用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果你仔女被欺凌?你哋會點做?
樓主: j927tijs
go

如果你仔女被欺凌?你哋會點做? [複製鏈接]

BB-Tiger 發表於 22-12-29 20:55
幾年級?

小一

j927tijs 發表於 22-12-29 23:21
多謝你嘅回覆同賜教.首先聽到你囡囡嘅經歷.好心痛但亦都好高興佢能夠將問題解決.其實我都有叫阿仔要還 ...

其實我女還擊欺凌者後佢都有向老師投訴,我女也有向老師解釋係欺凌者動手先,佢還手係保護自己唔再受傷,並且我女膝蓋受傷咗幾次老師也睇到傷口,所以冇責怪我女。而家嗰個女仔同我女冇乜交流,也冇再主動襲擊我女啦。

j927tijs 發表於 22-12-29 23:21
多謝你嘅回覆同賜教.首先聽到你囡囡嘅經歷.好心痛但亦都好高興佢能夠將問題解決.其實我都有叫阿仔要還 ...

還手呢個方法唔係個個家長都buy, 也絕對唔係教育專家和書籍贊同的方法,但確係最有實效的方法。(當教育專家和老師的方法都唔work時,保護仔女最實際)。

zoey1105 發表於 22-12-30 10:46
幾大個,唔似意外吧

小一

j927tijs 發表於 22-12-24 22:57
首先多謝你回覆.你嘅建議好好.奈何我又唔想搞大件事.擔心會有反效果.否則受害者去投訴,好有可能令校方 ...

學校只會容忍搞事嘅學生,因為怕麻煩== > 你點知學校一定會容忍? 我小朋友間學校都有小二生發生過被欺凌嘅事,家長搵左校長、校長即時約見兩邊家長同3個老師面談講清楚,之後無事發生啦,如果間學校會冷處理,咁做家長一係叫佢還手,一係唯有轉校

Kellytai 發表於 23-1-19 22:53
學校只會容忍搞事嘅學生,因為怕麻煩== > 你點知學校一定會容忍? 我小朋友間學校都有小二生發生過被欺凌嘅 ...

呢個係事實.雖然好曳嗰位小朋友經常畀老師罰.但校方不斷比機會壞的小朋友去改過.可能呢啲就係正向教育.暫時好彩叫解決咗件事.多得班主任接納我所有提議.同埋盡力去保護我仔仔.真心估唔到有呢個outcome.可能我係怕事媽媽.冇乜事都唔夠膽麻煩到校長.只係會同訓導主任同埋班主任傾.   anyway,多謝你回覆.

樓主,我完全明白你既遭遇
因為我仔小一時也經歷過
我仔也是一個非常講規矩同乖既小朋友
所以當升到一年級時
太多唔同背景嘅小朋友
有啲非常「醒目」,蝦完人仲識對住老師講大話,顛倒是非,可幸是我仔成績非常好,又文靜,所以老師相信我仔(呢個世界就係咁奇怪)
而「蝦」人既內容亦非常小學雞,改花名,行落樓梯慢少少又取笑人,考試考100分又笑人,之後開始過份偷人文具,掉垃圾落我仔書包,繼而上電腦堂推跌我仔。我仔每晚都喊,問點解d小朋友咁曳
我其實每次都有安慰仔仔,有教佢唔好理,或者講唔好,或者同老師講。而且由第一次開始已經有打電話俾學校,有直接同校長傾。最後,亦好彩因為疫情同社運停課,暫時停左呢啲事情,我最後亦選擇同成功轉左校,而家返學返得好開心

如果搵左學校幫手都無好轉,我建議轉校
搵一間校風好嘅學校

祝生活愉快

回覆 j927tijs 的帖子

如果同學校反映過無用,就同家長反映。每一次出事都同個小朋友家長反映,不斷地反映,無論點佢都會問返自己個仔掛? 真係唔得,我諗我會去學校等個小朋友,問下佢點解要蝦我仔。
另外,都建議要教小朋友點應對同保護自己。

我囡都試過被欺凌,唔係好嚴重,係D普通推撞、言語間取笑佢咁。我哋教佢要好明確(即係目露凶光)話比蝦你既人知你好唔鍾意咁樣,唔好再係咁;如果佢再推你,你要好大聲咁話唔可以。好彩我果次同家長反映過後就無再發生。

cbgmama 發表於 23-1-29 16:57
樓主,我完全明白你既遭遇
因為我仔小一時也經歷過
我仔也是一個非常講規矩同乖既小朋友

首先多謝你嘅回覆,大家遭遇情況其實都好相近!好在阿仔比較聽話亦都好乖,日久見人心,漸漸老師發覺到各
果位比較曳嘅小朋友嘅真面目,老師亦會經常鼓勵同讚我仔仔,又會畀好多任務我仔仔做,例如派薄,幫老師手同埋畀佢做小老師教其他小朋友 從而增強小朋友自信心!其實仔仔讀緊間學校校風好好的,只係嗰位小朋友我諗可能家庭背景問題,係比較特別難教嘅一個!真係好替佢嘅家長擔心!

Bobook 發表於 23-2-16 14:14
回覆 j927tijs 的帖子

如果同學校反映過無用,就同家長反映。每一次出事都同個小朋友家長反映,不斷地反映 ...

而家冇事喇!好滿意學校嘅處理手法!班主任亦盡心盡力保護我仔仔!真係好好彩!多謝你嘅回覆!
‹ 上一主題|下一主題