用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁vs宣道aps
go

華仁vs宣道aps   [複製鏈接]

請教如果華仁小學同九龍塘宣道小學如果選擇?

有細佬
家住中間點
接送不是問題
謝謝各位
   8    0    0    0

hinei_1928 發表於 22-12-26 10:05

有細佬

睇你想輕鬆上中學,定想搏更好的中學。港華係咪你心水?家長想唔想繼續努力考中學?

就學校成績,我揀APS.

當然APS啦,港華書院名聲不好,如果唔上佢個書院,當然係APS啦,唔好話選有中學的保險,分分鐘兩頭唔到岸

回覆 hinei_1928 的帖子

緊係港華啦,個名都嚮d

有細佬

華仁小學 弟弟必收
升中有直屬港華 亦可外闖 攻守兼備

有細佬
一間可以6年後相對輕鬆地入到一間B1B男校,同保証埋細佬有好學校收
另一間要搏足6年都未必有任何保証兼且要煩幫細佬搵學校,真係咁難揀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-26 17:52
一間可以6年後相對輕鬆地入到一間B1B男校,同保証埋細佬有好學校收
另一間要搏足6年都未必有任何保証兼且要 ...

如果唔需要保證細佬,是否都係華仁更合適?謝謝

hinei_1928 發表於 22-12-26 18:00
咁你對兒子既升中有咩目標係咩先?
APS較官津校對樂器/音樂有更高要求,課程亦會較一般官津校快(尤其高小時),係咪有心理準備去應付呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今年華仁考小一下學期插班,識讀緊三私既小朋友好多都去考,亦都有學生跳左船過去,睇黎華仁吸引力應該大啲

hinei_1928 發表於 22-12-26 18:00
就算不計細佬,樓主應該講多D小朋友特質,和家長期望。因為2間差異都大。想中學更上一層樓或安心於港華?

pipeter.john 發表於 22-12-26 23:46
就算不計細佬,樓主應該講多D小朋友特質,和家長期望。因為2間差異都大。想中學更上一層樓或安心於港華? ...

作為家長,當然會期待小朋友能更上一層樓。但現實上亦了解小朋友特質比較粗心及不夠專心自律。或讀Aps都感覺將來亦可能係考到1b的水平。考慮華小相對保障啲,但同時又覺得宣道打個底更好。

hkpapa852 發表於 22-12-26 18:04
咁你對兒子既升中有咩目標係咩先?
APS較官津校對樂器/音樂有更高要求,課程亦會較一般官津校快(尤其高小 ...

對我哋而言都有心同佢應對,但小朋友似乎不是戰鬥型,不喜歡操題亦不會充滿求知慾。

hinei_1928 發表於 22-12-27 07:37
作為家長,當然會期待小朋友能更上一層樓。但現實上亦了解小朋友特質比較粗心及不夠專心自律。或讀Aps都感 ...

華仁中文其實都教得深,中文基礎唔會太差,係英文要自己教返。其實睇返小朋友喜好,我小朋友插班考到華仁,我都有細佬跟尾,但最後佢覺得自己鍾意用英文學習,想繼續讀返英小,而家學校中學唔夠港華叻,但最後我哋無轉到。

hinei_1928 發表於 22-12-27 07:37
作為家長,當然會期待小朋友能更上一層樓。但現實上亦了解小朋友特質比較粗心及不夠專心自律。或讀Aps都感 ...

你睇下APS升中有幾多個去到比港華更好的學校,你有無信心做呢班人先。

三私一直家長唔同其他直私官津家長,個個都aim very high,課後出哂力,戰鬥格。要做前列唔係你諗咁易。

港華都好出名,唔太明點解EK近來數到咁差。

如果在三私一直出盡全力都未能做到前列,只有70-80%左右,還有競爭力嗎?

hinei_1928 發表於 22-12-27 07:38

對我哋而言都有心同佢應對,但小朋友似乎不是戰鬥型, ...
小朋友大大吓會改變。未來六年做父母只可見步行步,用心栽培去到津校都唔會差得去邊。有直屬中學嘅好處係喺你唔肯定佢保持到最上游嘅時候有保障。
睇港華DSE 英文科5+ 近50%,而佢其實收返華小(中文小學)咁多人,俾我就唔會太擔心中文小學上EMI中學嘅適應問題。

Jean1769 發表於 22-12-27 09:46

你睇下APS升中有幾多個去到比港華更好的學校,你有無信心 ...
如果港華到今時今日都未換校長, 一定係比現在差好多, 甚至好大機會跌到B2

hkpapa852 發表於 22-12-28 20:59
如果港華到今時今日都未換校長, 一定係比現在差好多, 甚至好大機會跌到B2
前任的校長好差嗎? 現任校長好年輕

有細佬

1) 你是否喜歡港華?
2)宣小對樂器(非硬性要求,但唔學就好虧)同學術 嘅要求係高嘅
3)宣小入DBS同埋LSC嘅比例係高嘅,57男生中有21人入呢兩間。
4)宣小家長要好投入支援,跟進讀書,練樂器、樂團接送、若果加埋運動如排球就仲忙
5)若果想輕鬆啲,個細佬又唔使煩,港華都ok吖,我知道上年APS一位去港華嘅男生,本來派咗去九龍城區B1C中學,後來係叩門入

DD仔 發表於 22-12-29 11:10
1) 你是否喜歡港華?
2)宣小對樂器(非硬性要求,但唔學就好虧)同學術 嘅要求係高嘅
3)宣小入DBS同埋LS ...

先前選擇自行小學時,爬文睇過你哋講到港華好不濟,所以而家亦因此猶豫不決。
‹ 上一主題|下一主題