用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金面試
樓主: iloveubb2022
go

中華基金面試  

iloveubb2022 發表於 23-1-27 11:19
我知道有同學仔成績Band3都有得2nd in

iloveubb2022 發表於 23-1-27 11:19
我知道有同學仔成績Band3都有得2nd in

會唔會你間小學根本無band3?
有d私小根本無人去band3.

manyan2014 發表於 23-1-27 10:42
我班收到2nd in的同學都是7/1好早1st in的同學(8or9點)
有無人無2nd in?

yubaba 發表於 23-1-27 20:45
有無人無2nd in?
應該全部人都有2nd in

iloveubb2022 發表於 23-1-28 02:56
所有第一次面試 的申請者,都要進行第二次面試。那第一次的目的是什麼?第二次面試後,又是否進行第三次面次?等教育局出全港成績排位序為止?那為什麼不等成績排位序,直出offer? 那band 3 和 band 2尾的同學,又是否純粹增加申請聲勢?

_oo_ 發表於 23-1-28 14:06
所有第一次面試 的申請者,都要進行第二次面試。那第一次的目的是什麼?第二次面試後,又是否進行第三次面 ...
真係㗎? 好無謂

yubaba 發表於 23-1-28 16:53
真係㗎? 好無謂

因為頭round係小組面試
現在第二round先個人面試
今次仍是帶手冊,家課冊去

回覆 iloveubb2022 的帖子

唔係喎,我仔嗰班係有人暫時收唔到2nd in 嘅email

1st interview 話cut一半先有2nd 喔

Yimon.Y 發表於 23-1-29 10:49

即是,申請者的 1. 操行B或以上,進入第一輪面試;2. -半嘅第一輪面試,不論成績(band 1-3 申請者),進入第二輪面試
請問第二次面試後,還有什麼流程?

Yimon.Y 發表於 23-1-29 10:49

咁樣先合理囉~ 如果1st in , 2nd in一樣咁多人, 學校自己玩自己~

其實大家唔好覺得band 3就係代表學術能力好差,band 1就一定代表學術能力好強。我做補習,有個學生小六,英文能力是可以研究英國文學的程度。有個學生同樣小六,中文可以唔識落井下石點解。但前者band 3a ,後者band 1b 。 我就覺得後者唔多掂啦。

小乖媽媽 發表於 23-1-29 14:13
其實大家唔好覺得band 3就係代表學術能力好差,band 1就一定代表學術能力好強。我做補習,有個學生小六,英 ...
同意~ banding太受限制, 例如科目嘅比重~

band 1 如果面試唔多出聲,同band 3 面試表達得頭頭是道,咁揀band 3 入圍都好正常,如果只睇成績,睇RO 就可以

juneforgbb 發表於 23-1-29 18:32
band 1 如果面試唔多出聲,同band 3 面試表達得頭頭是道,咁揀band 3 入圍都好正常,如果只睇成績,睇RO 就 ...

所以中基成績應該係次要

iloveubb2022 發表於 23-1-30 15:53
所以中基成績應該係次要
如果睇佢網頁,selection criteria 40%係學業成績,點會係次要?? 如果真係band3都有得in, 可能佢係特工

我覺得成績唔會係次要,只係要睇埋面試/課外活動etc, 唔可以話有band 3 入圍就等於成績係次要

我識band 3 學生英文超勁,咁中文唔好,呈分排名自然唔好,但最後考到入band 1C 中學,都係靠一口流利英語and 好好的表達能能

iloveubb2022 發表於 23-1-28 02:56

Second in 當日同時段只見到十幾個學生,相對 first in 人山人海嘅情況感覺唔係全部有得in

ababkaka 發表於 23-2-3 07:44
Second in 當日同時段只見到十幾個學生,相對 first in 人山人海嘅情況感覺唔係全部有得in
...
可否透露下什麼面試內容呢?

回覆 ababkaka 的帖子

2nd 分散左幾日, 我仔校好多也有2nd. 要見家長嗎?  
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊