用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 University of Queensland 2023/2月 揮手區
go

[澳紐] University of Queensland 2023/2月 揮手區 [複製鏈接]

大家好!
阿囡出年2月會過昆士蘭大學讀YEAR 1,同大家打個招呼
   5    0    0    0

醒目開學勳章

Cathy15 發表於 22-12-21 15:57
大家好!

Hello,訂咗機票未呀?

回覆 jcy 的帖子

訂咗,因為要就宿舍同學校ORIENTATION,既然有哂日期,所以早啲安排

醒目開學勳章

Cathy15 發表於 22-12-22 09:29
回覆 jcy 的帖子

訂咗,因為要就宿舍同學校ORIENTATION,既然有哂日期,所以早啲安排 ...

dse? 我女仲等緊大學offer letter先可以申請visa

回覆 jcy 的帖子

YES, 阿囡今年DSE放榜,我咃一早用學校PREDICT GRADE申請,所以係放榜前已取CONDITIONAL OFFER

醒目開學勳章

Cathy15 發表於 22-12-22 15:45
回覆 jcy 的帖子

YES, 阿囡今年DSE放榜,我咃一早用學校PREDICT GRADE申請,所以係放榜前已取CONDITIONAL  ...

我女係澳洲讀中學,啱啱19/12先至放榜,第一輪要下星期一先收正式offer,你地會入咩科呀?

Cathy15 發表於 22-12-21 15:57
大家好!

阿女都係 2023 二月 UQ Year 1,二月中飛澳洲。

chuyuencheung 發表於 22-12-22 19:21
阿女都係 2023 二月 UQ Year 1,二月中飛澳洲。
Hi, 你好

醒目開學勳章

終於都收到UQ offer,又要開turbo攪埋後續啲野,希望趕得切返過去啦

Cathy15 發表於 22-12-30 18:27
Hi, 你好

你好呀!  你囡囡會住 UQ 的宿舍?  我阿囡十月時已經顯示全滿了,所以要住 off-campus 的 student accommodation.

jcy 發表於 22-12-30 19:06
終於都收到UQ offer,又要開turbo攪埋後續啲野,希望趕得切返過去啦
加油!!

chuyuencheung 發表於 22-12-30 20:26
你好呀!  你囡囡會住 UQ 的宿舍?  我阿囡十月時已經顯示全滿了,所以要住 off-campus 的 student accomm ...
我們會住UQ宿舍,BOOK咗International House - Fully catered residents,諗住全包不用煩

醒目開學勳章

chuyuencheung 發表於 22-12-30 20:26
你好呀!  你囡囡會住 UQ 的宿舍?  我阿囡十月時已經顯示全滿了,所以要住 off-campus 的 student accomm ...

我女11月初已經book 定UniLodge,周圍都好full呀

醒目開學勳章

Cathy15 發表於 23-1-5 11:46
我們會住UQ宿舍,BOOK咗International House - Fully catered residents,諗住全包不用煩

準備得好好(emoji)(emoji)

回覆樓主:

你哋囡囡幾時起程去澳洲呀?  我女在二月九日飛,希望到時會取消 PCR 的入境要求啦。

醒目開學勳章

chuyuencheung 發表於 23-1-6 18:25
你哋囡囡幾時起程去澳洲呀?  我女在二月九日飛,希望到時會取消 PCR 的入境要求啦。
...

我女張機票原本係1/2,依家估計都出唔切visa,可能要改機位(emoji)‍(emoji)

回覆樓主:

提提大家,UQ 提供免費的 Airport Transfer 服務給 International Student,目的地可以係大學的宿舍或校外的認可學生宿舍,如有需要記得要喺三天前預約呀!

醒目開學勳章

chuyuencheung 發表於 23-1-14 18:50
提提大家,UQ 提供免費的 Airport Transfer 服務給 International Student,目的地可以係大學的宿舍或校外 ...

多謝提醒,唔講真係唔知,想問有冇時間限定架?我女班機係夜晚8點幾先到

jcy 發表於 23-1-14 21:59
多謝提醒,唔講真係唔知,想問有冇時間限定架?我女班機係夜晚8點幾先到
...

應該無時間限制的,不過你囡囡登記咗 UQ 的 Student Account  未?  要經 Portal 登記的,如果有,你可以 refer to this URL:

https://my.uq.edu.au/information-and-services/student-support/accommodation/airport-pickups

醒目開學勳章

chuyuencheung 發表於 23-1-14 22:07
應該無時間限制的,不過你囡囡登記咗 UQ 的 Student Account  未?  要經 Portal 登記的,如果有,你可以  ...

已經登記左UQ ac, 頭先同佢講有free pick up,原來佢已經知(emoji) 不過依家仲等緊批visa,都未知可唔可以如期飛到返去,不過都叫左佢睇定先。

你地揀左堂未,我女琴日砌左成日先砌完
‹ 上一主題|下一主題