用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好唔好?
樓主: vmcheung
go

英華書院好唔好?   [複製鏈接]

sumikogurashi 發表於 23-1-27 11:11
係,page 8 係咁講,27 個學生40 分以上。best 幾就文中沒提及。
如果係best 7,未必入到醫學院

2jkidsfather 發表於 23-1-27 11:22
如果係best 7,未必入到醫學院

想知best 幾,直接問學校

2jkidsfather 發表於 23-1-27 09:33
Page 8?

https://www.lasalle.edu.hk/eng/upload/school_plan_report/lsc_annual_school_report_2021-202 ...

冇講計幾科! 會吾會係計個人所有dse考科計呢?

sumikogurashi 發表於 23-1-27 11:22
亦公道啲講,以前亦不少資深會員講過,LS 係一間B1A 校要硬食喇小的B2 生,最基本30 幾個,條數係之前喇小 ...
咁又有冇計, 每年中六畢業其實只得番~200人 (以一班標準36人計, 得番5班半), 個~200人又係咩水平呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Szetimmy0225 發表於 23-1-27 11:27
冇講計幾科! 會吾會係計個人所有dse考科計呢?

以6科計, 最高係42分, 如果Best 6有40分, 除咗GPS基本上咩科都入到; 以7科計, 最高係49分, 如果Best 7得40分, 即係平均每科係5* (當中仲可能有2科得5), 咁唔好話MBBS, 理大物理治療都未必入到

所以講有幾多分而唔講幾多科, 係"發水"成份居多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-27 11:41
以6科計, 最高係42分, 如果Best 6有40分, 除咗GPS基本上咩科都入到以7科計, 最高係49分, 如果Best 7得40分, ...

謝謝 師兄852解答! 理解哂!

sumikogurashi 發表於 23-1-27 11:11
係,page 8 係咁講,27 個學生40 分以上。best 幾就文中沒提及。

好明顯係計七科,40分即係五科5*兩科5
如果係計六科,40分即係四科5**兩科5*
如果係計五科,滿分係35分,攞唔到40分
我唔認為5**咁易攞,所以一定係七科

hkpapa852 發表於 23-1-27 11:41
以6科計, 最高係42分, 如果Best 6有40分, 除咗GPS基本上咩科都入到; 以7科計, 最高係49分, 如果Best 7得40 ...

事情並不是這樣的…
綜合 LSC 入到 medic + dental 的人數,好明顯所講的 40+分人數是計了 7科,
40分7科是咩概念呢?
除了剛剛的2022 年 幾乎所有考生都揀中大,攪到中大 Medic 的收分高至 41分7科之外,其他所有年份 40分7科已可入到中大medic了,

至於港大medic,咁多年都係 best 6 36分穩入,去年開始更當M12為一整科添。
咁40分7科又係咩概念呢?
除了 5科30分+2科5,其餘任何一個 40分7科的組合都穩入 HKU medic 了…
仲末計 M12 可以替換最差的第6科….。

至於 poly physi …唔好講到咁得人驚,可以看看下面 2022 low quartile 的收分

回覆樓主:

https://www.med.cuhk.edu.hk/tc/press-releases/cuhk-announces-2022-23-admission-scores-for-medicine

可以參考下呢度!

港大醫科雖然無寫邊科會double count,但明顯地chemistry無5*係讀唔掂的,所以唔好齋睇總分,男仔好多中英文一般,但數理科攞哂星

10090 發表於 23-1-27 14:31
港大醫科雖然無寫邊科會double count,但明顯地chemistry無5*係讀唔掂的,所以唔好齋睇總分,男仔好多中英 ...

入得醫科嘅chem 唔會低,有5*是閒事

男仔中英文一般,呢啲係咩思維?我識兩個早兩年考DSE 朋友的仔,中英文都5**,佢哋係好叻

hkpapa852 發表於 23-1-27 11:38
咁又有冇計, 每年中六畢業其實只得番~200人 (以一班標準36人計, 得番5班半), 個~200人又係咩水平呢?

...

睇佢哋school report 提及70% 學生入三大,咁呢0-200 人的70%都唔算失禮

sumikogurashi 發表於 23-1-27 20:17

入得醫科嘅chem 唔會低,有5*是閒事

我話「男仔好多中英文一般」,我無話「男仔中英文一般」
我當然知道有男仔中英文叻
真係抱歉,小女子讀書少,無乜思維,我只睇實際數據,2022 DSE中文科level 5+,日校女生有14.3%,男生有5.2%
而英文科level 5+,日校女生有11.2%,男生有9.9%
中英文攞U的男生就比女多一倍
中學教中英文的老師,明顯都係女比較多

10090 發表於 23-1-27 14:31
港大醫科雖然無寫邊科會double count,但明顯地chemistry無5*係讀唔掂的,所以唔好齋睇總分,男仔好多中英 ...
醫科課程和chemistry 關係不大,就算dse冇chemistry一樣可以讀得好好!

小鹿揀學校 發表於 23-1-27 13:29
事情並不是這樣的…
綜合 LSC 入到 medic + dental 的人數,好明顯所講的 40+分人數是計了 7科,
4 ...
我覺得如果好似有d學校咁,將同學既具體有幾科5**,5*列出來會計得準d. 因為40分既組合可以好多,5科5*及2科5是明顯入唔到醫科,因為醫科最低要求best 6是36,5科5*加1科5只有35分,入唔到。就咁睇40分27人,肯定唔會是27人都達到醫科要求。

73662710 發表於 23-1-27 23:59
醫科課程和chemistry 關係不大,就算dse冇chemistry一樣可以讀得好好!
不敢苟同

HKU入醫科,指定DSE要修Chem,雖然CU 指定Bio/Chem,但如果冇修Chem, 唔知有幾多個可以成功入讀?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-1-28 11:06
HKU入醫科,指定DSE要修Chem,雖然CU 指定Bio/Chem,但如果冇修Chem, 唔知有幾多個可以成功入讀?
...

前幾年我識人讀combined science (bio+chem),成功入讀,佢另外兩科係文科

真的嗎?

2jkidsfather 發表於 23-1-28 13:41
真的嗎?
反而Biology more related 多少少!但係完全無chemistry 的知識又搞唔點!

以前中五程度的chemistry 夠照,以家dse 4不像,所以就算dse唔考chem, 最好中三中四有讀chem.

在dse制度下,cu 以家可能真係收一些完全無chemistry 底的人,但係第一年比較辛苦啲要追返。咁人地係尖子,學乜都快!
‹ 上一主題|下一主題