用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
樓主: Winghtsang
go

關於選校煩惱  

返學校用45分鐘以內都合理嘅,太近反而唔好,返學搭車係學習時間管理自理技巧的一種方法

回覆 Szetimmy0225 的帖子

已成常態,莫見怪 !我係老人家式教法,暫時接受唔到此派新式操作。

部份直資學費2-3千一個月 學費唔算高 其實都十分大眾化、小康之家至中產都有..如果係神級學校就另計 當中就多中產 有部份真有錢人。而好多真有錢嘅走去讀國際學校啦..
其實津校都有些係相對多活動的,你可以搵多些關於本區學校嘅資料比較下…
另,我認為學校距離係重要嘅 計計車程 值唔值得山長水遠去讀 有冇可能搬(但記住有些看似好近但坐校車都兜好耐的)
若你認同某學校的理念 想試嘅就試咗先 得咗再慢慢諗

Zleep 發表於 23-1-1 11:04
回覆 Szetimmy0225 的帖子

已成常態,莫見怪 !我係老人家式教法,暫時接受唔到此派新式操作。

我都係! 我都係覺得幼稚園係人生最開心時間! 只有吃喝玩樂! 盡量享受人生的珍貴幾年!

其實直資同津校的分別不是那麼大的,有得揀,地區名津不見得差過直資。

直資的成績其實依賴家長的付出多過學校本身

快樂火雞 發表於 23-1-1 12:49
其實直資同津校的分別不是那麼大的,有得揀,地區名津不見得差過直資。

直資的成績其實依賴家長的付出多過 ...

直資就係活動教學,唔知係點得黎的錯覺

Winghtsang 發表於 22-12-31 21:32
感謝咁多位回覆:)
我係今個月頭先諗佢升小啲野,唔係一開始就target直小,初心係想小朋友讀happy school ...
其實你所謂嘅活動教學係點樣嘅呢?現實中其實可能並不存在。好多時所謂嘅課程彈性,其實係比一般學校教深,教快,和教更多東西
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

直資私家有平有貴,  量力而為, 冇謂申請什麼減免學費

回覆樓主:

直資是多人報名,但未嘗試過又怎知道呢。再者,小朋友才5歲,即使競爭對手有再多的資源,在那麼短時間里,也很難跟"普通人"拉開很大的距離。
難不難很看個人,多數失敗的人會告訴我們很難;而成功的人也許一半也會告訴我們很難,目的是為了突出自己多麼厲害。
網絡世界的建議妳要小心解讀理解。很多都是幸災樂禍的瓜子客。記住,當妳有個目標的時候,想妳失敗的人永遠比想妳成功的人多,所以成熟的人不會輕易跟別人分享自己的目標,而是默默努力。
最後,我不覺得讀直資的家庭有多麼所謂的有錢。絕大部份都只是正常的中低下"中產",對學費敏感,都是苦命的家長。不要把别人看的太高,也不用把自己看的太低。報個名,去面個試,有多大的成本?如果妳覺得自己是基層家庭甚麽都没有,妳又怕輸掉甚麽呢?

Driftwoodv    發表於 23-1-10 09:06
EugeneS    發表於 23-1-3 09:28
靛青女    發表於 23-1-1 20:26

回覆樓主:

相信自己,相信自己小朋友。是否有"資格"讀直資學校這個問題,交給面試官。
有資源學鋼琴和外補,其實也某種程度看到樓主家庭有基础財力支持小朋友讀書。不過財政預算這個很個人,但我堅信現今香港社會不存在因為沒錢不能讀書的問題。多花時間直接打電話給小學詢問。得到的一手信息比這裡的意見來的更真實和中立。

valentinored 發表於 23-1-1 17:34
直資私家有平有貴,  量力而為, 冇謂申請什麼減免學費

謝謝解答

Szetimmy0225 發表於 23-1-1 12:02
我都係! 我都係覺得幼稚園係人生最開心時間! 只有吃喝玩樂! 盡量享受人生的珍貴幾年!
...
無錯,睇住自己小朋友越級挑戰然後又俾到驚喜自己,有時我真係自歎不如,既然自己都做唔到,為何要3,4歲就谷到個小朋友咁盡呢,有時就係睇唔透。

俗語都有話: 蔗渣的價錢也可以打出燒鵝脾的味道

sandra1004 發表於 23-1-1 19:45

師姐mama,你好

我答你會你信唔信
我答你唔會又信唔信

個細路本身又會唔會因而感到自卑你最認識佢你先知喎

Zleep 發表於 23-1-1 20:10
無錯,睇住自己小朋友越級挑戰然後又俾到驚喜自己,有時我真係自歎不如,既然自己都做唔到,為何要3,4歲就 ...

我都係喜歡舊式嘅套! 慢火煎魚! 逐步嚟! 我仔係小學成績係 30/10/11/6/5/4/1/2/1/1/1/1

Jean1769 發表於 23-1-1 20:21
我答你會你信唔信
我答你唔會又信唔信

謝謝解答

其實不論直私定官津都有不同家庭背景既小朋友幼小中以至大學甚至出黎做野都一樣
當然比例上可能有分別
但天外有天,不論基層中產抑或富豪級,總有人比自己更有家底
個人覺得相比小朋友,家長心態調整更重要

經歷過考小遊戲,其實直私都有不同種類
有新派較活動教學,有走國際路線,亦有比官津更傳統
自己未準備考小時真係無咩概念架
不妨睇多d聽多d資料

我唔覺得基層入唔到直資,其中一D直小學費 (2022-2023學年)都唔算太貴,一個月都係大約2千元,有D仲係英文小學,如果仔仔真係英文能力強,可以試下去考

陸慶濤︰$13000
林文燦︰$14140
嶺小︰$17380
英華︰$18000
陳守仁︰$19800
播道︰$218000

至於地區,我覺得唔算好大問題,唔係個個屋企樓下都有心儀小學,有D同區搭校車都要30-45分鐘,咁如果真係考到區外心儀小學,點解唔去讀?

Winghtsang 發表於 22-12-31 21:32
感謝咁多位回覆:)
我係今個月頭先諗佢升小啲野,唔係一開始就target直小,初心係想小朋友讀happy school ...

睇YouTube嘅英文同真正學習上嘅英文好係有距離嘅。希望你清楚明白。

小朋友ORT睇到Level幾?愛睇英文書嗎?

Winghtsang 發表於 22-12-31 16:00
身邊冇人有小朋友,冇人比到意見我,所以想係到請教咁多位🙇🏻‍♀️我係基層家庭,住九龍, ...

請問小學是那個校網
不同校網官津選擇有別 升中亦有別
例如34/35/41網升中同為九龍城區
大抽獎35網小學較34/41網平均

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

有無offer,比較人哋升唔算叻…..um….我覺得考完咪知囉,現階段唔需要猶豫太多
不過建議樓主去學校網頁睇睇學費減免情況。按規定直資一定要有,不過門檻就自訂。除咗學費,校車都係一大問題。1. 學校有無校車,幾錢幾耐,有無減免 2. 學校無校車的話點安排,非校車即係無津貼,褓姆車可以貴到痴晒線,成5、6年前我已知新界出港島過3000,最近親戚臨急搬屋無校車,私人褓姆車quote佢$160一日!(只係筲箕灣去跑馬地)