用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS offer
樓主: LITTLEGIRLSNOW
go

DBS offer  

rabbittwin 發表於 23-2-4 23:47
而家先收到DBS interview invitation, 其實係咪水尾,機會有幾大?

如級頭,就去DBS啦,如果唔係,去其他勝算更高,聽仔講同學用成績入,好多係小學級一來

JM仔 發表於 23-2-11 22:59
如級頭,就去DBS啦,如果唔係,去其他勝算更高,聽仔講同學用成績入,好多係小學級一來
...

係一線津小級頭,有玩課外活動但非特異,呢轉係咪睇RO多?

rabbittwin 發表於 23-2-12 11:09
係一線津小級頭,有玩課外活動但非特異,呢轉係咪睇RO多?

特異一早收晒了,GA應該睇成績同面試

JM仔 發表於 23-2-11 22:59
...
如果只用學術入到DB,先不談什麼all rounded ,小朋友一定會遇到學術很好的同學。所以一定要調整自己心態。如果做到,可以遇強越強,那就非常之好。相反可能影響自信心。

想問大家, 去DBS 是否都是行附屬小學果條斜路上? 謝謝

Pomina 發表於 23-3-2 06:02

有條長樓梯行上去 直去DBS

Pomina 發表於 23-3-2 06:02

係,上星期六朝早我見多數考生都係小學果邊上

呢邊上到去容易揾d, 比較近office

想問下有冇人今個星期或下個星期in DBS?

回覆 hkpapa852 的帖子

APS 校長推薦,全部一齊同一日見,一星期內收offer

pipeter.john 發表於 23-2-12 11:51
如果只用學術入到DB,先不談什麼all rounded ,小朋友一定會遇到學術很好的同學。所以一定要調整自己心態。 ...

心態一定要調節,我哋早有心理準備。

事實上唔試過,點知道自己實力呢?

連試吓都唔敢,也反映小朋友及家長的心態,在將來會否是好事呢!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-3-7 09:39

阿仔及他的同學有一句金句,對手在出面,不是在校內。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-3-7 09:39

唔試又點會知了

加油!

nicolewanglh 發表於 23-3-7 09:47
唔試又點會知了

加油!

我哋十多年前就係試咗,絕不後悔!

有冇家長收到信啊?

lovemessageoo 發表於 23-3-23 08:09
有冇家長收到信啊?

呢一round暫時未聽到,不過其實呢輪應該唔會仲有好多位?

TSL 最Top10個 ,校長推薦入DBS
取錄左

回覆 Quinbaby 的帖子

10個好多喎, 不過佢地會唔會SPCC都俾OFFER. 同埋自行又會唔會轉軌道, 去SJC/QC?

Mchacha 發表於 23-3-23 13:15
呢一round暫時未聽到,不過其實呢輪應該唔會仲有好多位?

At least 已經肯定有10-12 個位俾咗津小DPS

Quinbaby 發表於 23-3-23 16:44
TSL 最Top10個 ,校長推薦入DBS
取錄左
應該係最top10個男仔吧,top10女仔可是多於男仔哦

naivemama 發表於 23-3-23 16:51
回覆 Quinbaby 的帖子

10個好多喎, 不過佢地會唔會SPCC都俾OFFER. 同埋自行又會唔會轉軌道, 去SJC/QC?

轉投Spcc唔出奇,不過TSL轉去QC/SJC就好似少見d,SJC雖然喜歡收直私英小學生,但普遍大戶都係SFA
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊