用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名  

medicine 發表於 22-12-31 15:41
你這句話,換返來一樣效果

上帝沒有拉curve,但考評局有
其實如果唔係另類拉curve法,又點會年年3/4/5+率都差唔多吖
其實EDB一向都咁做,TSA同Pre-S1都係咁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-31 15:56
其實如果唔係另類拉curve法,又點會年年3/4/5+率都差唔多吖
其實EDB一向都咁做,TSA同Pre-S1都係咁
...
你我都明白.但現實是好多人不明白.

medicine 發表於 22-12-31 15:58
無錯。所以我贊成大家都唔好補習。可惜現實係人人都補習。內卷得利害,真累!

cafeva 發表於 22-12-31 16:09
無錯。所以我贊成大家都唔好補習。可惜現實係人人都補習。內卷得利害,真累! ...
教育產業化

想到這幾個字後,就理解

無錯。所以我贊成大家都唔好補習。可惜現實係人人都補習。內卷得利害,真累! ...

由幼稚園開始補到大學都有,仲有IAL及IB都有人補。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

medicine 發表於 22-12-31 15:58

但你哋咁講法咪同教育局所講嘅相反?會唔會其實即使係4, 其實係比較低分,個range又好闊?

DD仔 發表於 22-12-31 16:31
但你哋咁講法咪同教育局所講嘅相反?會唔會其實即使係4, 其實係比較低分,個range又好闊?
...
EDB一向都唔會將事實之全部講出嚟㗎啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-12-31 16:10
教育產業化

想到這幾個字後,就理解
所以還是國家厲害,夠膽打擊補習社

gracelam 發表於 22-12-31 16:27
由幼稚園開始補到大學都有,仲有IAL及IB都有人補。

幼稚園補太誇張喇,不過識得小朋友一日返兩間幼稚園係真嘅,唔係吹牛「車大炮」既。呈分試前外補係正常㗎,中學補習正常化。

hkpapa852 發表於 22-12-31 16:35
所以還是國家厲害,夠膽打擊補習社
站在偉大的祖國的最高層來考慮,他是真心想極容易通過正常教育分出智力的369等,而不是被補習扭曲了個進程

Rpp 發表於 22-12-31 16:38
幼稚園補太誇張喇,不過識得小朋友一日返兩間幼稚園係真嘅,唔係吹牛「車大炮」既。呈分試前外補係正常㗎 ...

一D都吾誇,尤其讀私幼果班,人補你吾補好輸蝕

幼稚園補太誇張喇,不過識得小朋友一日返兩間幼稚園係真嘅,唔係吹牛「車大炮」既。呈分試前外補係正常㗎 ...
返去小一版睇下班家長「反思」賽果,就知幼稚園補習現今係幾咁「理所當然」

medicine 發表於 22-12-31 16:40
站在偉大的祖國的最高層來考慮,他是真心想極容易通過正常教育分出智力的369等,而不是被補習扭曲了個進程 ...

係吾想D有錢人玩哂

adriantai 發表於 22-12-31 16:44
係吾想D有錢人玩哂
係唔俾佢哋咁高調咁玩,佢自己高薪去請人做私補就當睇唔到

點解講拉curve會扯到去補習嘅?
因為補習所以條curve拉得越來越高?

adriantai 發表於 22-12-31 16:43
一D都吾誇,尤其讀私幼果班,人補你吾補好輸蝕

咁緊要嘅呀原嚟?唔怪之得舊帖有個3C1D家長公開講同普通小學嘅同學面試,拍埋去就分出勝負咁勁秋。

我家人真係補過 K2幼稚園生, 想佢識多啲字, 考名小。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

DD仔 發表於 22-12-31 16:31
...
其實你培正個成績係咪上年㗎,培正應該未公布(除校友有嗰份學校資料外)

Rpp 發表於 22-12-31 16:59
咁緊要嘅呀原嚟?唔怪之得舊帖有個3C1D家長公開講同普通小學嘅同學面試,拍埋去就分出勝負咁勁秋。
...
其實想講好耐,係咪真係咁多3C1D家長咁高調話自己叻過人嘅呢?我相信唔少其實屬低調一群,亦不一定指望神校做神人,但多次被搬出3C1D 一定係咁咁咁,真係有無奈感呻完

adriantai 發表於 22-12-31 16:44
係吾想D有錢人玩哂

我認為從來唔關有錢人事。「九年義務教育」生病啦,老師上堂教D唔教D再等落堂收費補習,一個假期嘅收入超過做一年老師,普通打工族同農村家庭愈嚟愈負荷唔到啦。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊