用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

lctang 發表於 22-12-30 14:37
咁就辛苦0030你收集,整理及統計一下全港所有Band 1A 及 Band 1B 中學的其他科目5+%數據,請你整一張表比較 ...

咁攪法個表會超超勁大

DD仔 發表於 22-12-30 15:16
即係話如果一位學生同時考core and M2, 而M2高分過core, 就計M2嘅分?
字面上差不多是這樣。當然,這已經是取巧了。他們同時有core,M1,M2 的分別整體rating。我估計他們把最好的列出來吧了。

Charlotte_mom 發表於 22-12-30 15:19
咁攪法個表會超超勁大
有晒各科%, 跟住又會話不如收集埋每科收讀人數
其實間間中學都收收埋埋, 邊會搵到咁多吖!

lctang    發表於 22-12-30 15:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok_ko 發表於 22-12-30 15:03
原因好大可能是你沒有留意學校網站上是有兩句remark的,特別是 remark 1。
終於又有人見到呢樣嘢

幾年前我都講過, 不過無乜人理啫!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3530763&pid=45142436&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok_ko 發表於 22-12-30 15:11
The score of Mathematics takes the better score of the Core Part and Extended Module.

嘩!網友厲害

亦佩服D中學可以諗到咁表達

不過DSE報數學呢科可以免費報埋M科,所以某D學校當M科係core 數咁計

hkpapa852 發表於 22-12-30 15:25
終於又有人見到呢樣嘢
好好奇DGS MATHS既真實RATE是咪好唔見得人?或者是SHOW左出來會令其身價下跌?

Dylanli2017 發表於 22-12-30 15:27
好好奇DGS MATHS既真實RATE是咪好唔見得人?或者是SHOW左出來會令其身價下跌? ...
DGS 既校內數學考核要求比一般女校高, 所以成績未必唔見得人, 可能只係無依家咁好睇啫

hkpapa852 發表於 22-12-30 15:25
終於又有人見到呢樣嘢
你再鑽研下DSE數據, 睇下有幾個學生M1/M2 5+ 而core 係唔夠5 既!
我睇過下, E個remark有無都分別不大

回覆 hkpapa852 的帖子

"The students’ performance in the HKDSE examination was consistently outstanding. In the compulsorypart, 12% of students achieved 5** and 65% attained Level 5 or above. In the Calculus and StatisticsModule, 72% of student obtained Level 5 or higher; and in the Algebra and Calculus Module, 76%attained Level 5 or above."

https://www.dgs.edu.hk/popup/speech%20day/03%20Mathematics%20Education_2021-2022.pdf

Core 65%
同佢Show 嘅better of Core/ M1/M2 66%,高咗1%。

b3410    發表於 23-1-4 22:09
2jkidsfather    發表於 23-1-3 17:42

估⑤到CCSC可以在數學課擠到全港前3。

cafeva 發表於 22-12-30 15:33
你再鑽研下DSE數據, 睇下有幾個學生M1/M2 5+ 而core 係唔夠5 既!
我睇過下, E個remark有無都分別不大
...
係咪真係好稀有呢?
我只能肯定, SPCC同QC都曾出過兩個M1/M2達5**但Core Maths唔達5**既狀元

所以M1/M2考得好過Maths Core 未必係罕見, 尤其係頂級名校入面

ucw 發表於 22-12-30 15:33

"The students’ performance in the HKDSE examination was consistently outstan ...
犀利, 咁都俾你睇到

hkpapa852 發表於 22-12-30 15:39
係咪真係好稀有呢?
我只能肯定, SPCC同QC都曾出過兩個M1/M2達5**但Core Maths唔達5**既狀元

阿女嘅大學同學就係呢個case, 佢M2 5**,但core maths得5, 佢話當事人自己都唔知點解。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

"The students’ performance in the HKDSE examination was consistently outstan ...
呢份係2021-2022年度speech day既資料, 所以有可能係講緊 2020-2021既DSE成績
2020-2021年DGS Math 5+%係 68%.

如以資料睇, Maths Core 係相差 3%

DD仔 發表於 22-12-30 14:06
1)SPCC - 超強
2)DGS - 緊貼
3)SPCS - 英文很強,數學明顯偏弱

加咗港華

gracelam 發表於 22-12-30 15:44
阿女嘅大學同學就係呢個case, 佢M2 5**,但core maths得5, 佢話當事人自己都唔知點解。
...
引用吓依家係紅館開緊concert 位歌手既歌詞:
我並不罕有, 往街裡繞過一周, 我便化烏有

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 22-12-30 15:22
有晒各科%, 跟住又會話不如收集埋每科收讀人數
其實間間中學都收收埋埋, 邊會搵到咁多吖!

首先睇係咪行雙軌,係咪精英去晒非dse stream
跟住研究選科有無精英制
然後計出國率,跟住又拗一餐究竟叻嘅出國定跟唔上嘅出國
然後金睛火眼睇吓每一款數據有無語言偽術

我諗有人肯投資整合數據,都無人砌得掂d data

Charlotte_mom 發表於 22-12-30 15:47
首先睇係咪行雙軌,係咪精英去晒非dse stream
跟住研究選科有無精英制
然後計出國率,跟住又拗一餐究竟叻 ...
除非有辦法攞到各校既DSE成績詳情, 否則根本無法有個完整既大數據
其實EDB本身有晒, 但佢唔會講俾人知之嘛

段落後半部:“Through an effective blend ofrigorous curriculum and quality teaching delivered by our highly experienced and professionallyqualified teachers, the 2022 cohort of students have transcended each barrier and leapt over every hurdleto reach yet another significant and impressive milestone in their educational journey”
按文意睇,講緊2022年DSE 吧。

點講都好,DGS嘅數學成績都係遠超其他女校。呢樣野,單靠校內考試艱深係唔work㗎喎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊