用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果你仔女被欺凌?你哋會點做?
go

如果你仔女被欺凌?你哋會點做?

我相信應該比機會個小朋友.我仔仔係心地善良.有同理心.返學乖巧.最多有時離開座位.而另一位就常常唔聽話唔聽教.經常欺負或打同學.但我仔仔真係非常唔好彩.成為目標.同對方家長客氣講.得不到想要的回覆或結果.唔開心嘅嘢都唔想多講.想集思益廣.睇下各位家長會點樣處理?唔該哂!

回覆 j927tijs 的帖子

有冇同老師反映

wiman 發表於 22-12-23 22:28
回覆 j927tijs 的帖子

有冇同老師反映

有呀!發生次數太頻密.小朋友每次都同老師講.老師會立即叫停.可惜每次嗰位小朋友都重滔覆轍.

j927tijs 發表於 22-12-23 22:43
有呀!發生次數太頻密.小朋友每次都同老師講.老師會立即叫停.可惜每次嗰位小朋友都重滔覆轍.
...

寫信比校長投訴,經班主任交比校長

2jkidsfather    發表於 22-12-24 15:06

Little_Hazelnut 發表於 22-12-24 07:47
寫信比校長投訴,經班主任交比校長

信內嚴詞請學校正視問題,例如轉堂時,學校須特別安排老師「看守」這位同學,免仔仔屢次受欺凌

另外,寫信向校方申請,畢業前都唔想再同這位同學同班,原因明確寫出:免仔仔受欺凌

2jkidsfather    發表於 22-12-24 15:07

要做-個 log book, 直接約見校長。

回覆樓主:

https://youtu.be/slFlolIRQWE

2:30 教署有指引

Little_Hazelnut 發表於 22-12-24 07:54

信內嚴詞請學校正視問題,例如轉堂時,學校須特別 ...

首先多謝你回覆.你嘅建議好好.奈何我又唔想搞大件事.擔心會有反效果.否則受害者去投訴,好有可能令校方覺得我哋係麻煩家長.可能聽得太多人講,學校只會容忍搞事嘅學生,因為怕麻煩,而受害者就自生自滅!好驚影響小朋友!

AndrewHo_FB 發表於 22-12-24 15:35
要做-個 log book, 直接約見校長。

多謝你嘅回覆.我會聽你意見記錄低每次發生嘅事項.希望唔好再發生啦!

poonseelai 發表於 22-12-24 22:34
https://youtu.be/slFlolIRQWE

2:30 教署有指引

多謝你嘅資料!好有用!但我仔情況又未去到條片呢種咁嚴重.係間中比果Bully拍下頭.成日騷擾下小朋友影響到佢學業.亦都會主動攪小朋友.好慘! 如果投訴到教育局.玩到咁大.必定令校方討厭.咁我個仔就必須要轉校.否則應該都唔會有好日子過.

j927tijs 發表於 22-12-24 22:57
首先多謝你回覆.你嘅建議好好.奈何我又唔想搞大件事.擔心會有反效果.否則受害者去投訴,好有可能令校方 ...

我女被同學推倒在地上數次,次次膝蓋破皮,原因係我女小息時同其他同學玩,冇同佢玩,仲掉咗我女嘅文具和課本多次。起初老師有罰嗰個同學,次數多咗,可能因為太忙,老師就唔多理呢件事,叫我女自己處理。既然咁樣,我同女講,如果佢推你,就推返佢,如果掉你文具,你就掉佢文具,並且雙倍奉還。既然學校不能保護我女嘅正當利益,我地只有自救。果然,我女還擊咗幾次之後,嗰個同學收斂咗好多,仲同我女道歉,話冇人同佢玩,佢好想同我女交朋友。

bananaGi    發表於 23-2-24 09:53
Dybala    發表於 23-1-27 10:47

j927tijs 發表於 22-12-24 22:57
首先多謝你回覆.你嘅建議好好.奈何我又唔想搞大件事.擔心會有反效果.否則受害者去投訴,好有可能令校方 ...

如果你向校長投訴,就係變相投訴老師處理不當,可能會引起老師懷恨在心,對你仔仔有影響。

係個仔,我就咩嘢都唔會做。

zbt 發表於 22-12-26 18:20
我女被同學推倒在地上數次,次次膝蓋破皮,原因係我女小息時同其他同學玩,冇同佢玩,仲掉咗我女嘅文具和 ...
幾年級?

我女被同學推倒在地上數次,次次膝蓋破皮,原因係我女小息時同其他同學玩,冇同佢玩,仲掉咗我女嘅文具和 ...

多謝你嘅回覆同賜教.首先聽到你囡囡嘅經歷.好心痛但亦都好高興佢能夠將問題解決.其實我都有叫阿仔要還手.因為其中一次襲擊真係可能有性命危險.但可惜阿仔比較純真.平時好乖.做一次犯錯竟然畀老師發現.真係慨嘆點解呢個世界咁唔公平.所以先唔知點做上嚟問下大家.忍讓又唔可行.還手又被誤以為都係壞學生.真心好無奈.

woooiiii 發表於 22-12-28 18:51
係個仔,我就咩嘢都唔會做。

多謝回覆.但個人認為小朋友冇辦法應對.作為家長必需要保護

我會和嗰位欺凌同學的父母聯絡

幾大個,唔似意外吧

嘩, 勁!

j927tijs 發表於 22-12-29 23:21
多謝你嘅回覆同賜教.首先聽到你囡囡嘅經歷.好心痛但亦都好高興佢能夠將問題解決.其實我都有叫阿仔要還 ...

可唔可以實際講下 人地做左D咩????

打頭, 仲有點蝦你仔?