用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特異功能人士
樓主: Pomina
go

特異功能人士   [複製鏈接]

ckcleung 發表於 23-1-10 17:23
回覆 PuffyBobby 的帖子

又舊事重提,政府為左解決升學問題,係1976同1977年兩年,係X1級別(依家既B1A)開 ...

歸根究底就係小學基礎都未攪好就入中學做成.所以點解我講先攪好呢個小學制度問題先係重中之中,小學攪得好,基本上去到中學個個都有做頭馬能力,何需要依靠呢啲特異功能.

天外之人 發表於 23-1-10 18:01
歸根究底就係小學基礎都未攪好就入中學做成.所以點解我講先攪好呢個小學制度問題先係重中之中,小學攪得好, ...
好多特異真係家長鍾意,帶著小朋友一起玩,咁就最正。

玩爛制度嫁係邊個? 學校or家長?
我覺得家長多點囉。

本地教育資源其實唔少,但出路少。

adriantai 發表於 23-1-10 13:42
可以答你肯定入到
世事都被你看透啦。或者你地試過,或者相熟人細路路試過。去唔去又係另一回事。
呢個真實發生既事。
唔止係入到,係有船。

無知人 發表於 23-1-11 07:49
世事都被你看透啦。或者你地試過,或者相熟人細路路試過。去唔去又係另一回事。
呢個真實發生既事。
唔止係 ...
其實呢樣嘢已經唔係秘密, 只係有人仲未/不願看透啫

回覆 woooiiii 的帖子

真係做到第一行所指,家長都同孩子一同去享受體藝,這已經係家庭教育既一種,且孩子更會玩得學得投入.

就是因為學校給予這方面可以入校的條件下,自然就有家長會稔到用這方面來彌補不足. 所以你話邊方面多啲,都係睇家長本身對"教育"呢個字點睇法,能做到重質重量唔重分數,呢啲先係真正要去學既教育.

試問一下你自己,若學校不再有此特異功能方式可加分,你會仲浪費更多金錢去做多項孩子唔鐘意做既體藝嗎?(PS: 我所指係多項,唔係單一兩樣興趣)

的確教育資源係唔少,但真正運用得好及令各小朋友永久都能發揮所長係好少.

呢個係家家有求喎.  學校想要人才, 家長提供人才, 公平喎!  至於有啲人話家長為咗用"特異功能"入名校甚至神校而迫仔女去學甚至操練某項專長, 咁我又想問, 係咪家長谷仔女一定谷到先?  都要個細路有天份而家長去栽培佢先至有成果吖!  我唔反對適當栽培但千祈唔好拔苗助長, 勉強無幸福呀.  況且, 要栽培小朋友都唔係容易, 要有天份, 有毅力同恆心, 仲要家長有資源 (包括時間, 金錢, 同埋識教) 先至得.  

回覆 ok3 的帖子

我喺最初既post已經講咗, 如果係體育方面有異能既學生家長通常 (甚至肯定) 知道有呢個門路, 係公開既秘密, 至於行唔行呢條路亦都係個人選擇, 我都唔明點解仲有啲人要討論咁耐

回覆 小鹿揀學校 的帖子

男拔走了幾個主力去外國

PuffyBobby 發表於 23-1-11 10:43

呢個係家家有求喎.  學校想要人才, 家長提供人才, 公平喎!  至於有啲人話家長為咗用 ...
所以唔係個個都好似張生家庭咁支持放棄學業,何小姐家庭咁無憂慮,各自向著自己喜歡方向走,兩位都唔係為了學業而去做所謂既特異功能人才,正常一般學校係唔需要呢類專業人才.體藝呢類特異功能人才應該係要去專門呢方面既學校,專門向著體藝科目學習,咁先真係為喜歡體藝小朋友好,唔會因為學業阻礙體藝更好發展,

天外之人 發表於 23-1-11 10:23

真係做到第一行所指,家長都同孩子一同去享受體藝,這已經係家庭教育既一種,且孩子更 ...

無諗用體藝考中學,所以係會keep住練幾樣,直到中三左右啦

戴定頭盔先,聽講政府對運動員嘅支持一向都不足夠。各樣運動,如果唔係全港有名次,係唔會有資助。知道有個精英運動員,曾經學界年年有名次,但因為腳傷,成績退步左,7年都得唔到政府嘅津貼。全靠自己和家庭支持,私人請教練,帶傷堅持訓練,最後好令人敬佩地打破香港紀錄。

AgapePa 發表於 23-1-9 14:02
回覆 Pomina 的帖子

以前認識一位小六生,收到兩間男校主動邀請入中一,佢自己話無申請過,佢無猛料教練, ...
學業為重,呢個應該係醒目仔

BB-Tiger 發表於 23-1-11 12:44
戴定頭盔先,聽講政府對運動員嘅支持一向都不足夠。各樣運動,如果唔係全港有名次,係唔會有資助。知道有個 ...
主要係政府唔太支持選擇體藝既小朋友往後發展,以致家長唔敢堅持小朋友繼續向著體藝發展,去了中學後呢類小朋友,慢慢失去可以有體藝獨有能力. 大把這樣的體藝人仕,比張生何小姐的回報差天共地.

天外之人 發表於 23-1-11 13:47
主要係政府唔太支持選擇體藝既小朋友往後發展,以致家長唔敢堅持小朋友繼續向著體藝發展,去了中學後呢類小朋 ...
講緊嘅係已經成為運動員個批,唔係學生個批,當然就算係退疫後嘅福利都唔算好,過左輝煌時期就無價值。黃生黑妹都有個degree讀吓,划艇嘅名次唔前就連學位都無得讀。

無知人 發表於 23-1-11 07:49
呢個真實發生既事。
唔止係 ...

唔明請指教一下,有船係咩意思

BB-Tiger 發表於 23-1-11 15:11
唔明請指教一下,有船係咩意思
scholarship

BB-Tiger    發表於 23-1-11 19:12

其實倡議中學改革,不如倡議大學之間有類似NCAA的組織,甚至包括埋鄰近地區。  
D1 比賽之後似乎就斷纜,如不能達到亞洲級別水準就難有資助,中間gap太大

top名校升學目標包含英美,制度上有銜接,反而顯得和本地大學之間銜接不連貫。

BB-Tiger 發表於 23-1-11 12:44
戴定頭盔先,聽講政府對運動員嘅支持一向都不足夠。各樣運動,如果唔係全港有名次,係唔會有資助。知道有個 ...

所以行得運動呢條路,家境基本吾錯先可以support小朋友追夢

天外之人 發表於 23-1-10 18:01
歸根究底就係小學基礎都未攪好就入中學做成.所以點解我講先攪好呢個小學制度問題先係重中之中,小學攪得好, ...

事實吾係個個都係讀書材料,揾到適合自己發揮既範疇更重要

adriantai 發表於 23-1-12 07:37
事實吾係個個都係讀書材料,揾到適合自己發揮既範疇更重要
事實上香港政府由商業到教育都無提供「多元出路」
教育只得一條路:無謂讀毅進/展翅/AD/HD,目標都係叫你繼續進修直至大學畢業
大學畢業後呢?除咗少部份專業(如醫生/律師)或入咗政府部門,你讀咩科其實搵既錢都係差唔多,前途?睇睇個人造化

除咗體藝,咁如果熱心煮食、手工藝、攝影,係香港咪又係無出路(起碼政府一定無support)

中學收D所謂特異功能人仕都係想攞奬,又唔見佢地高調邀請「廚藝小廚神」,「攝影小天才」去讀佢地學校?

天外之人    發表於 23-1-12 10:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題