用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
go

關於選校煩惱  

Delete

Winghtsang 發表於 22-12-31 16:00
身邊冇人有小朋友,冇人比到意見我,所以想係到請教咁多位🙇🏻‍♀️我係基層家庭,住九龍, ...
點解你認為直資學校就會適合呢?學校係教學識,唔會提供客戶服務,唔會因為你俾錢佢佢就會遷就你
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Winghtsang 的帖子

全部直資都有學費減免計劃,間間要求唔同,由半價到全免都有。直接交申請表俾學校,其他人唔會知邊個有減免。直資多中產家庭和公務員入讀,公務員都係用政府資助。
除了學費,學校其他必需洗費唔多。

以學費來計,大部分直資的學費都係三萬以下,一般家庭完全可以負擔。

同埋近年學童不足,大部分直資去到六七八月都仲狂call人,連好多熱門直資都不能倖免。所以想讀直資的,好多時最後都入到,當然中間過程都幾煎熬下。

回覆樓主:

你目標係邊間先,最top果幾間就算唔係超有錢人都係真中產,基層入到去盞自卑,就算免學費都係咁話。如果平民直私都okay, 仲有你話佢英語能力強,係邊個講先,有無同同齡私幼學生比較下?先至知係咪真係強

身邊冇人有小朋友,冇人比到意見我,所以想係到請教咁多位🙇🏻‍♀️我係基層家庭,住九龍, ...

我大女細仔
12月細B,2月大b
住公屋
仔女都無讀N班
讀屋企附近免費幼稚園
無外補
連興趣班都無
大女細仔有試考直資
兩個都入到tsl二面
唔覺得係越級挑戰
大女叩門都有心儀津校收左
細仔有tsl offer
PS 大女細仔都係書蟲

回覆樓主:

點解津貼學校吾適合?
你鍾意邊間直資? 定係 人云亦云 報六七間幾上?

回覆樓主:

試考了才想吧!考試的過程中也會感受到同學的熏圍。

不過如果學校不近,要加校車費用,可能每月也要一二千。

試左考到再諗吧,出面啲人真係好勁。英文強點睇到?考到movers嗎?還是串字能力,閱讀能力較高?

回覆樓主:

有興趣咪照報。我小朋友也讀直資,唔覺得全部有錢人,起碼超過一半搭校巴。我諗好多普通中產/小康。最後都係講能力。讀書叻或音體強,學校課外活動也不貴(體比音便宜,兩者也最緊要有天份)。總之最緊要學業handle到。

delete

其實考小的學術沒有傳說的那麼誇張的。
主要係最top班小朋友hold曬第一輪offer,搞到好似好難入咁。
到六月音樂椅遊戲開始,有心人都會入到心儀學校

回覆 快樂火雞 的帖子

原來係咁,謝謝你解答

回覆 Winghtsang 的帖子

直私一定唔會係有錢人嘅世界,真正有錢人好多已經去晒國際學校/或者出埋國。但直私家長普遍(相對地)用多少少資源去培育小朋友,所以我唔知你「基層」exactly 係咩意思 ….. 見你小朋友有學唔同與趣班Phonics,都唔係好基層…..
至於地點問題,確實係一個重要考慮…..特別係有d直私可能係龍校,一讀12年,你唔會想小朋友每日花2-3個鐘係交通上,仲未計課外活動後接送;所以建議你要預先睇定校車(+車費)/自己接送 /搬屋可能性。

鍾意梗係試咗先,否則一定有遺憾。我都係鍾意好多龍校壓力小,活動多,可能津校有,但多係新派直資私立。除咗神校,直資大多係普通家庭,基層家庭都有。

但地點絕對係我考慮因素,都要睇校車安排,有學校距離遠但校車快都可以接受。

Winghtsang 發表於 22-12-31 21:32
感謝咁多位回覆:)
我係今個月頭先諗佢升小啲野,唔係一開始就target直小,初心係想小朋友讀happy school ...

考直資最緊要中文表達能力同對常識既認知,轉數快。英文反而只係其中一部分。其實而家好多小朋友英文都叻,所以一定要煲中文,要認多啲字讀到出嚟。另外數學都好鍾意考,考邏輯思維同計數,要快同即時理解到簡單文字題。

地點係重要因素,依家返全日,放學已經無咗大半日,交通時間太長小朋友會好攰,返到屋企仲要做功課同溫習。但都見唔少家長照考左先,有offer先煩交通安排。

回覆樓主:

K2 就要補習呀! 唉!

名牌直資學校學費只是前菜,佢玩嘅活動費用先至係主菜,例如去幾萬蚊的歐洲交流團,唔通到時又申請減免咩
但唔係間間係咁嘅,唔好報一綫名校,其他可以試

不一定要讀直資,很多津貼小學都很好。如果小朋友學習能力不錯,讀一線津小不會覺得辛苦,還有空餘時間時間廣泛閱讀,你的壓力也會較輕。