用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特異功能人士
樓主: Pomina
go

特異功能人士   [複製鏈接]

回覆 AgapePa 的帖子

咁小學B1A都唔一定DSE係B1A。
特異功能失效就要睇成績達唔達標。如果雙失就。。。。。

worldcat 發表於 23-1-9 13:50
特異力能係全港比較,計機率隨時難過級一。

無錯,熱門運動要做全港top 果班,每星期都起碼練十幾個鐘以上,時間金錢都吾少

mrs.so 發表於 23-1-9 12:28
小六學生港隊係有可能。

我其中1個升中前已經兩個港隊Cadet,Junior,另1個小四已經晉身代表隊,由於未夠1 ...
17歲或以下叫港青代表隊,都有不少小五/六學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實,我覺得運動出色也是一種才華,中學向這些運動出色的小朋友招手是一件很正常的事情。畢竟在學習方面,優異的小孩子成績可能只差一兩分。而且六年之後讀成點都未知。還不如收一個運動優秀生,馬上可以在中一的校級比賽中拿到榮譽。
不是每個小朋友都有運動天賦,且願意投入精力去訓練的。他們值得被選入名校。他們也是靠自己的努力獲得在好學校學習的機會,而非識人好過識字咯。

回覆樓主:

特異人士同識人係兩回事,識人只要正正常常吾太差就Ok

要運動有成績,每星期練4-5日是平常事,仲有家長接送的時間與聘請私人教練加操的支出,然後讀書仲有Band 1成績,小朋友的專注、時間運用及堅毅態度已很特異,相信間間學校都歡迎呢D學生,只是再揀下誰比誰特異,最特異的先由SSPC, DBS, LS, DGS, HYS收左先,然後如此類推囉

200904 發表於 23-1-9 14:24
其實,我覺得運動出色也是一種才華,中學向這些運動出色的小朋友招手是一件很正常的事情。畢竟在學習方面, ...

最重要係俾小朋友做運動時既初心,究竟係目標為本(收哂風咩學校要咩人再train小朋友)定一開始只係想俾小朋友玩多樣運動而久而久之發現佢有talent 呢?又係兩回事

回覆 PTL_L 的帖子

冇用的, 運動都要Talent, 不是你想谷就谷得到

Pomina 發表於 23-1-9 13:22
回覆 adriantai 的帖子

我地就係有band 1成績, 無特異功能, 只是好奇有些同學已經內部有offers. 可能真 ...

識人好過識字,同有運動音樂特異大覽扯唔埋呀!你知唔知要train一項運動要付出幾多心神體力加資金?小學生帶出帶入,球會/泳會/周圍比賽攞經驗,再加私人教練、體能教練提升,家長同小朋友付出幾多?玩到呢個位,係冇咩家庭生活㗎喇,因為好多時圍住呢樣野嚟轉!
去旅行?no way,好多比賽起放假舉行,包括每年第一日。一有時間就用嚟處理學業,做運動唔可以俾學業差,因為好多學校要小朋友兩者兼顧,有得再揀,純谷學術會更舒服!

bearbee004 發表於 23-1-9 15:37
回覆 PTL_L 的帖子

冇用的, 運動都要Talent, 不是你想谷就谷得到

發現talent 唔係靠谷出嚟,好多運動員都係10幾歲先爆出嚟,只不過有人早被發現,有人遲被發現!

PTL_L 發表於 23-1-9 15:42
識人好過識字,同有運動音樂特異大覽扯唔埋呀!你知唔知要train一項運動要付出幾多心神體力加資金?小學生 ...

回覆樓主:

到底運動成績去到咩地步,才算特異功能呢?全港比賽、學界比賽、各類大小不同的比賽冠軍?

BERNICEJUNE 發表於 23-1-9 16:01
到底運動成績去到咩地步,才算特異功能呢?全港比賽、學界比賽、各類大小不同的比賽冠軍?
...

起碼校際比賽的全港前三名。

BERNICEJUNE 發表於 23-1-9 16:01
...

如全港大型比賽或學界攞冠軍及破大會紀錄,啲直資名校會用任何方法主動聯絡你!

孖釘 發表於 23-1-9 16:07
如全港大型比賽或學界攞冠軍及破大會紀錄,啲直資名校會用任何方法主動聯絡你!
...

就算你已入讀其他學校,名直都會用一切方法撬走你,放你起後備都好,最緊要等對手冇人用,咁咪無威脅囉!

aptt    發表於 23-1-12 12:47

PTL_L 發表於 23-1-9 16:18
就算你已入讀其他學校,名直都會用一切方法撬走你,放你起後備都好,最緊要等對手冇人用,咁咪無威脅囉! ...

Argree

孖釘 發表於 23-1-9 16:07
...
如果"對手"認為你既子女係"別人"學校會影響到佢地成績, 都會邀請你加盟 (不過可能只做後備, 因為對佢地嚟講, 少過競對手就夠)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-9 16:37
如果"對手"認為你既子女係"別人"學校會影響到佢地成績, 都會邀請你加盟 (不過可能只做後備, 因為對佢地嚟講 ...

睇好多因素嘅,都要睇吓邊間學校適合自己小朋友!

唔係有神校邀請就仆入去讀!

hkpapa852 發表於 23-1-9 16:37
如果"對手"認為你既子女係"別人"學校會影響到佢地成績, 都會邀請你加盟 (不過可能只做後備, 因為對佢地嚟講 ...
即係少隻香爐少隻鬼囉

回覆 孖釘 的帖子

你又啱喎! 唔係人人都吹捧神校/名校既, 我朋友個女係田徑高手, 由小四開始就代表田徑會出賽, 又有參加區賽, 校際賽全部都有獎 (冠軍或者亞軍), 我仲以為佢會入協恩或者德望, 點知去咗體藝.  我朋友話自己知個女唔係讀書材料, 入呢啲名校淨係靠運動唔可以長久, 反而去體藝有專人訓練體育方面仲好啦!  所以話呢, 最緊要揀間適合既中學俾仔女
‹ 上一主題|下一主題