用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN&K1 想走國際學校路線
go

PN&K1 想走國際學校路線

想小學讀國際學校,大部份國際學校都冇自己嘅附屬幼稚園,有冇JM可以介紹吓港島區邊間英文強嘅幼稚園可以銜接國際學校課程?想要happy school.

回覆樓主:

Del :->

題外話,試過帶住2歲女搭𨋢,有個著ESF校服嘅4-5歲男仔無端端一腳踢落我女上五吋下五吋,雖然佢爸爸有即時叫小朋友道歉,爸爸都不停向我道歉,但我心依然極痛

binnie 發表於 23-1-10 10:25
題外話,試過帶住2歲女搭𨋢,有個著ESF校服嘅4-5歲男仔無端端一腳踢落我女上五吋下五吋,雖然佢爸爸 ...

國際學校啲學生就預咗係咁,學風自由開放,一定唔會係傳統乖乖。

lavender_mum 發表於 23-1-9 10:12
HK local family fav:- ESF. 有幼稚園仲直上一條龍。冇FP建議買NR增加interview機會率
其實仲有好多學校選 ...

普通家庭真係ESF算比較易入,但佢幼稚園唔多,小學計(5歲即讀完K2後升讀)以Peak同Kennedy最易入,兩間都係行IB。

題外話,試過帶住2歲女搭𨋢,有個著ESF校服嘅4-5歲男仔無端端一腳踢落我女上五吋下五吋,雖然佢爸爸 ...

Del :->

lavender_mum 發表於 23-1-11 10:13
呢啲係家教問題我嘅小朋友都係讀IS,真係鍾意走來走去,但平日待人接物我會教足,見到長輩叫人/ ...

認同係家庭教育問題,和本地國際無大關係

讀IS的確無傳統學校個種乖,但好多都有禮貌,待人接物唔會有問題

呢個係管教問題,local school都有好多小朋友百厭的

lavender_mum 發表於 23-1-11 10:13
呢啲係家教問題我嘅小朋友都係讀IS,真係鍾意走來走去,但平日待人接物我會教足,見到長輩叫人/ ...
ESF 幼稚園係 25人一班,一個老師2個助教,不過係,ESF去到小學係30人,一個老師一個助教

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我都係港島媽媽
現讀PN 國際班英普
N無人士
剛經歷去一條龍IS K1 / nursery interview
可私人傳訊分享下 😀

mjbabymjbaby 發表於 23-1-24 22:23
我都係港島媽媽
現讀PN 國際班英普
N無人士

你係唔係有CW offer? 8卦一間Take 唔take?