用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教如何購買機票
樓主: popeye_4488
go

[英國] 請教如何購買機票

Care_Bears2009 發表於 23-2-8 11:44
有家長同意書呢回事??可以講多少少嗎??
我頭先好辛苦打到上BA HOTLINE 問, 佢話16歲以下一定要有大人陪同, ...

BA佢地網站有家長同意書比你下載,填好簽名比你公子帶上機就得,

另外我自己會copy埋我既護照同佢出世紙以證明我地既關係,搭過幾次無問題。

Care_Bears2009    發表於 23-2-8 16:55

請問孩子12嵗和14嵗自己飛係咪只可以搭CX?

yuyueng 發表於 23-2-8 12:10
BA佢地網站有家長同意書比你下載,填好簽名比你公子帶上機就得,另外我自己會copy埋我既護照同佢出世紙以證 ...

多謝你回覆, 頭先BA 個CS 仲話我地無大人陪16歲以下一定唔可以自己飛...不過你小朋友係咪已經夠14歲?

Care_Bears2009 發表於 23-2-8 16:51
多謝你回覆, 頭先BA 個CS 仲話我地無大人陪16歲以下一定唔可以自己飛...不過你小朋友係咪已經夠14歲?
...
當時的確係夠14歲under16

Care_Bears2009 發表於 23-2-8 16:51
...

https://www.britishairways.com/en-gb/information/travel-assistance/children-travelling-alone

14 歲以下唔可以travel alone

ganbatei 發表於 23-2-8 12:52
請問孩子12嵗和14嵗自己飛係咪只可以搭CX?

Cathay, Qatar , Emirates 也可以足十二自己飛

Care_Bears2009    發表於 23-2-9 10:10

...

足十四歲可以自己飛,唔可以帶人,只係簽定份consent letter 便可以。足十六可以帶十三或以下小童飛。

另外想請教大家有無經驗邊個月份買8月份去英國的機票比較平?

Care_Bears2009 發表於 23-2-9 10:13
另外想請教大家有無經驗邊個月份買8月份去英國的機票比較平?

如果係八月尾左右,學生開學旺香港,直至九月十曰,低class已經開始滿,學生已經開始出飛,國泰bundle 2,3已經出咗,十二月中及一月頭開學也滿滿地

cfs 發表於 23-2-9 14:07
如果係八月尾左右,學生開學旺香港,直至九月十曰,低class已經開始滿,學生已經開始出飛,國泰bundle 2,3 ...
想請問如果想26-30/6飛, 請問邊日會有低class的飛可以買。

sleung2020 發表於 23-1-1 20:31
單程一定貴

我舊年3rd quarter 買了一張單程8月頭香港出發倫敦機票,4千幾CX

我自己嗰張來回8月頭去,9月頭返,6千幾CX