用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-12-31 13:34
最值得讚揚係音中,多年嚟都被人睇唔起,小學部更被視為大眾水泡

啱,音小一直都係俾人用嚟練習面試,冇乜人好認真對待佢,但佢依家嘅DSE成績真係一d都唔失禮

回覆樓主:

請問有冇人有2022 SPC 中文5+%? 加埋入去,比較完整d

回覆樓主:

唔係喎,似乎港華最有增值潛力喎 !

直屬華小生俾人話不濟, 自行收生又冇乜band 1A 嘅學生報( 跟據呢度啲前輩講),出到咁既成績仲吾係增值力高

DD仔 發表於 22-12-30 22:20
女霸王,勁!
(仲要係運動音樂都咁勁)
其實有幾出奇?由升小起已經嚴選,成個小學階段不停吸插班,多數分2類,1類別校級頭;1類運動行先又成績唔會太差,同DBS唔同,DGS係女校,女聽教聽話又容易谷,就算運動行先入,成績都唔難操得起。升中又一轉,只收50個尖女,再又玩一輔插班,做得成績唔奇掛?加多樣,交通方便~~
Bps,ywgs,上智呢啲,要諗下,人地全吸band 1生喎,keep成績一定比有直小易,反而mcs,spss,sfcs,mss,ssgc⋯呢類要keep band 1唔難,但要做1A就好有難道喇!

adriantai 發表於 22-12-31 14:11
唔係喎,似乎港華最有增值潛力喎 !

直屬華小生俾人話不濟, 自行收生又冇乜band 1A 嘅學生報( 跟據呢度啲 ...
其實5+係一個好易錯誤定位既陷阱
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-12-31 13:58
請問有冇人有2022 SPC 中文5+%? 加埋入去,比較完整d
唔會有,好似咁多年都唔會攞出嚟見人既

hkpapa852 發表於 22-12-31 14:13

我係想講,港華收吾到幾多band 1A學生 (根據呢度啲前輩講),但5+%吾差(除中文),有乜錯誤?

PTL_L 發表於 22-12-31 14:13
其實有幾出奇?由升小起已經嚴選,成個小學階段不停吸插班,多數分2類,1類別校級頭;1類運動行先又成績唔 ...
DGS每年兩次嘅插班每年兩次嘅插班都門庭若市,就知佢哋不乏捧場客,成績唔會差再睇睇女校嘅3322率,就知有直屬小學同中學全收外校B1生嘅分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-31 14:22
DGS每年兩次嘅插班每年兩次嘅插班都門庭若市,就知佢哋不乏捧場客,成績唔會差再睇睇女校嘅3322率,就知有 ...
認同。有果必有因,所以dgs成績好,好易理解同明白,根本唔需要多講~~

PTL_L 發表於 22-12-31 14:16
唔會有,好似咁多年都唔會攞出嚟見人既

人哋10%, 9.4%都照公佈,SPC低極都唔會再低d啩?

adriantai 發表於 22-12-31 14:18
我係想講,港華收吾到幾多band 1A學生 (根據呢度啲前輩講),但5+%吾差(除中文),有乜錯誤?
...

5+可靠拔尖做靚條數
事實上港島區B1A學生較少選港華,但仍有不少九龍區B1A學生會揀

DD仔 發表於 22-12-31 14:26
人哋10%, 9.4%都照公佈,SPC低極都唔會再低d啩?
我睇咗最少3年 spc (佢都係呢幾年成績叫好)都唔覺有出。

PTL_L 發表於 22-12-31 14:27
我睇咗最少3年 spc (佢都係呢幾年成績叫好)都唔覺有出。

會唔會好似港華咁,只向內部公佈?

hkpapa852 發表於 22-12-31 14:26
5+可靠拔尖做靚條數
事實上港島區B1A學生較少選港華,但仍有不少九龍區B1A學生會揀

竟然會多九龍band 1A報? 如果鍾意 耶穌會教學,住九龍我可能報九華算啦

DD仔 發表於 22-12-31 14:29
會唔會好似港華咁,只向內部公佈?
佢既booklet只係唔出中文,其他出得好細緻,我真係諗唔到其他原因,點解要咁做?又班高層當家長傻傻的嗎?會留意唔到呢個情況?愈唔出就愈令人會諗多咗~~

PTL_L 發表於 22-12-31 14:31
佢既booklet只係唔出中文,其他出得好細緻,我真係諗唔到其他原因,點解要咁做?又班高層當家長傻傻的嗎? ...

可能佢當咗自己係國際學校

DD仔 發表於 22-12-31 14:36
可能佢當咗自己係國際學校
都可能,因為有IAL

hkpapa852 發表於 22-12-31 14:13

只係討論而已。
根據DSE評核機制,1-4係一個層次,5-5**係另一個層次,既然要對全港最top嘅幾十間中學做排名,我會覺得用5+會合理些。
一閰中學如果有一半(或好一部份)學生可以被拔尖而取得平均5+成績,相對而言,呢間學校亦可算為不錯嘅學校吧

DD仔 發表於 22-12-31 12:17

如果有飛躍大獎,一定係SMC攞啦!

就算跌几多都唔係唔题,讀得SMC,肯定唔會係為佢既名氣,而且在SMC之上的,除了港同,全部都係一講出泥,係人都一定會話係好學校果堆,完全係心服口服果種,反而唔洗比人睇成係二线,什致垃圾校以經心滿已足了

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 22-12-31 09:02

其實睇中學主科5+高,只反映到學校生源係多數b1A。

無直屬聯繫就可以咁講,有直屬聯繫已「溝淡」咗生源,龍校更加
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊