用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】男女校(種子組別) DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】男女校(種子組別) DSE成績回顧 [複製鏈接]

eit2003 發表於 22-12-22 13:18
回覆 hkpapa852 的帖子

請問SPCC的整體4+和 5+是如何得出?

SPCC校網幾年前改版後,多咗D資料係School Profile(多謝b3410通知)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

要入到hkpapa852 的B1A 中學list 絕不容易,criteria 可能是全港最嚴。

papa 只有19間,相對Bigexam 46 間,和50大競爭力的幾十間。

eit2003 發表於 22-12-22 13:18
回覆 hkpapa852 的帖子

請問SPCC的整體4+和 5+是如何得出?

SPCC School profile 有各科應考人數

https://www.spcc.edu.hk/about/the-school/school-profile

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/7676/School%20Profile_2022.pdf

https://www.spccfurtherstudies.com/about.html

https://www.scribd.com/document/553284284/school-profile-2021-final-updated-version?secret_password=zZnWuumF7rupCBthdyCd

hkpapa852 發表於 22-12-22 11:19
終於到男女校了
今次挑選了9間過去7年能"恆常"地維持DSE成績在B1A水平中學
請問鄧顯V QES,各自有什麼優勢呢?謝謝

maymail 發表於 22-12-22 15:03
請問鄧顯V QES,各自有什麼優勢呢?謝謝

鄧顯 超谷學校但有回報  

tkhhung 發表於 22-12-22 15:21
鄧顯 超谷學校但有回報

鄧顯有訓練考試機器之名。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241832

tpmon 發表於 22-12-22 16:27

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241832

適合最重要

tpmon 發表於 22-12-22 16:27

又係D人云亦云嘅結論,屋企有人讀過先講。要跑成績又要hea,個個天才咩?校外補習同校內補習並無唔同,神校一個月quiz十七八次就冇咩人提。
題外話:鄧顯今年其實麻麻哋

7-seven 發表於 22-12-22 17:04
又係D人云亦云嘅結論,屋企有人讀過先講。要跑成績又要hea,個個天才咩?校外補習同校內補習並無唔同,神 ...

這需要考慮有時間浦在網上(尼度適用於EK會員)的人背景.

唔通雙職家庭的家長咁得閑咩?(言下之意浦在EK會員屬於FTM居多).

而官津家長是哪一類居多?直私家長是哪一類居多?

留言,咪即係背景的一個反映(包括但不限於背景)

medicine 發表於 22-12-22 17:20

唔通雙職家庭的家長咁得閑咩?(言下之意浦在EK會員 ...

蒲咗一輪EK,總體感受就係名校(尤其名直)十項全能,地區(呢度特指邊遠地區)學校出品就係薯仔、死讀書,成績稍見得人學校就一定係催谷⋯⋯不得不承認家庭背景會造成培養資源差異。低層家庭又總愛幻想通過知識(考試)改變命運!不知不覺間又對仔女成績肉緊多幾錢。但我嘅睇法係去標籤一間學校、學生是有失公允。讀過之後才發現谷名遠播嘅學校感受其實完全唔同。我認為每間學校應該係有唔同類型嘅人,除非唔係

7-seven 發表於 22-12-22 18:13
蒲咗一輪EK,總體感受就係名校(尤其名直)十項全能,地區(呢度特指邊遠地區)學校出品就係薯仔、死讀書 ...
名校生(尤其某校)"去補習社提高答題技巧",而不是操題
地區1A(甚至講到官津)就除了讀書,還是只有讀書.

medicine 發表於 22-12-22 17:20

唔通雙職家庭的家長咁得閑咩?(言下之意浦在EK會員 ...

我就唔係Full time mother,因為我係father,更加冇資格做FTF

medicine 發表於 22-12-22 18:21
名校生(尤其某校)"去補習社提高答題技巧",而不是操題
地區1A(甚至講到官津)就除了讀書,還是只有讀 ...

就係呢句:除咗讀書就係讀書,我覺得教局應該cut晒D津貼。

7-seven 發表於 22-12-22 18:23
我就唔係Full time mother,因為我係father,更加冇資格做FTF
個一句指個啲"XX for sure"一類留言.
正如早前有會員指,有幾個會員係睇出必然非"FTM",即你的答案

7-seven 發表於 22-12-22 18:24
就係呢句:除咗讀書就係讀書,我覺得教局應該cut晒D津貼。
係指官津尼,還是其它?

CUT官津的津貼,咪即"殺校"囖

medicine 發表於 22-12-22 18:32
係指官津尼,還是其它?

CUT官津的津貼,咪即"殺校"囖

(津貼)錢啊學校開展活動,比如STEAM係有錢收㗎。

回覆樓主:

再看看個list,原來要讀B1A男女校,除了一間直資神校,餘下都是官津校。

tpmon 發表於 22-12-22 20:29
再看看個list,原來要讀B1A男女校,除了一間直資神校,餘下都是官津校。

所以真係幾掂,因為7成學生係抽返嚟
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

B1A 男女校:
- 港島2間
- 九龍2間
- 新界5間

讀B1A男女校,新界機會較多。

讀B1A男校或女校,則全部在港島和九龍。

gracelam 發表於 22-12-22 20:34
所以真係幾掂,因為7成學生係抽返嚟

對熱門B1A官津校的睇法簡單,自行個3成和叩門位,收到理想爭分分子,個5+率已經係到.假如全5+,則至少3成以上5+率.難度是在4+率.抽返來,真係未必個個每科有4+.

同理,直資(家長)既然話小學部厲害,那麽(算)有3成以上5+(夠厲害未?沒的話又何來話小學部的精英多?),外來生仲優先過官津自行(EK所見,大部分有得選擇的都是傾向直資,理應外來全5+無難度).那麽,外來生占比5成左右的直資,豈不是每一間至少65%以上的5+率?(有幾多做到?)(4+就不提了,未必比官津高,解釋有B2可以講得通)

‹ 上一主題|下一主題