用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
樓主: Winghtsang
go

關於選校煩惱   [複製鏈接]

直資學費減免條門檻都唔係低。你有錢可以比小朋友去補phonics,我估都唔會基層得去邊。你當自己無減免。

至於直資是否一定活動教學?唉,其實,你應該諗多佐。好多直資都係比較傳統嘅,同你想像是完全不一樣。

不要以為直資就代表活動教學,免費津小就一定好傳統。你深入了解一下。不要有美麗的誤會。

回覆樓主:

有興趣就報左先考左先。
有offer再諗。

我小朋友讀私小(但不是英小),可以講,同學背景一定不是大部分富貴人家。其實去到邊都不同階層同學,自不自卑看個人心態,香港地直私學費有限,自己經濟應付到便可。

直私也不一定與補習文化掛勾。要補官津也大把人補。我小朋友私小見不少同學仔補,但我小朋友就冇,應付到便是。

另外車程也要考慮,步程以外最好有校車,單程以1小時內爲佳。

樓主真係謙,仲有閒錢俾小朋友學呢樣學嗰樣,相信基層極有限。學費減免好大機會冇你份。

Winghtsang 發表於 22-12-31 21:32
感謝咁多位回覆:)
我係今個月頭先諗佢升小啲野,唔係一開始就target直小,初心係想小朋友讀happy school ...

1. 首先直小相對津小有自由度設計校本課程,即是學校可以設計屬於自己的課程,不受教育局限制,因此在政策上確實比津小自由。但有了這個自由度之後學校如何操作是另一個問題。需要自己再進一步了解個別學校的教育模式和課程內容。FYI,廣泛認為活動教學的2家學校是CKY(私小)和港同(直小);

2. 恭喜妳找到兒子的興趣和長處!我深信没有人比妳和先生更了解你們兒子。所以根本不用給任何人證明妳對兒子天賦的看法。妳的看法就是最權威和有說服力,沒有之一。網上其他人懂個屁。

3. 有了目標之後,下一步就是準備工作。目前妳最大的挑戰不是金錢,或資料收集;而是妳的先生。但boss很難搞,所以還是先從收集資料開始吧。依次最靠谱的信息來源是:學校網站,學校電話查詢,用家(真朋友)的一手信息,和好的面試班的老師分享;最後才是網上討論區的意見。

個人認為妳可以先研究港同,TSL和WKF看看是否比較合適。之後再擴大範圍驗證自己的假設。

加油!

Sebbaba 發表於 23-1-2 15:25
1. 首先直小相對津小有自由度設計校本課程,即是學校可以設計屬於自己的課程,不受教育局限制,因此在政策 ...

港同係活動教學嗎?我覺得港同優才培僑wkf真道都有d類似,唔似傳統咁重抄寫,唔會好多功課,多活動,低年級可能無排名,但都同樣有默書考試,要溫書做功課,同本地學校差別無咁大,只係無升中壓力。

deco99 發表於 23-1-2 15:44
港同係活動教學嗎?我覺得港同優才培僑wkf真道都有d類似,唔似傳統咁重抄寫,唔會好多功課,多活動,低年 ...

如果你追求要與傳統學校100%不一樣的話,那麼應該没有local school 是活動教學。
另外,個人認為活動教學的定義跟是否有默書考試没甚麽關係。

delete

Delete

Winghtsang 發表於 23-1-2 17:16
再次感謝大家意見。
其實我覺得自己真係基層,住公屋,每個月洗錢比仔仔外補學興趣班,但自己就節衣縮食, ...

直資照去考,有OFFER先諗

自行我就會揀基華,起碼有舊生分,而且九龍城中學校網好D

自行唔得,真係要大抽獎先諗校網入面,錦泰應該係屬於「谷」個類 (聞說保良D津校都係「谷」)

回覆 aes@ivy 的帖子

自行揀基華都大機會入到,我畢左業好耐,唔知而家呢間學校係點

Winghtsang 發表於 23-1-2 17:45
回覆 aes@ivy 的帖子

自行揀基華都大機會入到,我畢左業好耐,唔知而家呢間學校係點 ...

首先不需對直私存過多幻想。始終大家目標都是dse條水,活動教學衹是綽頭野,要比較可能比較:龍/非龍;升B1%;很谷/中谷/冇咁谷;學校升中支援等

申請學費减免要求不低,不是容易申請到全額。

基華世襲穩陣,傳統小學,學術英文比外面深,校本課程。AB班爲精英班,一直流傳A班足以升wfn, B班銀禧。
級頭入到1A中學。KL3超靚校網大把B1學校。

再次感謝大家意見。
其實我覺得自己真係基層,住公屋,每個月洗錢比仔仔外補學興趣班,但自己就節衣縮食, ...

short list TSL, YW, Logos, 了解過多少?
TSL升中強,但冇中學,屬KL1,有了解過區內心水中學嗎?冇中學的小學好靠家長背後發功,過十人入spcc不是手到擒來的。
YW小學並不輕鬆,但上書院比例高,不過書院衹有約1b,心足否?
Logos 11年讀12年的課程,比較趕。有中學但中學衹有約b2A, 不過有IB,畢業生多出國。

jesswu 發表於 23-1-2 18:10
首先不需對直私存過多幻想。始終大家目標都是dse條水,活動教學衹是綽頭野,要比較可能比較:龍/非龍;升B ...
頭幾句講得好啱,好多人都話想揀無壓力、活動教學嘅學校但冇諗到之後想小朋友行咩路

gabejang 發表於 23-1-2 19:28
頭幾句講得好啱,好多人都話想揀無壓力、活動教學嘅學校但冇諗到之後想小朋友行咩路 ...

正如揀幼稚園時要happy school, 不增值,要完全愉快童年。
到升小時,又panic點解叩不到門

今時今日,連IS都不是一定happy的。cky很國際化很活動吧,補習%高到難以置信

jesswu 發表於 23-1-2 19:35
正如揀幼稚園時要happy school, 不增值,要完全愉快童年。
有時仲要睇俾料你嗰個係咪真係可信,有啲「神校」家長會話自己仔女完全唔駛補習、讀得好輕鬆,實際上係點除非你訪問返個小朋友先會知道實情。

jesswu 發表於 23-1-2 19:35

說對一半,就算isch都很多人十全大補,英文都補先誇張。是家長風氣問題多過學校引起。

再次感謝大家意見。

TSL YW Logos都不算係好活動教學。

活動教學,並不等於唔谷。呢d學校,特別係一條龍嘅學校,個個星期,科科都不定期Quiz,家長真係要成日跟功課。否則,就會收到老師電話。

當然,入到直龍,你係win嘅,大可以不理老師電話,但求合格,順利升上中學。

再次感謝大家意見。

我哋都係住公屋,小朋友讀卷幼,今年我仔都有幾間offer(包括3私其中一間),所以俾啲信心俾自己同小朋友,有時未試過唔知得唔得(emoji)(emoji) 讀卷幼都會有成功例子,我身邊都識幾個,加油(emoji)(emoji)

回覆 a23859829 的帖子

多謝你鼓勵
我同仔仔都會努力!

Winghtsang 發表於 23-1-2 21:40
回覆 a23859829 的帖子

多謝你鼓勵

加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題