用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資抽飛程序
樓主: bb2911
go

直資抽飛程序   [複製鏈接]

想問問去直資抽飛時,直資中學只退回小六資料表,無退回家長承諾書,但喺承諾書蓋左個stamp,咁想問問係咪都ok?

Ababe 發表於 23-3-31 21:22
想問問去直資抽飛時,直資中學只退回小六資料表,無退回家長承諾書,但喺承諾書蓋左個stamp,咁想問問係咪都 ...

參考 EDB SSPA 2023 FAQ #24
學校必須按家長要退回兩份文件

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA_2023_Sept_DP_TC.pdf

醒目開學勳章 王國長老

要抽飛既各位,可唔可以PM報料呢?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 Poyau 的帖子

我問間學務處職員,佢話已喺承諾書蓋左個stamp,就無比番我,只比番小六學生資料表我

回覆樓主:

我今日都係咁喎, 係咪英華?

siukaipp 發表於 23-1-18 07:55
想請教下, 如果A直資收咗, 跟住過咗幾日, B直資畀offer,但係留位個限期好短。

上文提到, 如果A處理文件 ...

绝對有機會,特別發生係學生名單臨交EBD前幾日,到時會有啲直資急call waiting 即日(上午電話,下午要註册)或翌日註册,幾年前係EK見過幾個此情况個案攞唔切A直資小六資料表而去唔到B直資註册。可以爬文Fact check吓

小時了了 發表於 23-3-31 23:06
绝對有機會,特別發生係學生名單臨交EBD前幾日,到時會有啲直資急call waiting 即日(上午電話,下午要註册 ...

多謝提醒

所以我今日即刻去咗抽飛

但係佢淨係畀咗小六學生資料表我,冇畀返份undertaking我

不過我估都安全? 因為嗰張小六學生資料表喺我手上

Ababe 發表於 23-3-31 22:31

我問間學務處職員,佢話已喺承諾書蓋左個stamp,就無比番我,只比番小六學生資料表我 ...

哪間中學?

siukaipp 發表於 23-3-31 22:55
我今日都係咁喎, 係咪英華?

想問英華抽飛,是否早上約可即日拿回?
thanks

回覆樓主:

我上次係第二日攞

siukaipp 發表於 23-4-2 22:02
我上次係第二日攞

Thanks.

Ababe 發表於 23-3-31 22:31

我問間學務處職員,佢話已喺承諾書蓋左個stamp,就無比番我,只比番小六學生資料表我 ...

我都試過係咁,個職員唔肯比我,我後來走左

但都係唔放心,打電話去學校,話要佢一定比返我,最後佢都肯比我,但我就要去多一次

回覆 naturebeauty 的帖子

我都擔心,明日打去教育局問問先。不過似乎都有唔少學校係只比番學生資料表,唔交還承諾書

Ababe 發表於 23-4-3 01:16
回覆 naturebeauty 的帖子

我都擔心,明日打去教育局問問先。不過似乎都有唔少學校係只比番學生資料表,唔 ...

如果可以嘅話, 你可唔可以打完電話去教育局,  上嚟update下大家, thank you

打左去教育局問,有小六資料表喺手就可👍

我上星期五打電話問教育局,佢答我學校需要退番小六學生資料表同埋確認信比我,叫我再問多次學校,如果仲有問題就通知佢哋。跟住我星期六直接上學校,佢初時都話唔會比番確認信,但當我話已經問過敎育局,最後佢都比番正本我,只係話會影低一張做記錄。其實真係唔明有D學校點解想要扣住張確認信?

但我問嗰個話如果間學校無小六資料表,咁佢有咩野都無用

我見資料講家長需在4/12或之前向直資抽飛,但同時講直資到5/3先需要上報取錄名單。請問中間嘅時間有乜特別意思?是否指直資有權在4/13或之後提前上報名單,咁學生就會冇得轉大抽獎,所以保險計必須在4/13之前抽飛?

聽返最近講法,雖然唔攞承諾書大多數無問題。

不過,不過係好意外情況下,如果直資校誤交名單兼且承諾書,係有機會造成教局誤入資料……

簡單講就係唔怕一萬,至怕萬一。到時第一步錯左就會踢走自行派位,再追溯都有排搞。

自己衡量呢個萬一嘅風險

A14976 發表於 23-4-6 20:47
我見資料講家長需在4/12或之前向直資抽飛,但同時講直資到5/3先需要上報取錄名單。請問中間嘅時間有乜特別 ...
多口問句,你手上的不派位直資中學“承諾書” 寫嘅 deadline 日期是幾時?
‹ 上一主題|下一主題