用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特異功能人士
樓主: Pomina
go

特異功能人士   [複製鏈接]

各位籃球波友家長,原來呢段時間又辦左一個籃球中學組精英邀請賽,有DB,LS,YW,SJ等等。可去 “你條管”搵 GBC中學組 睇下。

有D賽果都出乎意料,自己睇啦

ckcleung 發表於 23-1-27 10:40
各位籃球波友家長,原來呢段時間又辦左一個籃球中學組精英邀請賽,有DB,LS,YW,SJ等等。可去 “你條管”搵 G ...
部份比賽賽事不是Full team 或沿用最強組合,可能是給下屆球員多些經驗,為未來鋪路,亦可能是避免影響”正式的“精英賽,所以對賽果不必太認真。

2jkidsfather 發表於 23-1-27 10:51
部份比賽賽事不是Full team 或沿用最強組合,可能是給下屆球員多些經驗,為未來鋪路,亦可能是避免影響”正 ...

SJ,YW同LS係full team,DB吾係。係咪出盡力去打就另一回事啦

ckcleung 發表於 23-1-27 10:53
SJ,YW同LS係full team,DB吾係。係咪出盡力去打就另一回事啦
DBS 最應該 Full team,錯過太多,餓波、要證明自己

2jkidsfather 發表於 23-1-27 11:07
DBS 最應該 Full team,錯過太多,餓波、要證明自己

無話應吾應該,始終今年D1同精英賽無緣,其他賽事只係小菜一碟,不如訓練定下一年既A grade組合。做好準備.如果新組合吾掂,拿拿臨搵人插隊嘛!

2jkidsfather    發表於 23-1-27 11:23

hkpapa852 發表於 23-1-12 13:26
棄B1揀B3

定係

B1棄佢被迫揀B3呢?

只有當事人同關聯人仕最清楚

不過真係唔少體育頂尖果批,都會係準備DSE之前就轉去林大輝

Pomina 發表於 23-1-9 13:22
回覆 adriantai 的帖子

我地就係有band 1成績, 無特異功能, 只是好奇有些同學已經內部有offers. 可能真 ...

除非識的是校董、超上流人士,咁都可能未夠料就抆車邊最終有offer.  至於一早有offer, 明顯就係人哋好有實力啦

回覆 LeeCC 的帖子

好有毅力的小朋友同媽媽,越細開始學就越難。即使阿女算係配合又有啲領悟力個種,我自己一日督阿女早晚各練一個鐘都已經覺得好難。而且真係感覺到小朋友日練夜練會由有興趣變到話“最討厭練琴”我諗我都係要幫阿女減鐘

acgy 發表於 23-1-30 12:38
不過真係唔少體育頂尖果批,都會係準備DSE之前就轉去林大輝

入左港隊聽講轉林大輝訓練先有最好設備?

Rpp 發表於 23-1-31 10:40

佢有標準足球場咩?

佢連搞五人足球比賽畀小學生都係用室內籃球場+吹氣龍門,地板跣到乜咁
我是護書簿

losoco 發表於 23-1-31 11:19
佢有標準足球場咩?

佢連搞五人足球比賽畀小學生都係用室內籃球場+吹氣龍門,地板跣到乜咁

咁點解d運動員仲要轉入去?唔仲..

之前睇個訪問,話林大輝可以遷就需要去體院訓練的學生上課安排

佢畀到港隊學生彈性安排出去練習同比賽
我是護書簿

吾逼學生交功課,考試成績吾係一切,識學生盡情發揮特異功能,咁都夠吸引啦

以體藝特異功能既學生入學校,學校提供好既設備及專業老師,吾逼學生交功課,考試成績吾係一切,遷就需要去體院訓練的學生上課安排,讓學生盡情發揮特異功能,問題係始終都有正常科目學習,學生隨時會因其他科目不理想令特異功能發揮更差,更難造就出專業世界水平既體藝人才,突顯政府對體藝人才根本不予重視,林大輝做到啲又做唔到啲,同體藝學校一樣做全面啲全以體藝為主學校仲好啦,訓練真正專業人才,讓真正人才唔好衹留戀學界而已

香港冇一間學校既運動設備係最好,港隊訓練還港隊訓練,係兩回事,只不過會好似體藝咁,課程、返學時間會彈性啲,最主要係氛圍,大家都係運動人,互相鼓勵,同上同落,俾人潑少啲冷水(一般學校入面總有啲聲音會話起香港運動員搵到食咩?值得放咁多時間咩?⋯⋯)

PTL_L 發表於 23-2-1 15:37
香港冇一間學校既運動設備係最好,港隊訓練還港隊訓練,係兩回事,只不過會好似體藝咁,課程、返學時間會彈 ...

原來係咁,年年都講林大輝呢間學校,仲以為係正規體校,設備非常之完善。

PTL_L 發表於 23-2-1 15:37
香港冇一間學校既運動設備係最好,港隊訓練還港隊訓練,係兩回事,只不過會好似體藝咁,課程、返學時間會彈 ...

咪就係政府對體藝人仕不重視既主要原因,不論由開始到出來社會都冇咩好支援,做成大部份家庭都唔敢給予有特異功能孩子專注去做既心態,做就不出特異功能人仕更上一層樓目標,何來會咁容易有朗生張生C羅等等成就,問下這些人用了多少時間訓練就知,佢地喺小時候訓練時間仲有冇時間稔中英數及其他雜科既心.

PS:  某些心態家長覺得學校比多元化孩子,學習又可以運動身心發展平衡,這題目所指衹有特異功能,於學術上可能未及學校要求能力,所以學校以此招生,對學校對社會對孩子都係幣多於利,仲係間接將呢啲有特異功能天份孩子沫殺晒更上一層樓原因,更何況體藝都係人才之一,為何呢啲人才就不重視?

ckcleung 發表於 23-1-27 10:40
各位籃球波友家長,原來呢段時間又辦左一個籃球中學組精英邀請賽,有DB,LS,YW,SJ等等。可去 “你條管”搵 G ...
SJC vs LSC
SJC 勝!

PTL_L 發表於 23-2-4 16:40
SJC vs LSC
SJC 勝!

後來居上反超前
‹ 上一主題|下一主題