用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 理念
go

理念

常聽好多家長,選校睇呢樣睇嗰樣,也要睇學校所謂既理念配唔配合小朋友,好多時候,入咗之後就對呢啲野過眼雲煙,得與失都繼續去面對,

各家長都曾應有到小朋友小學禮堂參觀畢業典禮,也曾看到禮堂上或左右都有好正統既宗旨理念,德育應該差唔多所有學校都奉行,且應該唔止用於學生上,應也包括老師校長校工所有人,如何唔係點會有資格教育,這些基本上由幼稚園到大學都應一樣.

昨天同朋友一家人一起飲茶,看到對方小朋友穿的衣服漂亮給予讚美,朋友臉上由愉快變不快,說出不快原因就是關於老師這個德育問題,教育制度都已經不太完美,更何況係所有家長都崇尚既名校,為人師表應有自己操守及承擔,對著學生都可以出爾反爾,給予學生既承諾言而無信,對老師自己及對學校都不光彩.

請問你的問題是什麼?

朋友為何因為讚美而不快?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

你說的...和事實不符...

回覆 shadeslayer 的帖子

從朋友反映,學校老師冇為人師表應有嘅操守及承擔,給予學生既承諾言而無信而不快.

回覆 BB-Tiger 的帖子

操守及承擔

天外之人 發表於 23-1-16 12:17

從朋友反映,學校老師冇為人師表應有嘅操守及承擔,給予學生既承諾言而無信而不快. ...

你同朋友吃飯,你贊朋友孩子衣服漂亮,你朋友卻因為「學校老師冇為人師表應有嘅操守及承擔」而由愉快忽然變得不快。這是否你意思?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

朋友講,當然仲有細節,網上就不用講太多出來.

Oh, 你剛寫出來的時候,我以為你的讚美和朋友不快兩件事有關。

樓主朋友應該有很多屈結, 無論你是讚, 或者唔出聲佢都會向你"呻".
好似無物學校標榜自已學校是有操守和承擔....
通常講既都係學校有關愛, 有信仰, 培育學生品德, 同學情誼, 家校合作, 如何拔尖, 多元發展...

好的學校, 會就以上所標榜的方向, 能夠好好計劃, 動員教職員, 學生及家長去配合.
唔好既學校, 當你仔細聽佢地簡介會, 就發現係無GROUND 去ACHIEVE 目標.

不過, 90%家長都唔會理, 最緊要學校BANDING, 考出黎既成績.

好難得聽過一間學校說, 校長經常提老師, 學生上課唔明, 係老師既責任.
老師唔會待測驗考試後才跟進, 而是要點出這些學生, 每天去跟進.
**後來發現, 學校履行所講, 係有專門班 (好似SUB-CLASS), 所教的程度, 節奏, 功課量會調整...直到跟上後, 又走回正常課堂

另一間學校在簡介會開宗明義說明: 各位家長, 今日你到來了解, 係你選了我校, 你有選擇; 日後入讀後, 請你依照我的規舉學習.   
**我欣賞呢間學校, 老老實實, 既然你係地區級頭津校, 資源不太足裕, 要考好成績, 就要120%去併, 去硬併, 這是必然道理, 亦是每個學生考好成績, 為到日後初小生源既責任.

樓主朋友情況我不能評, 但係學校既目標/運作, 與家長既理想/付出, 都要一併了解.

天外之人 發表於 23-1-16 12:18
回覆 BB-Tiger 的帖子

操守及承擔

你可知我呢個答覆係官方式答案,小奸子金句。

加樂爹 發表於 23-1-18 09:21
樓主朋友應該有很多屈結, 無論你是讚, 或者唔出聲佢都會向你"呻".
好似無物學校標榜自已學校是有操守和承擔 ...

所以我才講香港教育變晒質(可能世界都係),自己做好本份按自己思想教好小朋友就算,咩学校都係咁学,將来考好啲多啲選擇吧。