用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 22-12-30 15:39
係咪真係好稀有呢?
我只能肯定, SPCC同QC都曾出過兩個M1/M2達5**但Core Maths唔達5**既狀元

我都肯定見過SPCC果單新聞,係後補嘅狀元(當初唔當係,後來話M1/2有5**都算7科5**),仲話學生自己都R頭

hkpapa852 發表於 22-12-30 15:39
係咪真係好稀有呢?
我只能肯定, SPCC同QC都曾出過兩個M1/M2達5**但Core Maths唔達5**既狀元

DSE成績M1,M2 比core好,并不是稀有,而是必然現象。從考試局的數據看到:-

5+%(日校考生)

Core   14.5

M1     31.4

M2     43.1

2jkidsfather    發表於 23-1-3 17:43

DD仔 發表於 22-12-30 15:51
點講都好,DGS嘅數學成績都係遠超其他女校。呢樣野,單靠校內考試艱深係唔work㗎喎
...
DGS中英數都係分set上, 校內成績唔好會被降set
如果不停被降set, 個女唔要面我諗父母都應該頂唔順會出手

所以DGS校內試深得嚟基本上無乜人跟唔上, 長期咁操, 成績又點會差呢?

女校之中, 應只有DGS同HTC數學較強 (不過HTC無公佈5+)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-30 15:56
DGS中英數都係分set上, 校內成績唔好會被降set
如果不停被降set, 個女唔要面我諗父母都應該頂唔順會出手

其他女校照跟咁做,可唔可行?例如SPCS?

ok_ko 發表於 22-12-30 15:54
DSE成績M1,M2 比core好,并不是稀有,而是必然現象。從考試局的數據看到:-
      5+%(日校考生)Core   1 ...

三個百分比嘅分母都唔同,唔可以咁比嘅

b3410    發表於 23-1-4 22:12

DD仔 發表於 22-12-30 15:58
其他女校照跟咁做,可唔可行?例如SPCS?
學校一百幾十年嚟都唔重視數學, 無啦啦點會轉?
SPCS寧願迫學生中一開始必須學多科外語, 多項技能仲實際
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok_ko 發表於 22-12-30 15:54
      5+%(日校考生)Core   1 ...
始終個pool 唔同
Maths Core係全部日校讀NSS既學生都要考, M1/M2普遍只有數學叻既人先有機會讀, 攞4/5/5*/5**比例高係正常既

hkpapa852 發表於 22-12-30 16:00
學校一百幾十年嚟都唔重視數學, 無啦啦點會轉?
SPCS寧願迫學生中一開始必須學多科外語, 多項技能仲實際
...

今時今日唔重視數學/STEM, 係好大缺失喎

DD仔 發表於 22-12-30 16:00
三個百分比嘅分母都唔同,唔可以咁比嘅
我唔係話讀core 難過 M1, M2。我只是指出一個事實,在應考的考生中,M1/M2 拿 5+ 的 % 比 core 高得多而已。

hkpapa852 發表於 22-12-30 16:02
始終個pool 唔同
Maths Core係全部日校讀NSS既學生都要考, M1/M2普遍只有數學叻既人先有機會讀, 攞4/5/5*/5 ...
我回應你的方向不在那裏。

DD仔 發表於 22-12-30 16:02
盲追 STEM, 日後可能呻笨
經過科網泡沫, 仲未明白 high tech high 嘢呢個道理?

而且香港一直都無認真去發展 IT 行業, 讀 STEM 係香港其實無乜好出路

而且國內大把平價又勁既 IT 技術人員, 點解要係請香港個班會(能力可能差人一截但人工要求高一大截)?

政府同各大所謂 IT 界代表已經部署緊會大量由國內引入啦 (成日話唔夠 IT 人, 其實係佢地唔肯出錢請啫)!

hkpapa852 發表於 22-12-30 16:07
盲追 STEM, 日後可能呻笨
經過科網泡沫, 仲未明白 high tech high 嘢呢個道理?

我講嘅STEM只不過係science/IT/數學能力,以後各行業都會應用到。
至於話IT行業,做IT狗一世嘅有,開公司擁IP發大達嘅都有,我就唔comment喇

hkpapa852 發表於 22-12-30 15:22
有晒各科%, 跟住又會話不如收集埋每科收讀人數
其實間間中學都收收埋埋, 邊會搵到咁多吖!

其實數據真係睇你點present。假如我以所有科目5+作比較,又會有另一看法:-

SPCC     60.7% (in 5 or more subjects )
DGS      63.4
DBS      36.8
TST      42.4

無論怎樣,樓主都是有心的了。我揾4間都覺煩!

DD仔 發表於 22-12-30 16:19
我講嘅STEM只不過係science/IT/數學能力,以後各行業都會應用到。
至於話IT行業,做IT狗一世嘅有,開公司 ...
其實出到嚟工作, 大部份人真正係工作上既"科技應用", 嚟嚟去去咪尤係MS Office / Office 365, Outlook, TEAMS / WebEx 等
數學能力...... 出嚟做嘢唔通叫個 accountant 去用 calculus 做會計咩!

IT 嘢, 大部份人都係玩樂/趕潮流多於實際應用

回覆 hkpapa852 的帖子

會否如我所講這教育制度下做成的通才人仕太多.....自然工資及職位上都唔會咁好,因為太多這樣的人才.

hkpapa852 發表於 22-12-30 16:25
其實出到嚟工作, 大部份人真正係工作上既"科技應用", 嚟嚟去去咪尤係MS Office / Office 365, Outlook, TEA ...

咁講法,你覺得乜嘢知識先係最實際?

天外之人 發表於 22-12-30 16:36
回覆 hkpapa852 的帖子

會否如我所講這類通才人仕太多.....自然工資及職位上都唔會咁好,因為太多這樣的人 ...
只係香港幾十年嚟都係職業傾斜得好嚴重啫!
就好似香港醫生, 同一個電工人工相差至少十倍, 但係外國, 相差可能只有一兩倍, 而且行行收入都唔會太極端

DD仔 發表於 22-12-30 16:39
咁講法,你覺得乜嘢知識先係最實際?
視乎日後想係邊度發展

DD仔 發表於 22-12-30 16:02
又真係唔一定。
STEM吹得好勁,仔女入行前要仔細睇清楚,香港根本冇產業,即使入行又要同大陸人競爭。

讀完可能都係搵個老師做啫。

DD仔 發表於 22-12-30 14:06
1)SPCC - 超強
2)DGS - 緊貼
3)SPCS - 英文很強,數學明顯偏弱
辛苦了🫣🫣
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊