用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁vs宣道aps
樓主: hinei_1928
go

華仁vs宣道aps   [複製鏈接]

hinei_1928 發表於 22-12-29 11:25
先前選擇自行小學時,爬文睇過你哋講到港華好不濟,所以而家亦因此猶豫不決。
...

港華喺「語言藝術」上下咗好多功夫,係眾所周知嘅,後來有家長post咗港華內部資料,有比較詳细嘅DSE成績,原來都唔差嘅,依家hkpapa仍然評佢為B1B.

DD仔 發表於 22-12-29 11:10
1) 你是否喜歡港華?
2)宣小對樂器(非硬性要求,但唔學就好虧)同學術 嘅要求係高嘅
3)宣小入DBS同埋LS ...

57個中21個入DBS和LSC都將近有一半。還唔包括小一到小五跳船的呢點人,應該話男仔保持到中位以上即有DBS或LSC offer。相比讀華仁,優勢明顯。即使話攻守兼備,其實兩間學校出來top級學生質素都係唔一樣嗰。求學係求過程唔係結果,相信在aps求過程大於求結果的學生最終都有好歸屬。

簡單啲來講 發表於 22-12-29 12:37
57個中21個入DBS和LSC都將近有一半。還唔包括小一到小五跳船的呢點人,應該話男仔保持到中位以上即有DBS或 ...

咁又係,年年都有人跳去神校,有一年淨係某一年級已經係5個去喇小。
根據觀察,神校小學中學都好,係好鍾意收APS識樂器玩樂團嘅學生,係比玩運動嘅吃香dd

DD仔 發表於 22-12-29 11:10
1) 你是否喜歡港華?
2)宣小對樂器(非硬性要求,但唔學就好虧)同學術 嘅要求係高嘅
3)宣小入DBS同埋LS ...

咁請問叩門入港華呢位本身係aps排名係?

hinei_1928 發表於 22-12-29 14:21
咁請問叩門入港華呢位本身係aps排名係?

應該係比較靠後嘅,但仍然係B1, 不過係排球隊嘅成員,如果收嘅資訊冇錯的話。

簡單啲來講 發表於 22-12-29 12:37
57個中21個入DBS和LSC都將近有一半。還唔包括小一到小五跳船的呢點人,應該話男仔保持到中位以上即有DBS或 ...

如咁講,有邊間津值得可放棄aps?官津同直私之間嘅教育差別如此大?

DD仔 發表於 22-12-29 16:01

應該係比較靠後嘅,但仍然係B1, 不過係排球隊嘅成員,如果收 ...

但aps學術要求高,差嘅人中途都走曬了吧。畢業時少了好多人。

hinei_1928 發表於 22-12-29 16:12
如咁講,有邊間津值得可放棄aps?官津同直私之間嘅教育差別如此大?
你爬吓舊post 好易搵到,將乎年年有人問同一問題。男仔都係喇沙聖若瑟沙呂一呂仁立仁紀新基灣軒小之類,華仁亦係其中一間,但總會有人嫌官津唔夠直私生源、課程好
官津都有好多風格,不能一概而論。

hinei_1928 發表於 22-12-29 16:18
但aps學術要求高,差嘅人中途都走曬了吧。畢業時少了好多人。

都唔可以咁講,呢幾年變化太大,走嘅人,移民係最多,其次係轉校,其實真係好差嘅唔會有好多。喺APS, 家長放養嘅學生係好少數,大部份都好認真投入㗎。

DD仔 發表於 22-12-29 16:28
都唔可以咁講,呢幾年變化太大,走嘅人,移民係最多,其次係轉校,其實真係好差嘅唔會有好多。喺APS, 家長 ...

咁唔夠財力會唔會投入度都差啲?畢竟人人都長期戰鬥,個個都瘋狂外補?

hinei_1928 發表於 22-12-29 16:34
咁唔夠財力會唔會投入度都差啲?畢竟人人都長期戰鬥,個個都瘋狂外補?
...

補習就全港都積極地進行嘅,喺APS, 我諗都冇乜邊個真係完全冇補習啩?至少NET oral都會有,我識有d人係連樂器都搵兩個老師…

hinei_1928 發表於 22-12-29 16:18

讀得3私,中途插班來說最top果點,就係喇沙,男拔,St Jo,女拔,聖瑪麗。英華,華仁插班就係要中間偏前中間都可以入到。勸退的好少,好幾門主科離合格線差好遠才會。一般覺得唔合適,讀1學期最多1年就會走。之後絕大部分走的人就係覺得揾到錦上添花學校或移民或轉國際學校,很少讀完第一年唔走,2,3,4,5年級卻走去讀一般學校。因為即使讀得一般的學生都知道,只要熬完6年,點都有間好學校等著你啦。讀完6年派位係更上一層樓的。57個男仔有21個讀DBS和LSC就知。中途走去一般學校風險更大。我都覺得相比其他普通學校,呢種呈分卷出的簡單1分相差上10名次,根本玩晒精英學生。

六年後是什麼光景都無人知, 小朋友是什麼料子都要經過六年後先可以了解多啲.  

港華是有歷史傳統B1中學, 點都有一定水平, 讀華小有70%上港華, 加上功課量不多, 家長如想幫小朋友加操, 無論學術上還是課外活動上, 都有充分時間, 入華小可算是進可攻, 退可守既不二之選.  
其實華小本身, 每年都有同學看高一線, 升讀Co-Ed, 皇仁, DBS, 所以如果小朋友六年後料子足夠, 想往外闖, 亦是有可能.   

kinder.bb 發表於 22-12-29 17:41
六年後是什麼光景都無人知, 小朋友是什麼料子都要經過六年後先可以了解多啲.  

港華是有歷史傳統B1中學,  ...

唔錯,6年後係龍係蟲依家邊個都唔知。但係讀港華想外闖咁為何唔讀aps來,呢點top學生質素係唔一樣嗰。讀書係求過程唔係結果,學術又標青又有樂器傍身,aps樂團都勁,有音樂氛圍。同樣唔外闖升港華書院,就問你是否收貨。依家aps派位係57個21個有DBS同喇沙offer哦。

華小年級大約110人, 每年70-80人上港華

簡單啲來講 發表於 22-12-29 17:58
唔錯,6年後係龍係蟲依家邊個都唔知。但係讀港華想外闖咁為何唔讀aps來,呢點top學生質素係唔一樣嗰。讀書 ...
我也同意讀書是要講學習氣氛的。就算六年後升到同一間中學,過程也好重要。如果同學是叻仔,就應該比他試APS。

kinder.bb 發表於 22-12-29 18:13
華小年級大約110人, 每年70-80人上港華

華小今年小一轉小班 學額減至100
港華直屬位應夠收華小B1/2生有餘

pipeter.john 發表於 23-1-1 21:46
我也同意讀書是要講學習氣氛的。就算六年後升到同一間中學,過程也好重要。如果同學是叻仔,就應該比他試AP ...

認同APS 派位好, 小朋友讀書叻, 但又唔好講到華小啲仔唔叻咁.
華小學校本身唔係谷, 功課唔多, 星期六日都係幾樣功課, 啲仔鍾意踢波, 游水, 學界都有啲成績, 樂團在聯校比賽都唔差.  華小都可算係happy school, 啲仔活潑鍾意玩.  兄弟情哩間學校亦做得好好, 港華哥哥會回小學帶小學同學, 好多小朋友同家長, 真係由細到大都好好感情.  當然, 學校老師唔谷, 就靠學生自己既吸收能力, 同家長想要咩.  正如前post 所講, 平平穩穩港華已收貨, 華小真係不錯.  特別中學派位時, 家長同學生壓力都大, 哩方面都係要考慮.

間間學校都有叻既小朋友, 始終都係要睇家長要咩, 同揀間適合小朋友既學校.

回覆 kinder.bb 的帖子

朋友幾個仔仔讀華小讀得開心,又唔算谷,又輕輕鬆鬆上華中

太多人盲吹所謂三私一直有幾咁優秀,現實其實咪係入唔到名龍校既大後備。
如果LSC/MCS一早收咗,係咪咁有guts唔去讀寧願留番係三私一直?
以為讀三私一直升中就好易考到好學校?咪天真啦!

不如問吓DBS,點解6/7年前年年收2X個APS,到近幾年都收少~40%呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題