用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特異功能人士
樓主: Pomina
go

特異功能人士  

小鹿揀學校 發表於 23-1-10 14:19
其他學生交緊咁貴直資學費,其實係咪補貼緊呢d行為呢?
果啲學生俾得起,家長亦俾得開心同痛快Tim,而家都係人人爭住入,明知dse較失色,都要俾錢讀,因為相信有機會自己可以俾錢俾小朋友讀IB,好似IB成績全球排14?

PTL_L 發表於 23-1-10 13:43
最不恥係學界完後點名,半隊被點名,可能遲啲旺角見,不過老實講句,過到去,有得出先叫叻,分分鐘長期後備 ...

據聞有插班運動員半年有得出場同類運動,舊運動員練兵兩年未曾出過兵,憎死新插班運動員連家長都憎埋,都聽番嚟㗎唔知真定假?

Rpp 發表於 23-1-10 14:30
據聞有插班運動員半年有得出場同類運動,舊運動員練兵兩年未曾出過兵,憎死新插班運動員連家長都憎埋,都 ...
出吾出場教練決定,搵吾搵插班球員都係教練決定,讀吾讀星展就自己決定

ckcleung 發表於 23-1-10 14:35
出吾出場教練決定,搵吾搵插班球員都係教練決定,讀吾讀星展就自己決定 ...

即係兩年練兵無得出場有可能儲起後用,插班個技高一籌。

Rpp 發表於 23-1-10 14:41
即係兩年練兵無得出場有可能儲起後用,插班個技高一籌。
未必,插班果班有時比原校生差,收,只係想對手冇人用。

Rpp 發表於 23-1-10 14:19
佢都算有毅力,值得贊。

一分耕耘 一分收穫

https://www.sundaymore.com/1126743/

Cecilia 謂同學們都只愛說英語,對於出身於「中中」的她,初初也難以融入同學圈子,但性格堅毅、不愛放棄的她,靠一本簿仔,用上9個月時間提升英語水平,「我都知自己英文唔好,同學個個都講英文,頭幾個月我連assembly 講乜都唔知,惟有硬住頭皮去學。我專登搵咗本簿仔,將自己唔識嘅英文記低,寫低字義,再用中文拼音拼番個字。」同學們都對她的「英文」簿仔相當好奇,不能理解為何會以古怪的「中式拼音」拼字,「最緊要學得識,人人方法唔同啫。」如此辛苦,當初有否想過放棄?「從來沒有諗過放棄,不過都有一啲後悔。」相信在堅毅的楊文蔚字典中,應該沒有「放棄」這兩個字。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: 

PTL_L 發表於 23-1-10 14:43
未必,插班果班有時比原校生差,收,只係想對手冇人用。

戰術,內地潮語「套路」

Poyau 發表於 23-1-10 14:46
一分耕耘 一分收穫  

https://www.sundaymore.com/1126743/

可能佢唔入Dgs未必有今日?

Rpp 發表於 23-1-10 14:30
據聞有插班運動員半年有得出場同類運動,舊運動員練兵兩年未曾出過兵,憎死新插班運動員連家長都憎埋,都 ...

來喇沙你就冇此煩惱了

這裏只會長期缺人
你想打實會等到機會

真係好多人係坐到中六終於第一次登場
因為好多人去左外國
或因學業問題而退出部分校隊
我是護書簿

呢個係ek 少數喇沙家長友好活躍嘅po!

"買人" 對喇沙會學校嚟講,都係一根刺。

ckcleung 發表於 23-1-10 13:05
要學業同特異功能共全,難矣。十年前喇記出左一個,好似叫古佬,個界贏左籃球冠軍,佢仲有排球田徑,都係to ...

係 易佬

我是護書簿

losoco 發表於 23-1-10 15:43
係 易佬

我是護書簿

ucw 發表於 23-1-10 15:40
呢個係ek 少數喇沙家長友好活躍嘅po!

"買人" 對喇沙會學校嚟講,都係一根刺。 ...

你錯了

聖若瑟同張振興都係靠高年級收人來維持校隊實力
我是護書簿

losoco 發表於 23-1-10 15:51
你錯了

聖若瑟同張振興都係靠高年級收人來維持校隊實力

何出此言呢?其實係咪一直都係傳統?但會唔會主動撬人走?

回覆 losoco 的帖子

都係刺嚟,皆因唔夠銀彈。

張振興當務之急,係keep 住開夠三班吧。

回覆 2jkidsfather 的帖子

喺我角度始終咁既做法係唔配"作育英才"既學校,學校唔係要教到個個都係狀元,學得唔好就逼學生走,仲講咩要教全人教育,當初招人入校就係學校既錯,根本就冇能力教到好學生.

由始至終我喺覺得以特異功能入校最傷害小朋友,隨時將小朋友那方面既天賦都消滅晒,香港體藝點解唔及好多地方國家,可以講唔重視,出名就讚到天上有多多贊助,唔出名隨時就一世冇運行, 體藝也是一門專業,應該向著專業性學校的學科去深造,付出了年青的汗水,也可以令佢地將來有工作保障,咁先肯用心向著體藝發光發熱. 一般學校給予運動,係比學生舒緩學習上解放,也可以有適量運動令身體健康,唔係要學生日操夜操又要揾書補習,浪費學生應有既時光.這是我的看法.

ucw 發表於 23-1-10 16:06
回覆 losoco 的帖子

都係刺嚟,皆因唔夠銀彈。
喇記以前都係收插班運動員出名架

回覆 天外之人 的帖子

學校招人錯, 咁家長俾仔女入讀又係咪錯呢?  我又覺得呢個係fair deal, 我offer俾你唔代表你一定要接受, 而你接受咗就要承擔後果啦, 點可以只怪學校呢? 作為家長要頭腦清醒囉, 唔好一見到名校/神校招手就唔理三七廿一, 到時仔女讀得辛苦甚至捱唔到, 邊個慘吖? 咪係仔女囉.

回覆 PuffyBobby 的帖子

又舊事重提,政府為左解決升學問題,係1976同1977年兩年,係X1級別(依家既B1A)開三年制,當中有星展喇沙等名校。最後都俾D學生讀到五年,入三年制既學生全部係Y1(現在既B3頭),結果係失敗收場,班學生根本上都聽吾明教乜。
換轉特異功能學生,上堂又聽吾明教乜,仲要練習,邊有時間溫書呢

回覆 PuffyBobby 的帖子

你講得冇錯,我不嬲都唔贊成用特異功能去選擇學校.家長係有一定責任,衹係家長可能唔會理會孩子成果,衹想要有光環,或者以為入了呢類以往往積好好既學校仔女就一定冇問題心態,稔住用不停補習去解決問題. 但入咗學校,學校不論小朋友學得點,都係唔應該逼人走,教好一點點都係好,連一點點都唔想教叫人走就背離學校教育既宗旨.