用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教如何購買機票
go

[英國] 請教如何購買機票

請教各位如何購買機票給小朋友?
你們會購買來回機票還是單程?9月開學,打算12月回港。如果在港購買單程(英國回港)係咪唔化算?請指教,謝謝!

popeye_4488 發表於 23-1-1 15:18
你們會購買來回機票還是單程?9月開學,打算12月回港。如果在港購買單程( ...

單程一定貴

請問邊間airline 比教平?Thanks

popeye_4488 發表於 23-1-1 21:27
請問邊間airline 比教平?Thanks
依家直航只有國泰和英航。

唔會買單程,先買一套一年期既九月開學去6月尾返港,之後聖誕或復活節回港就買倒頭來回,即英國香港來回。

回覆 yuyueng 的帖子

唔會買單程,先買一套一年期既九月開學去6月尾返港,之後聖誕或復活節回港就買倒頭來回,即英國香港來回。

Thank you so much for your reply!  請問吓 LHR-HK-LHR 來回係咪都係香港CX 買?
直航CX, BA, 即只買CX了。因為英航未滿16歲要有成人陪同

你們會購買來回機票還是單程?9月開學,打算12月回港。如果在港購買單程( ...

每次知道大約去程或回程日期,第一時間就係睇下有冇得用里數換機票,如果有就即換(都試過換到幾次,有時仲可以用折扣換到premium econ或商務位),不用考慮單程或雙程,因為獨立換都冇分別!

如果冇得換,就上網比較下單程同回程價格(有時單程都唔貴,但多數要轉機),逐次格價。如果來回差唔多價錢,就訂來回。通常係買完後只會不停加價,早買多數有著數!(所以成日都要催阿仔,早啲決定返唔返,幾時返!)

我喜歡全部香港出發9-12,1-3,4-7咁買,如果直航就買學生飛,如果(emoji)機就普通飛,學校假期定左日子唔改,見岩就買

回覆 Band5 的帖子

Thank you

回覆 cfs 的帖子

Thank you

popeye_4488 發表於 23-1-3 15:06
回覆 yuyueng 的帖子

BA 簽張家長同意書就可以上機,我仔14-15歲時多數坐BA3年前BA 到頭來回好平,500英鎊買到。我一般會半年前或3個月前買,轉機既都會坐。

yuyueng 發表於 23-1-4 11:47
BA 簽張家長同意書就可以上機,我仔14-15歲時多數坐BA,3年前BA 到頭來回好平,500英鎊買到。我一般會半年 ...

轉機嘅你多數揀邊間?

sumikogurashi 發表於 23-1-4 12:28
轉機嘅你多數揀邊間?

阿聯酋,芬蘭航空,漢莎,瑞士都坐過,前2間相對無咩罷工果D風險,我鐘意夜機返香港,回程都系夜機返英國,轉機一定系同一間航空公司,甘樣轉機同行李相對唔易出問題,就算出問題,航空公司無得賴人地。

cfs 發表於 23-1-4 06:52
我喜歡全部香港出發9-12,1-3,4-7咁買,如果直航就買學生飛,如果(emoji)機就普通飛,學校假期定左日子唔 ...
請教知唔知Emirates有無預計幾時唔再停曼谷,多停一次有點煩

其實依家倫敦直航成15個鐘都好辛苦,我本身去愛丁堡要轉多一程,所以依家多數坐Finnair多啲,感覺平啲方便啲。

BA 簽張家長同意書就可以上機,我仔14-15歲時多數坐BA,3年前BA 到頭來回好平,500英鎊買到。我一般會半年 ...

£500 倒頭機來回好平! 請問你係點樣買呢?

DOCTORGG 發表於 23-1-8 07:37
£500 倒頭機來回好平! 請問你係點樣買呢?
係講緊疫情前,早大半年買定聖誕倒頭來回坐芬蘭航空,之後2020 買英航復活節來回,2021英航暑假來回,2022 漢莎暑假來回,全部連稅都係£500左右,而家無咗維珍,坐直航點都要一萬港幣啦,但轉機嘅都仲有7-8 千既。

whoo99 發表於 23-1-7 21:27
請教知唔知Emirates有無預計幾時唔再停曼谷,多停一次有點煩
3月30日開始有喇Effective 30 March 2023, Emirates is pleased to launch additional flights between Hong Kong and Dubai.  The second daily Hong Kong service of EK381/EK380 will be operated by B777 aircraft.

cfs 發表於 23-1-11 09:57
3月30日開始有喇Effective 30 March 2023, Emirates is pleased to launch additional flights between Hon ...
多謝,可惜我3月24日就要飛,日後再選佢喇

有家長同意書呢回事??可以講多少少嗎??
我頭先好辛苦打到上BA HOTLINE 問, 佢話16歲以下一定要有大人陪同, 所以去程我會坐BA(我地陪佢去), 但放假回程我只可以安排其他航空公司回香港。