用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區自行去灣仔區
go

中西區自行去灣仔區

想請教中西區女自行灣仔區會否跌band?

iloveubb2022 發表於 23-1-3 16:09
想請教中西區女自行灣仔區會否跌band?
如女兒本身Band 1,不用自行去灣仔區

2jkidsfather 發表於 23-1-3 16:26
如女兒本身Band 1,不用自行去灣仔區

估計是band 1B但怕羞內向
如選1C灣仔區學校會不會較穩陣
自行跨區
抽獎本區好似多左d機會

iloveubb2022 發表於 23-1-3 16:29

你係怕個女入不到中西區B1中學,定最鍾意的中學在灣仔區?

iloveubb2022 發表於 23-1-3 16:29
自行跨區

如果肯定係中西區band 1女,最差都係派去聖嘉勒(band 1B), 點都好過灣仔區Band 1C例如SFCS吧?何必自行跨區去灣仔區呢?

Misskwokcc    發表於 23-1-4 20:33

2jkidsfather 發表於 23-1-3 16:36
你係怕個女入不到中西區B1中學,定最鍾意的中學在灣仔區?
想試下坑真

iloveubb2022 發表於 23-1-3 18:58
想試下坑真
不認為值得由中西區轉去灣仔區去自行坑真

想試下坑真

請問自行另一間是那間 MSS / SPSS?

想試下坑真

坑真自行收很多小學部親生女,令街外生自行位少。街外生要B1A生報才大機會。

想試下坑真

我囡係東區一線小學級2x, 唔知算1a定1b,我打算自一坑真,自二spss
都知坑真自行冇乜機會,但我係舊生,成日想試下

2jkidsfather 發表於 23-1-4 18:23
不認為值得由中西區轉去灣仔區去自行坑真

樓主意思係咪淨係自行跨區試坑真,但大抽獎去番本區(中西區)

emilytam826 發表於 23-1-5 08:38
應該係。

emilytam826 發表於 23-1-5 08:38
冇錯呀

tpmon 發表於 23-1-5 02:41
坑真自行收很多小學部親生女,令街外生自行位少。街外生要B1A生報才大機會。
...
坑真在自行都收幾多外來生的。可以試下。

iloveubb2022 發表於 23-1-5 15:00
冇錯呀
另一間自行會選邊間?

rainbowcov 發表於 23-1-5 16:00
另一間自行會選邊間?
英華女校

rainbowcov 發表於 23-1-5 15:59
坑真在自行都收幾多外來生的。可以試下。
唔知大約收多少人呢? 可驚太進取學校會唔會評估自己小學部有約幾多band 2 黎收外區生
始終大抽獎佢地可以收本區B1

iloveubb2022 發表於 23-1-5 16:19
唔知大約收多少人呢? 可驚太進取學校會唔會評估自己小學部有約幾多band 2 黎收外區生
始終大抽獎佢地可以 ...

坑真小2022年62人獲派坑真
聯繫位21個不足夠收聯小B1生
想想聯中如何收餘下41人(包括B2生)

2021/22學年
--------------------------------------------------
自行 40
統甲 6
統乙 聯繫21
統乙 公海57(HK1/2/3 4/50/3)
重讀 8
--------------------------------------------------
學額 132

升中派位
https://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

有d疑問其實自行選晒兩間灣仔區會唔會有著數d?

iloveubb2022 發表於 23-1-5 19:10
有d疑問其實自行選晒兩間灣仔區會唔會有著數d?

英華女無叩門
放榜後 call 未獲派自行申請人補上
考慮如失落自行/大抽獎 補上可能性
如選晒灣仔 MSS SPSS 坑真 三選二