用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS offer
樓主: LITTLEGIRLSNOW
go

DBS offer   [複製鏈接]

fishball_cream 發表於 23-1-6 17:16
朋友仔tsl 已收offer. 不是音樂、不是運動隊。
3私2直應該都有early bird

以我所知,3私2直有校長推薦信的,有early bird, 沒有校長推薦信的那間,也有early bird, 只是有信的更早見,更early 吧。出咗呢批成績拔尖的,才到大隊面試。

hkpapa852 發表於 23-1-5 15:54
如果本身體藝夠勁, 唔理讀乜小學, 一早由教練推薦收咗
X私X直early bird好似其實得APS有 (SFA 同 KTS 有嗎? ...

SFA有

Cmon 發表於 23-1-7 00:21
以我所知,3私2直有校長推薦信的,有early bird, 沒有校長推薦信的那間,也有early bird, 只是有信的更早見 ...
YWPS真係會有校長推薦信叫學生去考DBS?
佢連學生要參加自行都諸多限制喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YWPS 沒有推薦信的,只是DBS會在聖誕節前已面見當中成績突出者

chitchitboy    發表於 23-1-8 09:29

hkpapa852 發表於 23-1-8 02:37
YWPS真係會有校長推薦信叫學生去考DBS?
佢連學生要參加自行都諸多限制喎?

這樣說吧,它只是不容許你魚與熊掌兼得,想「安全」地挑戰津校,留待叩門吧!

其實同樣賽制,考小學時都係,考到直資後也不能參加大抽奬啊!

回覆 hkpapa852 的帖子

簽了承諾書就不能參加自行?這樣都合理!還有其他限制嗎?

Cmon 發表於 23-1-8 09:27
YWPS 沒有推薦信的,只是DBS會在聖誕節前已面見當中成績突出者
DBS一向周圍收「打仔」,並唔係YWPS一間專利
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Cmon 發表於 23-1-8 09:36
這樣說吧,它只是不容許你魚與熊掌兼得,想「安全」地挑戰津校,留待叩門吧!

其實同樣賽制,考小學時都 ...

當其他有程分的直資小學都不會有這個限制時手,就顯得學校小家
還有不要忘記,現在自行結果是提早公布,學生可以向直資抽飛。

唔俾人報自行,就係人地合理去搏呢既機會都無埋

hkpapa852 發表於 23-1-8 16:16
當其他有程分的直資小學都不會有這個限制時手,就顯得學校小家
還有不要忘記,現在自行結果是提早公布,學 ...

但係DBS俾你early bird, 遠早過其他直資及自行,有大著數喎,安心好多。take咗呢個offer就係一個承諾,我又覺得合理喎。
咁想自行嘅,咪唔好要early bird囉,例如想入LSC嘅同學

DD仔 發表於 23-1-8 16:25
但係DBS俾你early bird, 遠早過其他直資及自行,有大著數喎,安心好多。take咗呢個offer就係一個承諾,我 ...
我係話YWPS,要求學生要放棄直升先會俾自行表格學生呢個係對學生不公平既安排

hkpapa852 發表於 23-1-8 17:03
我係話YWPS,要求學生要放棄直升先會俾自行表格學生呢個係對學生不公平既安排 ...

Ic, sorry, 誤會咗,唔好意思
所以英華生通常只會去DBS同埋SPCC, 加埋叩門LSC

Cmon 發表於 23-1-8 09:27
咁DBS怎知邊個top?係唔係英華仔通過GA申請,DBS單獨抽出其中top申請者提早面見?還係通過其他途經知其成績

咁其實英華仔要向上,都只有以正常途徑報直資,沒有學校推薦的early bird

hkpapa852 發表於 23-1-8 17:03
我係話YWPS,要求學生要放棄直升先會俾自行表格學生呢個係對學生不公平既安排 ...
咁又唔會唔公平噢😄,書院要提前留位比小學嘅學生嘛,如果唔留位嘅話都可以收更加多出面學生,都係雙向選擇嘅。YYPS學生可以自行考另外直資或者叩門,如果真系好想博神津,咁又真係聽過有人放棄直升參加自行同派位架。

wcw0826 發表於 23-1-11 16:13
咁又唔會唔公平噢😄,書院要提前留位比小學嘅學生嘛,如果唔留位嘅話都可以收更加多出面學生,都係 ...
所謂留位, 只有"有條件性"留位
當中有以下說明:
"暫時預留學位俾學生", 但需要"呈三成績仍符合要求"才能直升, 如呈三成績未符要求, 預留學位會被取消

而且, 當人地有呈分同無呈分既龍校學生都可以保留升中學位而繼續去爭取兩個自行機會時, 得佢地地無得揀, 咁仲算唔算"公平"呢?

而家先收到DBS interview invitation, 其實係咪水尾,機會有幾大?

同日撞了3間,點算好? 1日見3間隨時炒車....

rabbittwin 發表於 23-2-4 23:47
而家先收到DBS interview invitation, 其實係咪水尾,機會有幾大?

係,雖然微,但仍有機會

請問知唔知DBS 有幾多輪面試幾多次呢?

今年多左學校一TAKE 過

DD仔 發表於 23-1-8 16:25
但係DBS俾你early bird, 遠早過其他直資及自行,有大著數喎,安心好多。take咗呢個offer就係一個承諾,我 ...

take左DBS early bird,仍可參加自行面試的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊