用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】才女璧人學校(第二種子組別) DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】才女璧人學校(第二種子組別) DSE成績回顧

tpmon 發表於 22-12-30 23:29
好亂。Papa 不將這10間放在才女壁人(種子組別)的Post 內,會有人以為這10間女校是最top 的10間女校嗎?

為 ...
妳啱....
所以唯有改下名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-30 23:59
妳啱....
所以唯有改下名

改左咩名呀?

Szetimmy0225 發表於 22-12-31 00:07
改左咩名呀?

"第二"種子組別。

回覆樓主:

hkpapa852 發表於 22-12-30 23:11
正所謂 "懷璧有罪"

"懷璧" 唔好亂用
所以咪用引號咯

medicine 發表於 22-12-31 00:40
所以咪用引號咯
其實個名有另一意思:
財女迫人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-30 10:41
除 "第一種子組別" 個 10間女校外,還有不少優秀既女子中學

HK1: St Clare (SCGS)

PAPA,  

HTC VS HFCC呢?

bananaGi 發表於 23-1-3 15:07
PAPA,  

HTC VS HFCC呢?
HTC > HFCC

Delete

hkpapa852 發表於 22-12-30 10:42

為什麼SCGS and SPSS 5+ 2015-2018年是一樣的?

bj1315 發表於 23-1-4 10:55
為什麼SCGS and SPSS 5+ 2015-2018年是一樣的?
謝謝提醒, 個5+係SPSS, 抄錯咗去SCGS度
SCGS無公佈過5+

"種子組別" 是甚麼意思?

strawberrychic 發表於 23-1-4 11:48

其实“种子”两字听左好內,好似網球乜野第一种子第二种子,但其实唔明乜意思,第一种子係米排名世界排名第一之意?

hkpapa852 發表於 22-12-30 10:42
但St Clare個勢咁樣都算被嚴重低估?

gabejang 發表於 23-1-4 19:03
但St Clare個勢咁樣都算被嚴重低估?
5/6年前St Clare已俾人話係B2中學, 頂多係B1C
但佢既成績, 到今年先僅僅跌至B1B/C邊緣 (可能因疫情和6/7年前升中人數低谷所致)

回覆 hkpapa852 的帖子

papa,請問SCGS同HFCC邊間好啲呢?謝謝!

WinonaBB 發表於 23-1-5 12:46
回覆 hkpapa852 的帖子

papa,請問SCGS同HFCC邊間好啲呢?謝謝!
先問問自己,如果入咗SCGS返學有冇問題呢?

strawberrychic 發表於 23-1-4 11:48

全港40間女校 第一/第二梯隊意思

第一(10間) | 第二(10間)
---------------------------------------------------
HK1 聖提女 英華女 | 聖嘉勒
HK2 SPCS# MSS | SPSS 坑真
HK3 BPS | -
HK4 - | SHCC

KL1 DGS# SMCC | 油真
KL2 - | 上智
KL3 協恩# MCS | HFCC
KL4 德望# | -
KL5 - | 藍祿

NT1 - | 蕭明
NT7 - | 聖羅撒

第三([9-11]間) | 第四([9-11]間)
---------------------------------------------------
HK2 SFCC | 何東
HK3 嘉諾撒 | 寶血
HK4 - | 鴨真 培德

KL2 OLR 德雅 | 德貞
KL3 九真 培道 | 德蘭
KL4 德愛 [OLC] | [OLC] 林炳炎
KL5 聖傑靈 [梁式芝] | [梁式芝] 聖安當
NT1 保祿六世 | -
NT3 - | 劉金龍

# 直資

hkpapa852 發表於 22-12-30 10:44
KL3: HFCC
請教從哪裡公佈得知HFCC的DSE成績以至banding水平?謝謝!

micmic37 發表於 23-12-25 12:51
請教從哪裡公佈得知HFCC的DSE成績以至banding水平?謝謝!

聖家2023年文憑試成績 #904
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49278798

micmic37    發表於 23-12-25 15:04
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊