用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2023年澳洲放寬技術移民政策
go

[澳紐] 2023年澳洲放寬技術移民政策 [複製鏈接]

https://www.sbs.com.au/news/article/five-australian-visa-opportunities-for-2023/b9s2o1nto?cid=newsapp:socialsharether
   6    0    0    0

部份吸引人的內容:
#

5. 簽證審批程序變更
在政府停止使用優先移民技能職業列表(PMSOL)對申請進行排名後,教師和醫護人員的技術簽證申請現在只需3天就能得到审批

根據2022年10月28日的第100號部長指令,現在的申請按以下優先順序決定:

• 醫療保健或教學職業申請;
  • 對於僱主擔保簽證,申請人由具有認證資格的擔保者提名;
  • 適用於指定偏遠地區的申請人;
  • 對於永久和臨時簽證類別,計入移民計劃的簽證申請,不包括商業創新與投資(臨時)簽證(188類別);
  • 所有其他簽證申請。
在每個類別中,申請臨時和永久技術簽證的申請人將被優先考慮。

內政部發言人表示,這意味著簽證申請將得到更快的處理。「特別是針對關鍵的臨時技能短缺簽證,旨在迅速應對勞動力市場的需求。」#

ABC-DAD 發表於 22-12-28 10:56
部份吸引人的內容:
#

好多醫護行家移居澳紐,或準備送仔女來澳讀相關科目,準備畢業後留低。

2jkidsfather    發表於 22-12-28 12:03

Activehealth 發表於 22-12-28 11:40
好多醫護行家移居澳紐,或準備送仔女來澳讀相關科目,準備畢業後留低。
...
你有覺得咁大個澳洲,邊個地方吸引?
㨂五個成巿講下吖,持英國物理治療學位過去可以有咩發展呢?

ABC-DAD 發表於 22-12-28 12:27
你有覺得咁大個澳洲,邊個地方吸引?
㨂五個成巿講下吖,持英國物理治療學位過去可以有咩發展呢?

英國physio畢業,第一件事要攞到澳洲physio registration, 因為英國好多係3-year degree, 澳洲physio最少都4-year degree (post grad entry 除外),所以可能有小小難度。仲有,始終在澳洲工作,邊-行都要講local experience, 就算攞到澳洲registration 都係會蝕底少少。既然英國畢業,點解唔留英國?5+1唔得咩?

你叫我講五個城市,好似Sydney, Melbourne, Brisbane? 呢三個城市或長或短我都有住過,若你想以醫護技術移民申請去以上城市,要搵到僱主佢又願意sponsor, 難度相對會較大。如果願意去偏遠地區如Darwin/Perth/Adelaide 或Outback towns如NSW/VIC/QLD small towns相對會較易,作為stepping stone,其實亦未嘗不可!

澳洲咁大,對於我嚟講好多地方好吸引。年輕時住過澳洲三大城市,返工返學購物約朋友方便。但俾我依家揀一定唔會想返去住返果啲,會揀啲二綫城市或小鎮作退休之用,鍾意風景優美,樓價較平,民風淳樸,清清靜靜。

唔同人唔同階段唔同心態有唔同選擇, 澳洲好處就係夠大,總可以搵到自己合心水安身之所。

講乜都假,最緊要‘put foot in the door’先。如果門口都入唔到,講乜都係嘥氣,對嗎?

Activehealth 發表於 22-12-28 14:04

英國physio畢業,第一件事要攞到澳洲physio registra ...
謝謝你分享。一步步嚟,無急需要,我一向慢活。

對啊,Adelaide有何睇法。
我比較覺得澳洲有自己發展潛力同優勢。只係時間點有無找對啫。

佢個門口都唔細吖

Activehealth 發表於 22-12-28 14:04

英國physio畢業,第一件事要攞到澳洲physio registra ...
咁香港 poly physio 畢業可唔可以就咁係澳洲註冊?有冇前途呢?

下面條片講到 香港 physio 搵食容易過 加拿大,唔知同澳洲又點比呢?

https://youtu.be/RH6WGjGNQ7E

小鹿揀學校 發表於 22-12-28 14:31
咁香港 poly physio 畢業可唔可以就咁係澳洲註冊?有冇前途呢?

下面條片講到 香港 physio 搵食容易過 加 ...

HKPU grad 註冊物理治療師,同英國、加拿大、愛爾蘭物理治療師一様,要通過資歷審查及筆試,才可在澳洲申請註冊。

物理治療如果計薪金及私人執業搵銀,香港一定比澳洲好。香港私家物理治療依家大部分HK$800-2000/次,澳洲仲係AUD 80-130/次,係香港1/3至1/2價錢。香港仲要稅輕澳洲稅重(但澳洲福利好),一來一回條數好襟計。

但澳洲勝在準時收工,著重work life balance. 如果真係OT, weekend on call 有on call money, after hours 有double pay, 大時大節甚至triple pay. 片中果位加拿大physical therapist 真係chur 到好盡,澳洲laid back 好多,唔識人好似佢chur 到咁盡。佢做clinical supervisor 竟然可以同student 全廣東話對答,喺澳洲就算兩個都係香港人都識廣東話,都唔會夠膽咁做,一定全英語對答。

仲有,呢邊好多女性物理治療師有小朋友就quit 或只做part time, 所以女性物理治療較吃香,成日唔夠人。

ABC-DAD 發表於 22-12-28 14:29
謝謝你分享。一步步嚟,無急需要,我一向慢活。

對啊,Adelaide有何睇法。

你梗係有天眼通,知道我現在正身處Adelaide。

Adelaide 係South Australia 首府,今次已經係我今年第二次來(再以前嚟過兩次),剛聖誕前從Brisbane 飛落嚟。

相對Brisbane,呢邊天氣好好多,Brisbane 好似香港咁濕熱,Adelaide 係乾熱舒服好多,前天37度昨天40度(留喺屋企或揸車出街無問題),但今天已經落返23度好舒服。

Adelaide 民風淳厚,我朝早繞著個湖跑步,唔識大家都會講早晨。Brisbane 我早上見到人叫早晨,都完全係零回應blank face。Adelaide 人揸車好禮讓好守規矩,Brisbane/Melbourne 人揸車好燥似香港,Sydney人揸車好似大陸咁,仲衰過香港。

但Adelaide人工相對Sydney/Melbourne 較難搵工,人工也較低,但呢邊屋平(平均AUD 700-800K已經有4-5房前後花園), 食品又平又新鮮, 今日剛去完Adelaide Central Market, 比Melbourne Victoria Market 乾淨企理啲貨品好好多。旁邊就係ChinaTown, 飲茶一籠蝦餃三粒大過乒乓波,仲要裏面全部大隻新鮮蝦,都係AUD9.8/籠,茶AUD2/位,比香港仲抵。

空氣比其他澳洲大城市好,呢邊有澳洲最大釀酒區Barossa Vally, Adelaide Hills etc. 澳洲最出名紅酒Penfolds 都產自這邊。

放假喺呢邊差夠電,就好有動力返香港再搏殺,返嚟Adelaide 買屋歎世界。

回覆 Activehealth 的帖子

你現在定居澳洲?

Joe8889 發表於 22-12-28 20:11
回覆 Activehealth 的帖子

你現在定居澳洲?

不是,香港工作,放假返澳洲充電。

Activehealth 發表於 22-12-28 18:37

我大女對QLD都無乜好感,人比較冷漠,天氣亦太濕。

近期港人移民的似揀Adelaide, Brisbane同ACT多?

Activehealth 發表於 22-12-28 18:37

小說裏面有時提他心通,我估係指撞彩
Adelaide係我細個聽阿姨講嘅,佢早期養和護士畢業無耐就移民澳洲,佢話阿德嘅醫院係燒傷專家,我有個澳洲朋友皮膚癌都係Adelaide住左好長時間做稙皮。

Yanamami 發表於 22-12-28 21:58
我大女對QLD都無乜好感,人比較冷漠,天氣亦太濕。

近期港人移民的似揀Adelaide, Brisbane同ACT多?

近年好多香港人送咗仔女過嚟Adelaide 呢邊讀小學、中學,自己申請陪讀visa嚟住。因為呢邊學費、洗費(租金+買本地食品)都比Sydney/Melbourne/Brisbane/Canberra (ACT)平。早年澳洲政府收容咗好多柬浦寨、越南難民來Adelaide 落腳,依家佢地已經完全紥根(絕大部份已完全富起來,所以治安無問題),第二、三代基本上巳同其他澳洲人同化,所以Adelaide 其實比Sydney/Melbourne 更multicultural 多元共融,相對種族歧視較少。

Brisbane 尤其Sunny Banks 果邊,住咗好多香港/大陸新移民,啲Asian malls (都幾雜亂)開到好似加拿大咁,可以完全唔洗講英文,其實個人感覺不是太好。

Canberra 其實好細得好少人,大多數係打政府工,租金買野貴到飛起(比Sydney仲要貴),去過幾次唔見太多香港人(在ANU內有),但絕對無Sydney/Melbourne 啲大學咁多。

ABC-DAD 發表於 22-12-28 22:02
小說裏面有時提他心通,我估係指撞彩
Adelaide係我細個聽阿姨講嘅,佢早期養和護士畢業無耐就移民澳 ...

Adelaide 間物理治療學院,歷史悠久、世界馳名。我讀書個年代,物理治療學生必讀的經典手法治療著作作者Prof Geoffrey Maitland,是當代澳洲物理治療界代表人物,就是來自Adelaide 這間學院。

只是學院後來併入University of South Australia (不是Group of 8 澳洲八大),俾唔識貨行外人嫌棄。就算依佢啲教授如Prof David Butller 同Prof Lorimer Moseley 都係世界知名,佢哋嘅物理治療研究達領導世界地位。

Activehealth 發表於 22-12-29 12:29
Adelaide 間物理治療學院,歷史悠久、世界馳名。我讀書個年代,物理治療學生必讀的經典手法治療著作作者Pr ...

咁我諗下唔去日本玩,睇下有無緣份去Perth +Adelaide增廣見聞先。

ABC-DAD 發表於 22-12-29 16:01
咁我諗下唔去日本玩,睇下有無緣份去Perth +Adelaide增度見聞先。

又俾你估中添!

依家除咗Adelaide 外,我另一想長遠住嘅城市就係Perth。Perth 其實都同Adelaide 好似,都係風景優美、空氣清新、著重多元文化(好多馬來西亞、新加坡華人)。仲有,Perth 同香港同時區無時差,完全可以同步在網上處理香港大小事務。香港飛Perth 比澳洲其他城市都近及有直航,唔洗8粒鐘已經到好方便。反而香港飛Adelaide依家CX 同Qantas 都無咗直航,要在Sydney 或Melbourne 轉。

Perth 主要靠礦產收入,早幾年金價颷升,Perth成為澳洲發展最快城市,經濟大旺,好多澳洲人移居Perth。 中國大陸公司買咗唔少澳洲鐵、煤、鋰礦,派了大批人員去西澳,同留學生學習採礦技術。

所以西澳樓價,物價呢幾年升咗唔少。仲有Perth 都好大,唔揸車好唔方便,相對Adelaide 呢邊公共交通較好。西澳大部分地方係沙漠,出咗Perth 就好荒蕪,同澳洲其他東岸大城市如Sydney/Melbourne 又遠,內陸機都要成四粒鐘,反而Perth 飛Singapore 都係五粒鐘,未有COVID 時好多時Perth 飛Singapore 機票有特價,價錢同飛Sydney/Melbourne 差唔多, Perth 人寧願揀去Singapore.

Activehealth 發表於 22-12-29 17:05
又俾你估中添!

依家除咗Adelaide 外,我另一想長遠住嘅城市就係Perth。Perth 其實都同Adelaide 好似,都 ...
根本澳洲人就覺得WA已經好似自成一“國”,脫離左其他省一樣。

Yanamami 發表於 22-12-29 18:37
根本澳洲人就覺得WA已經好似自成一“國”,脫離左其他省一樣。

識唔少土生土長澳洲人,佢哋一世都未去過Western Australia WA 亦無打算去,唔似我哋呢啲「異鄉人」會在澳洲不同地方漂泊。

但其實經濟上,澳洲經濟好依賴礦產出口,佔2021澳洲GDP 差唔多15%, 其中絕大部份磺產在WA。全世界差唔多一半鋰、1/3鐵、1/10黃金都產自西澳。

西澳地大、人少、海岸線長,每年有不少非法入境者從隣國試闖,西澳極需要澳洲聯邦政府保護其珍貴資源及維持领土完整,所以實際上西澳不可能自成一「國」,不存在獨立脫澳問題。

相反,澳洲現在的做法是盡力吸納海外移民,來填保這片偌大土地、鞏固國家勢力以維護國家安全,這是更明智、更長遠的做法。

Activehealth 發表於 22-12-30 06:35
識唔少土生土長澳洲人,佢哋一世都未去過Western Australia WA 亦無打算去,唔似我哋呢啲「異鄉人」會在澳 ...

自成一“國”,那衹是戲言。正正就是礦產豐富,“富甲一方”,才令人覺得WA可以漠視Federal,自己很有say一樣。

話時話,真希望可以攞番Port Darwin. 維護國家安全。

‹ 上一主題|下一主題