用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁vs宣道aps
樓主: hinei_1928
go

華仁vs宣道aps  

hkpapa852 發表於 23-1-2 12:39
太多人盲吹所謂三私一直有幾咁優秀,現實其實咪係入唔到名龍校既大後備。
如果LSC/MCS一早收咗,係咪咁有gu ...

嘩,呢啲大真話都敢講係你先有咁嘅江湖地位啦

冇話LS, MCS呢啲咁嘅名校啦,就算有軒小,沙崇爬文大把人唔要三私一直要佢哋啦。仲要冇細佬妹跟尾都一面倒唔要三私一直啊。

西瓜包 發表於 23-1-2 13:12

冇話LS, MCS呢啲咁嘅名校啦,就算有軒小,沙崇爬 ...
又唔會被人物理傷害到我,駛乜驚?
用番林海峰首歌:

你鍾意入3C1D又好,名官津又好,我無問題㗎!

gabejang    發表於 23-1-2 18:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我認為兩間小學各有長處,aps雖然冇直屬中學,但有前人留下既極高band1率,而又位於極好既升中校網,升band1中學不難。
華仁band2學生亦較大機會可入直屬中學,可能第十名同第五十名都是入直屬中學,唔需要下下爭名次。級名次高既當然亦可更進一步。
至於aps高名次可入更好既名中,入到名中又唔是話入到名大,同樣要爭排位爭選科,最終目標都是入大學。讀band1 A或band1B都冇所謂,自己適合就OK了。
華仁小學學生來源包括自行和派位,不能挑選學生,不同程度既學生,學校教學主力是拔尖還是補底?六年前或者十二年前既華仁對生源吸引力應該比現時大,DSE成績是否可保持亦應留意。
(亦有可能書院144個位,小學直屬79位,差唔多六十個位俾外校生,書院DSE成績與小學教學相關性未必咁大)。

太多人盲吹所謂三私一直有幾咁優秀,現實其實咪係入唔到名龍校既大後備。

係得你講先至無乜人咁反駁

非常同意你第一句

回覆樓主:

呢度吹既風,私校级頭一定優秀過官津级頭

adriantai 發表於 23-1-2 19:40
呢度吹既風,私校级頭一定優秀過官津级頭
唔係呀,係三私一直級二三十甚至四十都會完勝官津級頭

pccw2017    發表於 23-3-16 10:48

喂呀,你咁誠實得唔得架

gabejang 發表於 23-1-2 19:44
唔係呀,係三私一直級二三十甚至四十都會完勝官津級頭

所以二三線级頭吾好諗同我爭band 1A

以前畢業人數係160, 上年係98.
此外,又睇吓少咗DBS, 但又多咗好多LSC嘛,以%計,可能仲勁咗tim

西瓜包 發表於 23-1-2 13:12

冇話LS, MCS呢啲咁嘅名校啦,就算有軒小,沙崇爬 ...

我之前都有寫過,家長群都認同咗一個操作,1. 神龍校/連繫小學 2. 三私一直
而去咗2. 都會嘗試插班1.
(沙呂,性價比極高,但若果學費不是問題,也沒有弟妹考慮,我都會揀APS)
有邊個會話3C1D勁過神龍校?
講返呢個主題,問題只在於港華係唔係神龍校,你當佢係,咪梗係先考慮港華囉。
另一方面,APS嘅教育當然也有佢獨有嘅強項,亦普遍受傳統名校歡迎。

DD仔 發表於 23-1-3 09:08
以前畢業人數係160, 上年係98.
此外,又睇吓少咗DBS, 但又多咗好多LSC嘛,以%計,可能仲勁咗tim
...
其實今時今日既DBS, 除咗IBDP個班, 學術成績已非優秀, DSE成績今年應好大機會不如港華 (整體5+和3322率都不如港華)
係APS讀既男生, 出路好得過港華既, 只得入到SPCC (2), QC (1), LSC (11) 同SPC (3)個班人

LSC係同區,仲可以係"抽入"既, SPCC 個2個,唔知有冇男生

而且係APS讀,相對壓力會大多,因為必需要為升中拼搏

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-3 11:59
其實今時今日既DBS, 除咗IBDP個班, 學術成績已非優秀, DSE成績今年應好大機會不如港華 (整體5+和3322率都不 ...

對於DBS, 係唔可以話唔計IB, 佢嘅成績唔掂嘅。
IB 60人,有41人攞42分以上,係入HKU medicine嘅分數。
我明白你嘅排名只focus on DSE, 但DBS嘅情況,亦並非單一排名可以反映。
依家好多學生入DBS, 就係target IB.  傳統名校中,就只有DBS (global no.8) and SPCC (global no.2).  所以從整體嘅角度,DBS仍然係一間top school, 亦並非一般local school like 港華可比嘅。
當然,你或許會話,入唔到IB 60個位咁點?就算其他學校都有尖子班,平民班㗎啦。life goes on, DSE 5+36.8%, 比下有餘咁啦。

hinei_1928 發表於 22-12-26 10:05
請教如果華仁小學同九龍塘宣道小學如果選擇?

有細佬
樓主,兩個呈分唔係好玩既事,冇咩原因會令我揀3私而唔揀華小,有既,除非必定6年後不留港,仲要係tsl 我先會take.

PTL_L 發表於 23-1-3 13:59
樓主,兩個呈分唔係好玩既事,冇咩原因會令我揀3私而唔揀華小,有既,除非必定6年後不留港,仲要係tsl 我先 ...

我聽過有人話享受過程重於目標

adriantai 發表於 23-1-3 14:50
咁如果真係咁享受,呢個過程確係畢生難忘既

PTL_L 發表於 23-1-3 14:57
咁如果真係咁享受,呢個過程確係畢生難忘既

適合戰鬥格,只有適合沒有最好

adriantai 發表於 23-1-3 14:50
話得出呢番話既人應該人生好苦悶

PTL_L 發表於 23-1-3 13:59
樓主,兩個呈分唔係好玩既事,冇咩原因會令我揀3私而唔揀華小,有既,除非必定6年後不留港,仲要係tsl 我先 ...

當年見完TSL校長,真的有心動過。但想起唔想再呈分,都係去龍校。

回覆樓主:

如果入aps,下一步DBS讀IB,除非再下一步要讀醫科或者牛劍,如果目標只是三大或者世界前100名大學,我覺得都唔使咁辛苦,華仁都俾得到。
另外,來緊醫科在大陸讀,亦可回港執業,平靚正。

DD仔 發表於 23-1-3 12:13
對於DBS, 係唔可以話唔計IB, 佢嘅成績唔掂嘅。
IB 60人,有41人攞42分以上,係入HKU medicine嘅分數。
我 ...

此外,LSC 11位中,只有好少人係抽獎入,基本上都係自行同叩門,而當中好多都係有運動同埋樂器傍身嘅。