用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Puppy Love
樓主: 天外之人
go

Puppy Love [複製鏈接]

Puppy love 不是洪水猛獸,你的想法真係好保守,不過也很保險囉。

其實有冇諗過,太大年紀先至經歷戀愛會更危險,心急(emoji)擒嘅情況下,好易遇上網上騙案。

天外之人 發表於 23-1-11 17:55
回覆 ABC-DAD 的帖子

冇咩糾正唔糾正,香港更是一個亂用自由既地方,個人鐘意做咩個人自己負責而已.   如你 ...

我對這個題目之前冇乜好講。

不過你的分享我好有共鳴,例如溫暖的家庭,多元化的興趣,幼兒園及小學男女校,原來我做同樣的事!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我贊成 puppy love,不停拍拖,不停分手,拍到唔太睇重男女感情,拍到唔怕分手,就 perfect,只要是一次一個,就是感情專一了!
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

矯枉過正好多時適得其反,大部分父母都係順其自然嘅啫,無咩好標傍某種做法特別優秀,有唔少人經濟條件好左,社交廣左,會改變價值觀,我會覺得門常開,人誰無過,經歷過就更加成熟長進。

講左等如無講,事實就係各自做好自己,千萬唔好妄加別人無提出過嘅觀點,含糊其詞,有就有無就係無。

別人嘅難處,如果只係一知半解,傍觀嘅人只單純用批判性思考,跟本解決唔到,無焦點嘅題目,我就無興趣再跟進。

請不要回覆或引用。#實際回覆引用亦無不可,討論區就是如此簡單直接啲就好。

20120808 發表於 23-1-11 22:33
我贊成 puppy love,不停拍拖,不停分手,拍到唔太睇重男女感情,拍到唔怕分手,就 perfect,只要是一次一個 ...
那會否把羊訓練成狼呢?

stillgood20 發表於 23-1-12 08:44
那會否把羊訓練成狼呢?

狼來了!
開個玩笑,羊看多了,還分不開披羊皮的狼?真的難。

煩人的是—披狼皮的羊也是很不好分

講拍拖,是人之常情。我不鼓勵,也不阻止,順其自然,作合適的引導。

其實高中家長阻止不了,分別是地下或地上。家長不太大反應,孩子就會願意跟父母談拍拖的事,就有機會引導。家長阻止,轉入地下,效果一定更差。

通常在家沒有傾訴對象,才愛得更瘋狂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

天外之人 發表於 22-12-30 12:51
現今科技咁發達,網上資訊參差不齊真假難辨,加上電視節目情情愛愛幻想多於現實,家庭教育未必完美情況下,有家 ...
「真的對小朋友利多於幣?中學階段既年輕人,控制純真感情可比成年人優越?對社交關係真係影響到大學及社會工作以致整段人生?發生了如昨天新聞報導一對男女中學生樓梯情況,一般或富裕家庭家長會開心?」

見到樓主呢個框架,唔知同開文
「現今科技咁發達…網上資訊…電視節目…家庭教育未《完美》….」如何對上焦?是要發聲控訴什麼嗎?

20120808 發表於 23-1-11 22:33
我贊成 puppy love,不停拍拖,不停分手,拍到唔太睇重男女感情,拍到唔怕分手,就 perfect,只要是一次一個 ...
同不同異性交朋友,多欣賞人地優點同長處,畀啲時間自己學同異性相處,自不自會成熟,展現到自己嘅魅力;有得Puppy唔Puppy,真係浪費光陰,另有一類情況係想得太長遠以為自己未Ready/comfortable去 照顧異性,實情人地唔使我地去照顧。
現實係女㨂男。

太被動同謀定而後動,成熟嘅人會知點分。

仔女未拍過拖嘅家長,會担心都無可厚非嘅。

shadeslayer 發表於 23-1-12 18:29
講拍拖,是人之常情。我不鼓勵,也不阻止,順其自然,作合適的引導。

其實高中家長阻止不了,分別是地下或 ...

和你的看法相似,順其自然,從小作合適的教導。女兒都會和和我們分享拍拖的情況,我們有時亦會和個男仔一齊食飯。反而有些中學從未試過伯拖的同學,有些去到大學有少許會心急刻意想拍拖和不太懂得怎樣和異性相處。

https://youtu.be/BQnTCB_rX84
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 23-1-14 18:47
https://youtu.be/BQnTCB_rX84
跟你First of May

回覆 shadeslayer 的帖子

拍拖,順其自然好正常,大學之後鐘意點發展都冇問題,中學正常學業為重,家長係正導引向合適,唔係亂支持嘗試去愛(若你能理解,其實都等同選校意思一樣),更何況現今資訊發達情況下,現在同以前思想已不同,且特別係家庭關係不好的小朋友,更難控制及更何來會理會你有合適的引導.一失足成千古恨,到時候孩子家長雙方都煩及頭痛.所以從小家庭教育好,對孩子往後既愛情路上,都會發揮到一定好處,呢啲就係最好引導.

家長如在子女成長上有困擾,可以揾專業人事傾下,多瞭解如何舒緩壓力,對自己,對家人都係有好處。

方法 多的是,別太執着,每毎人都值得有重新開始選擇嘅權利,無永遠錯,亦無一定正確。
生活就係要適應改變,樂觀面對。

天外之人 發表於 23-1-16 17:02
回覆 shadeslayer 的帖子

拍拖,順其自然好正常,大學之後鐘意點發展都冇問題,中學正常學業為重,家長係正導 ...

你可能冇睇清楚我寫乜嘢,我係話不鼓勵亦不反對。

其實高中子女,應該學業為重,咁大學子女應唔應該以學業為重?咁初出來做事的後生仔,應唔應該以事業為重?點解呢個區分一定要在高中同大學?點解你係一定啱,分界線一定要係高中,你有乜根據?高中肯定錯,大學搵唔到合適對象咁點?

父母唔好成日以為自己一定啱

無論一失足成千古恨又好,能不能夠作出合適嘅引導又好,高中子女應否學業為重又好,全部都冇關係。因為高中子女要拍拖,在2023年的世界中,父母係阻止不來。所以你講啲理由全部冇關係,因為根本阻止不來。父母用高壓阻止只會將拍拖轉為地下,只係冇眼屎乾淨盲,父母連作出引導嘅機會都冇,就係咁簡單?高壓阻止,退一步,就算真係成功,只會產生一種恨。係呢啲高壓情況底下,學業嘅勝算更加低,你想佢唔做嘅嘢佢就篇要做,信不信由你。

回覆樓主:

如果父母真的要阻止,我認為最差嘅方法就係用高壓嘅手段,要阻止就要用懷柔政策。但係咁樣係口是心非,並非坦誠相對。父母子女之間嘅關係才是真正重要,所以我一樣唔會建議。

我自己就有相熟嘅朋友,佢哋就係中學已經拍拖,父母阻止,但係阻止唔來。但跟住開花結果,兩個都三大畢業,依家有兩個小朋友生活都唔知幾美滿。

點解家長一定啱呢?人生點解得一種模式?家長太過勉強子女跟家長自己寫嘅劇本發展佢嘅人生,才是悲劇

shadeslayer 發表於 23-1-17 08:37
如果父母真的要阻止,我認為最差嘅方法就係用高壓嘅手段,要阻止就要用懷柔政策。但係咁樣係口是心非,並非 ...
其實,現實世界不斷改變.人們思想又如此.
比如:.

幾月前老同學一個飯聚.談天說地.
講開匯款國外給家人生活.

其中一位同學分享他知道的一個故事.叫人驚訝.

有位爸爸送孩子往外國讀書.孩子畢業仍留國外生活.
某天, 孩子回家門,帶著老婆.

…… 老婆嗎…是位"肥鬼(囝)".

最終,爸爸都認了!

故事未完

兩'夫妻'希望生活完滿,有個孩子.

唯有花巨款請代母.

…………

雖然我唔認同.
但現實,每個人都是個體.
有自己生活的意願和態度.
也管不上.

…………

人有三樣東西求不得:

智慧.緣份.福氣

那不是錢.權力.知識能改變

回覆樓主:

如果孩子覺得生活美滿,who are we as parents to object? Children live their own lives, not ours.  I don’t want my child to live my version of her life.  I want her to be free to live her own life and have no regrets or resentment.
‹ 上一主題|下一主題