用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFCS嘉諾撒聖方濟各學校 VS 九龍民生小學 ...
樓主: CCYEE
go

SFCS嘉諾撒聖方濟各學校 VS 九龍民生小學

kitshek 發表於 23-1-7 01:21
灣仔區12網,本區人口少,適齡學童更少,仲要係女生就再少,但3間B1津貼女校加埋有成360個位,而區內仲有 ...
係呀,我一早就留意11,12,14校網d 學校,見sfcs 黎2年都有收15分(唔知幾多人,但有機會),今年都15分入左了。其實真係好多家長唔留意其他區,以為11,12校網就好難入。d 人20分爭入14網嘉諾撒都唔15分直入灣仔個間,唔知係咩玩法,可能因為近屋企掛。不過我因為都考到其他直私,個offer 都會放。
今年聖羅撒,11網有d 平時20分要抽的都有人15分入到,所以自己研究多d 吧,機會是留比有準備的人。

kitshek 發表於 23-1-5 20:14
SFCS,今年自行15分穩入,跨區首選

大抽獎 乙2 SPPCS 乙3 SFCS 有機

Poyau 發表於 23-1-7 14:57
大抽獎 乙2 SPPCS 乙3 SFCS 有機

大抽獎乙部係本區居民,玩法又唔同。本區女仔乙一揀SFCS入嘅機會極高,因此多數本區家長會更進取,例如乙一揀MPS,乙二SPPCS,但要注意MPS扣門唔駛1-1-1,但SPPCS就要,所以你呢個配搭比較穩陣。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-7 01:38
係呀,我一早就留意11,12,14校網d 學校,見sfcs 黎2年都有收15分(唔知幾多人,但有機會),今年都15分入 ...

咪就係,SFCS牌面點都贏嘉諾撒啦,東區家長如果手執20分根本必入。今年趁移民潮再進取一啲,20分跨區都必入B1A跑馬地聖保祿。

回覆 kitshek 的帖子

跑馬地聖保祿應該1B?