用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
樓主: Winghtsang
go

關於選校煩惱   [複製鏈接]

Winghtsang 發表於 23-1-3 13:35
不如我再講多次啦,我津貼出身,對直資了解唔多,淨係聽人講直資係活動教學,津貼教學內容較死板,我先想考 ...
樓主應該仲未理解happy learning呢個字,感覺happy learning全都是學校給予的,咁樣我覺得選邊一間都一樣結果吧.

不如我再講多次啦,我津貼出身,對直資了解唔多,淨係聽人講直資係活動教學,津貼教學內容較死板,我先想考 ...

happy learning這個terminology 令人充滿幻想。試想,如果有這產物而又與傳統測考背誦的教育模式殊途同歸,齊步邁向光明,那還有人選傳統的"unhappy" learning 嗎?
本人十來歲時移居外地,估計西方國家happy嗱卦?很抱歉,情況其實都是差不多,可以講天下烏鴉一樣黑。 尤其是,衹要該地方有中國人/印度人/亞洲人,學習環境立時升溫。
個個爭入Stanford, Princeton, UCB, UCLA, Ivy League, 邊有得happy? 當年我升大學日日自操幾百條數,由hk到西方國家,情形分別不大。

在香港來説,如果真有happy這教育產物,它的route到底指向那裡?現實是,幾happy也要呈分的(龍校除外)。

個人比較buy各方取平衡。尤其小朋友壓力方面需好好控制。過猶不及,太happy和太unhappy 都不健康。

講返令公子情況,既然看出他的資質,給他機會嘗試。到考到時取得入場卷時,代表是校方對他的認同,到時再細心考慮。

不過直資確不=happy. 要比較happy 少少,選龍校吧,happy在少了升中壓力。不過升了中,可能才開展unhappy一頁
因爲現今教育和考試制度底下(hk以至全世界),除非不考慮成果,否則happy都衹是相對性地"冇咁unhappy "。

基層係唔係冇機會讀到直資 <--吾係,但講到要申請助學金,我覺得不如近近地官津算。
最後,去聽多D學校講座再睇下邊D合適

我比較蠢,需要時間消化大家既意見,謝謝各位!

Winghtsang 發表於 23-1-3 15:56
我比較蠢,需要時間消化大家既意見,謝謝各位!
間間直資學費減免都唔同, 不少都係參考政府個"要超窮先有減免"既AFI計法:
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/primarysecondary/tt/general/assessment.htm

實在一點, 可參考DGS既計法:

https://www.dgs.edu.hk/admissions/information-on-fee-remission

基本上(大部份直資都係)一個3人家庭要全年收入不多於40萬3000港元先有得減免

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-3 16:57
間間直資學費減免都唔同, 不少都係參考政府個"要超窮先有減免"既AFI計法:
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/t ...

AFI計法,3人家庭要32萬幾家庭收入,才有機會有減免。

Delete

jesswu 發表於 23-1-3 15:16
happy learning這個terminology 令人充滿幻想。試想,如果有這產物而又與傳統測考背誦的教育模式殊途同歸 ...

同意,幼稚園小學happy school最好有一條龍,所謂happy唔係一味要淺冇要求,係冇多餘壓力例如要操券和招呼呈分,可以專心在學習和發展興趣,主要打好基礎留前鬥後,否則都要面對升中一關。
到中學冇要求自然happy,但有幾多家長冇要求?

gabejang 發表於 23-1-3 12:19
exactly! 簡單一句我家孩子由家長自己屋企教加有得玩玩玩同你日補夜補冇時間玩得到同樣offers,講真難聽過 ...
其實有幾難聽,我只係覺得家長用錯力去谷,我唸我講中你傷口位,sorry。其實而家好多學校考的學術唔係真係甘深,正如有家長講到starter, mover 已經夠考,只係家長聽其他人講要flyer,外加一埋cert,面試班ect,跟住就盲目跟風,搞到大人小朋友都好攰,但當金錢時間用錯位時,就算名幼考唔到offer 的都大有人在,我並唔係話小朋友唔叻,父母懶,而係力用唔岩位。
我只係想同樓主分享,唔一定名幼私幼先考到offer,卷校考到offer 的都好多,鼓勵下樓主,窮從來唔係問題,政府比得你申請免學費,你用到點解唔apply,學校同家長唔會帶有色眼鏡睇你,起碼我唔會,如果小朋友叻點解唔比機會佢,我理得其他人點睇,我只會唸點係對小朋友最好,最岩,最適合,只要自己唔好睇小自己就可以了。由我幫個囡choose happy school 開始,都唔知有幾多人同我講過無用,唔好,最後要跟dse balabala,但我知自己想點就可以了,3姑6婆聽下算。起碼我最後有聖心,st clare 個d offer(sorry,我無考神校,因為我只係一個懶的家長唔想太大壓力),學術對於我從來唔係最重要,我更著重小朋友的學習態度以及學習方法。

我知我一陣又比人插了.... 哈哈哈

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-3 21:37
其實有幾難聽,我只係覺得家長用錯力去谷,我唸我講中你傷口位,sorry。其實而家好多學校考的學術唔係真係 ...

如果係鼓勵樓主,我諗你純粹分享自己經驗就可以了,唔需要拉埋你嗰位朋友嚟講,到唔到位係人地家長判斷。正如前面有家長所講,每個小朋友資質專長不同,而每個家長嘅情況都唔同。所謂名校提供嘅嘢,唔淨係得光環(如果你曾經係用家但讀過覺得不外如是另計,不過如果你由始至終只係旁觀的話,何必一概而論名幼家長普遍用力過度),你唔需要唔代表人地唔需要。

傷口位? 同理心是種好東西希望個個都有。我只係唔認同片面地用其他人嚟證明自己觀點呢種做法

gabejang 發表於 23-1-3 08:11
虛心求教,點為之happy learning 都可以谷
即係學左野,但小朋友係覺得開心的,谷左都唔知。只要提得起小朋友興趣,好深的野就算佢地覺得難,佢地都會好welcome 去學,甘就係happy learning了我自己覺得。
有d 家長會話自己個個好難教,你個個易教所以甘講,其實好多小朋友包括我個個都唔好教,但家長有無唸方法,搵方法,唸d 遊戲去教?其實人地家長都付出左好多,你睇唔到je。我自己有睇好多info,聽好多talk,研究好多野,都有上course 去學d game,學教學方法,就係希望可以幫小朋友搵到一個岩佢,可以拎到佢輕鬆學習的方法,因為我覺得日日推佢去補習唔長遠,幫佢搵到學習動機,主動學習先長遠。
好多家長成日argue 傳統定happy learning 好d,其實2樣都好,唔須要argue,唔同小朋友岩唔同學習方法係好正常,甘又有咩問題?有d 小朋友好鐘意競爭,坐得定專心咪傳統lo。有d 鐘意玩住先學到野,咪活動教學lo,正如我地都有分聽覺型,視覺型個d 啦,搵到岩小朋友的學習方法就是最好。

最後考大學一樣講成績,都要努力讀書。
讀書要自小培養書緣。有些家長幼稚園揀happy school , 其實= hea , 小學追到死。
我自己prefer 幼稚園多培養學習興趣,睇書,和自己做功課。要知道學生的身份是讀書學習。玩太多,小學先來讀係好難…..

Winghtsang 發表於 22-12-31 16:00
身邊冇人有小朋友,冇人比到意見我,所以想係到請教咁多位🙇🏻‍♀️我係基層家庭,住九龍, ...

過來人剛考小,好多學校係考中文,邏輯思維。英文唔難。我覺得要谷中文,如想考小。
同意樓上所說,考到有offer 再諗。
公屋住址可能有影響(聽人講)。

gabejang 發表於 23-1-3 22:22
如果係鼓勵樓主,我諗你純粹分享自己經驗就可以了,唔需要拉埋你嗰位朋友嚟講,到唔到位係人地家長判斷。 ...
我同你想反,如果我見其他人可以用更輕鬆方法同我達到一樣成效,我係會追問佢點做到,從而改善學習方法,睇下自己有咩不足,接受自己失敗,而唔係活係自己世界,要人用同理心去睇我,我覺得衰左唔緊要,最緊要肯重新學習,向別人請教。

jesswu 發表於 23-1-3 15:16
happy learning這個terminology 令人充滿幻想。試想,如果有這產物而又與傳統測考背誦的教育模式殊途同歸 ...

真係講得好好呀,其實我嘅出生同你差唔多,the end of the day大家上去啲好嘅學校,唔該sat高分,考toefl高分重要好多嘅課外活動,其實同而家考小都係差唔多嗰啲咁嘅嘢
其實啲公開試點都嚟唔開操練,所以上到中學happy極都係要操卷,都係要坐定定

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-3 22:27
即係學左野,但小朋友係覺得開心的,谷左都唔知。只要提得起小朋友興趣,好深的野就算佢地覺得難,佢地都會 ...
在這議題上我同你有共同語言其他人點睇唔緊要 清楚自己心裏的想法 堅定咁走下去

另外 樓主開得post 問 可見係十分著緊子女的學業 祝福你找到及考到適合你仔仔嘅學校

回覆 fmf903 的帖子

中文係令我最頭痛。。幼稚園而家教既程度不深不淺,但仔仔認字方面極差,每次呢頭教完果頭唔記得,真係好勞氣,最近買了基礎漢字500,希望有幫助。。

f00130 發表於 23-1-3 23:21
在這議題上我同你有共同語言其他人點睇唔緊要 清楚自己心裏的想法 堅定咁走下去

另外 樓主開得post ...

多謝你,黎條路唔易行,一講出唸法就比n 個人圍插,少d 定力同心臟弱d 都唔得,途中有名校收而迷惘過,有懷疑過龍幼名小係唔係會比到小朋友更多,但我提醒自己唔好忘記初心,堅定甘走下去,大家一齊努力。

Winghtsang 發表於 23-1-3 23:50
回覆 fmf903 的帖子

中文係令我最頭痛。。幼稚園而家教既程度不深不淺,但仔仔認字方面極差,每次呢頭教完 ...

我囡開頭都係甘,教極都唔識,教完第2日又唔記得,所以我話搵岩學習方法好緊要,死谷係用錯力,我研究左好多方法,最後比我試到了,而家我囡只係每日用10分鐘,1個月記到150個詞語(我唔使佢寫,只係認字),0壓力,唔會忘記個隻。佢而家基本上已經識2,3千個中文字,而家我都教緊佢4字成語了,有興趣你pm 我,我懶得係到比人插。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-3 22:42
我同你想反,如果我見其他人可以用更輕鬆方法同我達到一樣成效,我係會追問佢點做到,從而改善學習方法,睇 ...

我只係一個上咗岸(而我對你提及嗰啲offers 真係冇興趣)又多事嘅路人,冇咩你口中嘅「傷口」同「失敗」經驗,唔係叫你對我有同理心,係覺得俾你用嚟做比較嘅朋友有啲可憐而已。其他人用類似嘅鼓勵說話,但都係集中講自己經驗,冇話特別貶低其他人。

Anyway 謝謝分享。

天外之人    發表於 23-1-4 11:23
‹ 上一主題|下一主題