用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

DD仔 發表於 23-3-20 14:12
重點唔係英中英文好,而係英中嘅中文可能仍然係差
至於英文,冇得講,傳統名校生嘅英文真係普遍強好多,5+ ...

我要求好基本,不是要英文好叻取什麼*, 只要求通順和能傳遞到個訊息,但都做唔到

poonseelai 發表於 23-3-20 14:43
我要求好基本,不是要英文好叻取什麼*, 只要求通順和能傳遞到個訊息,但都做唔到
...

以前個中大畢業議員「搓my breast」都講得出,我覺得冇乜嘢係冇可能嘅

poonseelai 發表於 23-3-20 14:43
...

好多係asso升三大,佢哋DSE無3322,而asso係派grade的
大學畢業證書嚴重貶值,世上咁多種不同嘅證書,唯一係樓契貶值得無咁嚴重

10090 發表於 23-3-20 14:58
好多係asso升三大,佢哋DSE無3322,而asso係派grade的
大學畢業證書嚴重貶值,世上咁多種不同嘅證書,唯一 ...

近日經緯線講請槍手做功課, 受訪讀 asso的同學仔話身邊六至七成人會請槍, 要爆gpa才可駁上大學year 3

poonseelai 發表於 23-3-20 15:05
近日經緯線講請槍手做功課, 受訪讀 asso的同學仔話身邊六至七成人會請槍, 要爆gpa才可駁上大學year 3
...

係呀,asso係賺錢的,老師就算知都唔會出聲

poonseelai    發表於 23-3-20 15:47

10090 發表於 23-3-19 22:26
2012年中文科只有49.8% level 3或以上,俾人投訴得多,2022年已經升至59.7%,所以而家唔算死亡之卷啦,林X ...

59.7% level 3 或以上,咁條數真係整到好高。假定level 2 當合格,咁唔合格嘅人反而真係佔小數。

會考拉 curve年代,中文攞C或以上考生,應該無6成咁多

回覆 DD仔 的帖子

Deleted

tkinwong 發表於 23-3-20 22:49
59.7% level 3 或以上,咁條數真係整到好高。假定level 2 當合格,咁唔合格嘅人反而真係佔小數。

會考拉  ...

當年會考中文C或以上比例低於文憑試4+

HKDSE 2022 | HKCEE 2010
-------------------------------------------------
中文
日校考生 39,819 | 82,582
-------------------------------------------------
5** 1.0% | -
5*+ 3.9% | A/5* 2.2%
5+ 9.7% | B/5+ 6.1%
4+ 31.9% | C/4+ 20.3%
3+ 59.8% | D/3+ 42.0%
2+ 87.8% | E/2+ 75.2%
1+ 97.4% | 1+ 94.6%
U 2.6% | U 5.4%

heidya    發表於 23-11-7 09:09

回覆樓主:

請問5 +是代表:
5以上定係5或以上?

rsx 發表於 23-5-31 15:08
請問5 +是代表:
5以上定係5或以上?

5+ 代表5或以上

rsx    發表於 23-6-2 09:14

10090 發表於 23-1-3 06:31
我認同佢英文科成績屬band 1a水平
佢中六有三班共54個學生,明顯轉其他官津直資少接近一半學生
一般來講, ...
"一般來講,收生越多成績越差"
因為最近工作中的情况,讓我無意中想起埋句说話.

在已上話题大意是指,如,150人拿A,係难过教50人拿A (假設其它条件相约).
先假定这話是对的,咁大校(或大公同),要教到d學生英文5+有60%,應該係难过細校(或細公同), 要教到d學生英文5+有60%.

咁係從學校的管理者覺度泥講,但我地唔係校長,而係家長,或學生,咁既然细校d學生易d拿到5+ 60%,咁作為學生(not校長),係咪应該去簡間细校而非大校呢?

这logic是否有点意外,还是很正常不过呢?

twhkleung 發表於 23-10-21 08:16
"一般來講,收生越多成績越差"
因為最近工作中的情况,讓我無意中想起埋句说話.

咁你要了解點解有啲學校係大校,而有啲係細校

如果收生少係因為空間不足,咁你嘅睇法係正確。例如聖瑪加利,佢只有三班中一,但好多人想報嘅。

如果收生少係因為無人報名,咁成績一定差。

「一般來講,收生越多成績越差」這句說話係應用於同一間學校,要收多一班嘅話,佢自然就要將收生要求降低,因為香港咁多學校選擇,唔會個個精英都報同一間學校的。

仲有,出品越多就越難控制質素,所以米芝蓮三星的餐廳,好少開分店。

聖言 CEM 5+
2021 C,E,M = 22.44%,28.21%,46.79%
平均 CEM 5+ = 32.48%
數學 5* 2021 = 22.44%,2020 = 15.44%,2019 = 19.5%

heidya    發表於 23-11-7 09:09

回覆 Blublubrew 的帖子

數學5** (SYSS):
2021 = 7.69%
2020 = 5.37%
2019 = 3.7%

DD仔 發表於 22-12-30 14:06

奇怪個表沒有KC 和DBS, 是否我睇漏眼?

DBS 不考DSE 嗎?

retriever 發表於 23-11-7 09:54
奇怪個表沒有KC 和DBS, 是否我睇漏眼?

DBS 不考DSE 嗎?
dd仔个表下面有写,这些学校没有公布中英数5+%。

retriever    發表於 23-11-7 10:41

DD仔 發表於 22-12-30 14:06

中英數競爭力排行榜(截至31/12)
據DD仔 按中英數各5+次第合計排序
只包括有中英數各5+的B1/(前)英中^

2023年 (2022年)
--------------------------------------------------------
1 (1) SPCC#
2 (2) DGS(女)#
3 (=6) 德望(女)#
4 (3) 皇仁(男)
5 (15) 港同#

6 (=17) 荃官
7 (=8) 協恩(女)#
8 (=4) 林護
9 (25) 百周年
10 (=6) 伊中

=11 (12) SPC(男)#
=11 (=13) BPS(女)
13 (=10) 英華女
14 (24) 保一
15 (=4) 鄧顯

16 (21) 元朗鄉中
17 (=10) SPCS(女)#
=18 (22) 英華(男)#
=18 (28) 華英
20 (=8) 培正

21 (16) 聖提女
=22 (=13) SJC(男)
=22 (=17) 沙呂
24 (---) 赤提#
25 (=19) 張祝珊

=26 (37) 民生
=26 (---) 善德
28 (=26) 董玉娣
29 (=26) SMC#
30 (31) 可風

31 (---) 聖馬可
32 (---) 順聯梁銶琚
=33 (---) 中婦
=33 (32) SHCC(女)
35 (40) 聖家(女)

36 (43) 聖羅撒(女)
37 (36) 滙基(東九龍)#
38 (=33) 聖言(男)
39 (39) 順天
40 (=33) 高主教

=41 (=41) 優才#
=41 (=38) 羅氏基金#
43 (29) ICQM#
44 (---) 劉金龍(女)
45 (---) 筲官

--- (=19) 喇沙(男)
--- (23) 港華(男)
--- (30) 何傳耀
--- (=33) 甲寅年
--- (=41) 觀瑪(男)

^ 如有其他的中英數5+例如以下 請分享

男校 喇沙 DBS# 英皇 華仁 觀瑪 長天 ...
女校 MCS MSS SMCC 上智 跑祿 真光 ...
男女 沙曾崇循培蘇林 培僑# 崇德 迦密 ...

# 直私

heidya    發表於 23-12-28 09:58
BACY    發表於 23-12-24 13:54
micmic37    發表於 23-12-24 13:46

Poyau 發表於 23-12-24 13:22
中英數競爭力排行榜(截至23/12)
據DD仔 按中英數各5+次第合計排序
只包括有中英數各5+的B1/英中^

支持

回覆 twhkleung 的帖子

聰明的直資已回應你的疑慮,他們已想出一石二鳥方法。先於中一收約250人,但最後出賽只有受祝福的約150人,有人說這些無声無色消失於人群中的學生大多移民或轉升更好中學,坦白講,講呢D嘅人自己亦未必相信,相信嘅就可能太天真。最後當然可制造業績,話自己成绩何其高,再吸引更多更好學生,這就可解決你說收多人成绩未必好的假設。如初中可吸納多人,收政府的資助亦多,幫補高中人數減少的困境,你說這是否一石二鳥?以上純個人膚淺的意見,不喜勿插,亦不回任何回覆。

twhkleung    發表於 23-12-24 14:20

Poyau 發表於 23-12-24 13:22

中英數競爭力排行榜(截至23/12)

可唔可以登埋個excel出來
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊