用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
樓主: Winghtsang
go

關於選校煩惱   [複製鏈接]

gabejang 發表於 23-1-5 17:12
最後有冇讀華仁?叩喇沙St Jo有啲本身已經拎住DBSPD/SPB offer ,競爭之大......
...
最後有心儀直資call waiting,入咗直資

kitshek 發表於 23-1-5 20:57
唔知你係點樣「基層」,但著名直資的確會睇家庭背景,返學放學好多都有司機接送。有錢嘅小朋友未必會睇唔起 ...
我諗只有spcc呢哋神直資先會有好多司機接送,港同英華呢哋名直資都唔會咁我小朋友讀私校,學費都唔平,成日見到好多私家車的士接送,但都有好多人搭巴士,我唔覺得搭巴士係無錢,也唔會有小朋友睇唔起同學

deco99 發表於 23-1-6 10:50
我諗只有spcc呢哋神直資先會有好多司機接送,港同英華呢哋名直資都唔會咁我小朋友讀私校,學費都唔平,成日 ...
好多讀spcc 的係有錢人係事實,以前認識一位係小學部任教的老師,佢話小朋友開生日會係去自己遊艇開,裡面亦確實好多有錢人,當然你會話識人考到都係n 無,普通人,甘都一定有黎d 人,但小朋友會唔會自卑就要自己考慮,不過我相信家長壓力都唔會細如果無錢。不過其他直資就應該中產平民為主。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 11:27
好多讀spcc 的係有錢人係事實,以前認識一位係小學部任教的老師,佢話小朋友開生日會係去自己遊艇開,裡面 ...
其實SPCC小學部講明7成位預留俾「關聯人仕」,街外人唔會多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 11:27
好多讀spcc 的係有錢人係事實,以前認識一位係小學部任教的老師,佢話小朋友開生日會係去自己遊艇開,裡面 ...
有個位我真係諗唔明, 既然咁有錢, 點解仲要俾自己細路讀本地學制咁辛苦? 比著係我, 有足夠經濟能力的話一定讀國際學校

Dybala 發表於 23-1-6 17:43
有個位我真係諗唔明, 既然咁有錢, 點解仲要俾自己細路讀本地學制咁辛苦? 比著係我, 有足夠經濟能力的話一定 ...
因為好多錢人明白中文同普通話對將來同樣重要,is 好多都中文弱,我識有fd 就係甘,屋企有錢都唔讀is,因為佢要小朋友中文都好,對將來有用。

Dybala 發表於 23-1-6 17:43
有個位我真係諗唔明, 既然咁有錢, 點解仲要俾自己細路讀本地學制咁辛苦? 比著係我, 有足夠經濟能力的話一定 ...
因為唔係個個家長都認同國際學校嗰套。國際學校唔會係絕對嘅靈丹妙藥,錯配的話盞搞到家庭關係不融洽。

醒目開學勳章 王國長老

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-6 18:16
因為好多錢人明白中文同普通話對將來同樣重要,is 好多都中文弱,我識有fd 就係甘,屋企有錢都唔讀is,因為 ...

同我前老闆一樣諗法(SSPC家族)
覺得中文底子一定要好,所以揀SSPC (唔想就呢個問題爭拗,唔同想法的請高擡貴手)
對佢哋呢種家底嘅人嚟講,本地校只會考慮果幾間神校(佢哋本身家族都係果d畢業,已經攪到關係,人哋閒閒地一個步行籌款都捐幾萬)
到初中開始諗出國,就會轉IS適應再走

Charlotte_mom 發表於 23-1-6 20:16
同我前老闆一樣諗法(SSPC家族)
覺得中文底子一定要好,所以揀SSPC (唔想就呢個問題爭拗,唔同想法的請高 ...

SSPC係邊間

Jean1769 發表於 23-1-6 20:26
SSPC係邊間
SSCPS? SPCCPS?
‹ 上一主題|下一主題