用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問你哋幾時訂返英國開學的機票?
樓主: rubycourt
go

[英國] 想問你哋幾時訂返英國開學的機票? [複製鏈接]

其實睇學校時間表就得,出年嗰個應該已經出咗好耐

rubycourt 發表於 22-12-29 09:12

我今次係買倒頭飛,之前開學買了單程,所以現買倒頭飛打 ...

岩岩睇下,已經可以買到香港出發學生飛喇,如果就到日子有M class 來回一年7xxx +稅 包兩件行李,不過好多日子抽起晒唔放M

cfs 發表於 22-12-29 11:25
岩岩睇下,已經可以買到香港出發學生飛喇,如果就到日子有M class 來回一年7xxx +稅 包兩件行李,不過好多日 ...

你看C X? 但現在買來回九月香港出發,買唔到返香港嗰程,機票只book 360日,咁咪下年要6月中先可以買到來回機票?係咪我問倒頭來回票關係,職員話機票買來回是否由起飛計半年,咁我現買倒頭就6月回港九月去倫敦就3個月,但如果我買香港第一程起飛的套票,回程咪過了半年?thx

cfs 發表於 22-12-29 11:25
岩岩睇下,已經可以買到香港出發學生飛喇,如果就到日子有M class 來回一年7xxx +稅 包兩件行李,不過好多日 ...

高人, 係未得你可以睇到不同 class, 我地在網頁就睇唔到喇

回覆樓主:

因為已買暑假回港票,故諗住過左農曆年再睇吓,如要買來回2024年返,又未出到咁遠日子⋯

rubycourt 發表於 22-12-29 12:58
你看C X? 但現在買來回九月香港出發,買唔到返香港嗰程,機票只book 360日,咁咪下年要6月中先可以買到來 ...

我指九月去十二月中返,已經出咗schedule. 算啦,大家需要的東西唔同不能比較

CircleFat 發表於 22-12-29 13:11
高人, 係未得你可以睇到不同 class, 我地在網頁就睇唔到喇

我可以睇到你想看什麼

cfs 發表於 22-12-29 20:33
我可以睇到你想看什麼

請問7 月7 日, Man to HK. 有冇平 Econ?

cfs 發表於 22-12-29 08:56
而家係分light fare / essential fare ,light 只包一件行李唔可以畫位唔可以miles upgrade, essential fare ...

請問點解唔買倒頭飛?
謝謝!

cfs 發表於 22-12-29 20:33
我可以睇到你想看什麼

謝謝。沒什麼想看。class 唔識分又睇唔到, 所以淨係睇價錢決定買唔買,都ok, 有19% discount, 之後買第二張學生飛就有21% discount。
係咪學生票以後都係自己入code買, 唔使打電話去買?  我未買過學生飛。

CircleFat 發表於 22-12-30 13:33
謝謝。沒什麼想看。class 唔識分又睇唔到, 所以淨係睇價錢決定買唔買,都ok, 有19% discount, 之後買第二張 ...

以後唔知佢點玩呢,呢個都係第一年咁玩,有嘢更改就煩啲囉打電話去等到頸都長

PUIPUI2000 發表於 22-12-30 07:50
請問7 月7 日, Man to HK. 有冇平 Econ?
7月7日M class仲有5個位,如果想更改早前買落既香港出發學生飛,m class係學生飛最低位了.

ricenoodle 發表於 22-12-30 12:51
請問點解唔買倒頭飛?
謝謝!
個人喜好,唔喜歡英國既fare rules,香港market fare flexible啲,有事時香港market香港可以話事upsell......總之有方便既地方.

cfs 發表於 22-12-30 21:06
以後唔知佢點玩呢,呢個都係第一年咁玩,有嘢更改就煩啲囉打電話去等到頸都長
...
要打電話去 CX 做更改又真係幾麻煩,要等好耐。我想問如果去程買 Flex , 回程買 light, 咁如果flex 嗰程改日期,通常要唔要加錢改呢?

CircleFat 發表於 22-12-31 00:41
要打電話去 CX 做更改又真係幾麻煩,要等好耐。我想問如果去程買 Flex , 回程買 light, 咁如果flex 嗰程改日 ...
跟最低果個fare rules,如果係比學生用, 學生飛買Essential啦,包2件行李更改又唔貴,仲可以用分upgrade.

cfs 發表於 22-12-31 12:53
跟最低果個fare rules,如果係比學生用, 學生飛買Essential啦,包2件行李更改又唔貴,仲可以用分upgrade.  ...

謝謝。我問得唔好。我知道更改要畀charge
加 fare difference, 我見買 Flex 嗰程,更改話收$160 + fare difference , 咁會唔會因為 Flex  class 高啲,要畀嘅 fare difference 少啲?

CircleFat 發表於 22-12-31 13:37
謝謝。我問得唔好。我知道更改要畀charge
加 fare difference, 我見買 Flex 嗰程,更改話收$160 + fare dif ...

冇関係的,flex比貴左係可以享有extra legroom seat, 平啲嘅rebooking fee ,(如果學生飛essential其實好似收$180本身都唔貴),里數多啲,status point多啲(唔係追tier冇用),個booking class可以同light / essential 一樣,咁當要補fare different 時咪又係睇當時有乜class位,吾需要預先比咁左先,除非某部份客人會議schedule 時常更改,每改一次$1800,他們會買flex任改。

cfs 發表於 22-12-31 22:59
冇関係的,flex比貴左係可以享有extra legroom seat, 平啲嘅rebooking fee ,(如果學生飛essential其實好 ...

謝謝你詳細解答。明白了。

cfs 發表於 22-12-31 22:59
冇関係的,flex比貴左係可以享有extra legroom seat, 平啲嘅rebooking fee ,(如果學生飛essential其實好 ...

你知唔知light 的劃位費用要多少錢?我在cx website 找唔到,打去cs 又話線路繁忙收我線。

sumikogurashi 發表於 23-1-1 11:00
你知唔知light 的劃位費用要多少錢?我在cx website 找唔到,打去cs 又話線路繁忙收我線。
...

今日劃加拿大位$350exit row window ,英國又係長途差唔多掛,哈哈!英國我冇劃過因為買essential
‹ 上一主題|下一主題