食架啦,不過我覺得小學黎講英華真係唔錯,不過真係跳 ...

人望高處,可以了解。

Sophie0804 發表於 23-1-29 20:47
我朋友的小朋友偏向CU, DSE 後,休息一下,體驗大學生活。
係啦,上吓莊,拍吓拖先啦⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 23-1-31 09:34
係啦,上吓莊,拍吓拖先啦⋯⋯

阿女上莊識得個醫科生,佢開頭都奇怪點解佢有時間上莊
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-1-31 09:56
阿女上莊識得個醫科生,佢開頭都奇怪點解佢有時間上莊
咁叫你女趁今年比吓機會人哋啦,人哋出年開始好忙㗎啦⋯⋯

希望阿仔選科成功 話PCB 最易biology 只要記下生字 不使煩

小鹿揀學校 發表於 23-1-31 10:12
咁叫你女趁今年比吓機會人哋啦,人哋出年開始好忙㗎啦⋯⋯

年輕人嘅事,我理唔到了
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

vmcheung 發表於 23-1-10 17:28
聽聞上年好多英華小學唔直升書院,揀其他學校?想了解是什麼原因?

係咪因為轉校長?

係咪社會環境呀? 暑假唔少人投奔西方喎?

英華咁好, 點會捨得走呀!

ckcleung 發表於 23-1-10 22:27
回覆 10090 的帖子

有國安在背後撐腰, 按你理論, QC應該越來越旺喎!

ckcleung 發表於 23-1-11 12:45
回覆 Sophie0804 的帖子

你以為SPCC d 體育音樂好差咩?

音樂唱歌仔幾叻都無用!
應該佢地已被搣柴, 達唔到第一線.

連續兩年國慶官方宣傳片, 佢地無份拍!