用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區Band 學額的迷思
樓主: mmmandddy
go

東區Band 學額的迷思   [複製鏈接]

回覆 mmmandddy 的帖子

打錯字:校際,唔系校級

mmmandddy 發表於 22-12-21 17:22
回覆 tpmon 的帖子

無運動無音樂,雖然五年級有入左校隊(雖然叫校隊,但系都感覺好流...哈哈哈),但系最 ...

咁張祝珊和中婦都合適。

咁問你個女意見,比她自己選擇那間自1、自2。

恩恩,自行上呢2間老師都話合理的,但我系擔心萬一自行唔入大抽獎部分,如果東區女仔位真系好足夠,甘我就放膽進取D,中婦同CCS系咪只能是但一間放乙一,中婦乙二仲有無機會?

mmmandddy 發表於 22-12-21 18:11

恩恩,自行上呢2間老師都話合理的,但我系擔心萬一自行唔入大抽獎部分,如果東區女仔位 ...
單數年份張祝珊多開一班,上次單數年,有朋友乙二填此校都,抽入。

簡單啲來講 發表於 22-12-21 18:18
單數年份張祝珊多開一班,上次單數年,有朋友乙二填此校都,抽入。

難怪我哋學校老師話可能個個覺得佢犀利唔敢報,搞到佢收表差咗
CCS我會放自一,係煩惱唔知自二點擺

mmmandddy 發表於 22-12-21 18:11

恩恩,自行上呢2間老師都話合理的,但我系擔心萬一自行唔入大抽獎部分,如果東區女仔位 ...

大抽獎一向BPS/張祝珊/中婦只可放乙一。

因聖馬可勁了,有需要4月才上來問大抽獎。

現在集中處理自行的選擇。我覺得你女在3月31日會收到自行正取生好消息。

tpmon 發表於 22-12-21 18:30
大抽獎一向BPS/張祝珊/中婦只可放乙一。

因聖馬可勁了,有需要4月才上來問大抽獎。

承你貴言,希望4月呢個版見唔到我

mmmandddy 發表於 22-12-21 18:33

Delete

mmmandddy 發表於 22-12-21 18:33

到時也可上EK報喜

tpmon 發表於 22-12-21 18:36
到時也可上EK報喜

嗯嗯

tpmon 發表於 22-12-21 17:07
級一自行張祝珊+中婦機會都大。

如果接受女校,BPS也不錯。級一應可入選70%的申請者獲面試。

真係咁樣,不要說一線,好一些的二線頭學校級頭都係要自一QC,自二KC。張記中記係來大抽獎,乙一張記,乙二筲官,乙三就要金文泰了。我以前很不明白,但真係睇中名氣,都係咁填。以前東區二線級一,級二係咁樣填。這幾年可以更進取,年級前5都可以自一QC,自二喇沙或自二St Jo。另外spc都有份

簡單啲來講 發表於 22-12-21 18:56
真係咁樣,不要說一線,好一些的二線頭學校級頭都係要自一QC,自二KC。張記中記係來大抽獎,乙一張記,乙 ...

其實之前有建議樓主(級一)考慮BPS、YWGS 這些。

他決定不報,也要尊重樓主。

mmmandddy 發表於 22-12-21 12:21
個個都話東區夠Band 1位,我計極都計唔到條數,希望大神們能幫幫忙:
以下數據唔100%準確
369人包咗咩學生先?
起碼要扣走KCIS,Quarry Bay school同漢基既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 22-12-21 19:05
其實之前有建議樓主(級一)考慮BPS、YWGS 這些。

他決定不報,也要尊重樓主。

可能佢是二線靠後或三線學校。張記真係不錯的學校,男女校。東區移民重災區,移民之前男仔band1位係唔夠的。依家我覺得都夠,男仔,女仔

mmmandddy 發表於 22-12-21 18:22
難怪我哋學校老師話可能個個覺得佢犀利唔敢報,搞到佢收表差咗。
CCS我會放自一,係煩惱唔知自二點 ...

或許自行

1 MSS
2 中婦

都不錯  

hkpapa852 發表於 22-12-21 19:10
369人包咗咩學生先?
起碼要扣走KCIS,Quarry Bay school同漢基既學生

好明顯我唔專業,錯得太離譜。
另想請教hkpapa,見你將中基列作1C,點解嘅?佢成績夠嗎?可否分享下你睇法,因為其實我哋都有報,但又心大心細收的話讀唔讀(都未面試已經喺度煩定先)

mmmandddy 發表於 22-12-21 20:29
另想請教hkpapa,見你將中基列作1C,點解嘅?佢成績夠嗎?可否 ...

以你孩子級一的case,中基只是用來做面試操練,不應接受offer。因張祝珊和中婦的級數比中基好。

mmmandddy 發表於 22-12-21 20:29
另想請教hkpapa,見你將中基列作1C,點解嘅?佢成績夠嗎?可否 ...

中華基金2022年文憑試成績
-----------------------------------------------------
2022年 | 2021年
-----------------------------------------------------
考生 115人 | 110人
33222 75.7%(87) | 80.0%(88)

中文4+ 43.0%(49/114) | 56.4%
英文4+ 45.2%(52/115) | 48.2%
數學4+ 53.0%(61/115) | 57.3%
CEM4+ 47.1%(162/344) | 53.9%
通識4+ 53.0%(61/115) | 53.6%
主科4+ 48.6%(223/459) | 53.9%

聯招
學位 83(75.2%) | 87(79.1%)
副學位 3(2.6%) | 12(10.9%)
取錄 86(74.8%) | 99(90%)
不取錄 29(25.2%) | 10(9.1%)
申請 115(100%) | 109(99.1%)
無申請 - | 1(0.9%)
總數 115人(100%) | 110人(100%)

年份 主科4+ | 33222
2022年 48.6% | 75.7%
2021年 53.9% | 80.0%
2020年 56.2% | 73.0%
2019年 49.4% | 69.3%
2018年 58.2% | 82.1%
2017年 41.7% | 56.0%
2016年 45.5% | 64.5%
2015年 47.1% | 62%
2014年 41.0% | 59.7%
2013年 50.4% | 77.0%
2012年 30.1% | 67.0%

http://cfss.edu.hk/plans_reports.html

tpmon 發表於 22-12-21 17:13
你女活不活躍? 如運動

張祝珊和中婦都較着重學術方面。聽聞中婦谷過張祝珊

‹ 上一主題|下一主題