用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求用家講解SPB真實英文和普通話語境
樓主: Sebbaba
go

求用家講解SPB真實英文和普通話語境   [複製鏈接]

karenaleung 發表於 22-12-22 21:53
不清楚樓主情況,不是針對樓主。
只係看到這裡,有點疑惑。
其實我都不大明白,如果父母是以廣東話為母語 ...

講英文唔講中文 不等如 native
試想 小朋友與工人英文溝通
NCS 學生係學校講英文 會否成 native?

如想英普 native 要向 native 學習
考慮讀英普幼稚園 外聘 native 補雙語
升小如讀LS 繼續外補英普特別係口語
持之以恆 將來放洋 水平不遜於IS

另外 口音大約10歲定型
讀完小四升 IS Y6(10+) 可能為時已晚

tommychoi1985 發表於 22-12-23 15:26
好奇請教一下為何會LS 轉去IS,是居於什麼原因的決定呢?謝謝。
大約咪又係 daddy 鍾意 IS、mommy 鐘意 LS。個 vibes 好唔同,唔單止係語言嘅分別。仔細講幾日都講唔完。
當日有間非神校但好唔錯嘅女龍,大家傾好六年級時睇吓點。最終同阿囡商量好之後順利過渡 IS。

Poyau 發表於 22-12-23 18:21

exactly what I mean

Poyau 發表於 22-12-23 18:21

绝对同意,好似好多Singaporean 同Indian,佢地指懂講英文,但在當地長大,你唔會話佢d英文唔native呱!同样道理,父母HK 人,英文超好,咁算唔算native港式英文?
最终睇下楼主对native的定義了。用英文思考也只懂英文算唔算native?
定係滿口美式或英式口音?坦白講,就算在HK可講出一口美英式口音,但因為不是在美英生活,一开始,d英美native未必馬上知道你係HK 人,但講多两句,便會发現你用的形容詞跟在英美日常用发不同。所以,如果楼主native定義是咁,除了飛去當地生活是別冇它法。
又好似中国人講普通話,內地同事最常提的哩個東北口音,果個又边道边道口音...
咁楼主的native定義想点學普通話呢?

993rs 發表於 22-12-23 18:21
大約咪又係 daddy 鍾意 IS、mommy 鐘意 LS。個 vibes 好唔同,唔單止係語言嘅分別。仔細講幾日都講唔完。
...
Thanks. 我錯誤將LS理解為喇沙. 樓主,你試下扣St jo, 我小朋友讀St jo, 我有時接送留意到佢哋大多數都係講英文, 當然native要睇小朋友是否有語言天份,始終你生活在一個華人的世界。如果真係糾結尼樣野,去外國生活或者是一個好的選擇。

tommychoi1985 發表於 22-12-23 18:54
Thanks. 我錯誤將LS理解為喇沙. 樓主,你試下扣St jo, 我小朋友讀St jo, 我有時接送留意到佢哋大多數都係講 ...
同學仔hello!我都suggest叩St Jo, 但樓主冇回應...

其實樓主係要啲facts去convince佢老婆SPB唔啱佢個仔,唔需要其他suggestions...
可能已經手握佢心目中比SPB更合適嘅Offer

回覆樓主:

其實係咪緊張左

有部份會員, 讚樓主係好爸爸, 識為兒子打算
如果樓主係"話晒事個位", 我係會認同, 不過似乎唔係咁

樓主其實只係想收集一D"支持佢"認為SPC不符合佢要求既資料, 想去拗嬴佢老婆, 但其實拗嬴咗又點?

拗嬴咗今次之後係咪就一天光晒, 以後教養兒子既安排全部由樓主話晒事先? 其實除了嬴咗啖氣, 又嬴咗D乜? 又有冇嘢係會失去咗呢?

教養子女, 父母不同心, 只會事倍功半.

還記得當年幼稚園老師教子女學習 Family 這個字是, 是教他們:

Father And Mother I Love You

一個家庭, 就是要由父母一起負責, 父母不同心, 家不再家

人一生總有錯失與遺憾, 如果自己努力過後仍無法彌補, 就應 Let it go

子女有自己的人生, 不是來為父母去圓夢或彌補遺憾的, 自己一廂情願既好意, 是否真的對他們好呢?

我時刻謹記聖經中的箴言 22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

其餘的, 隨緣吧!

wolfcsc    發表於 23-1-18 12:00
frrr2004    發表於 22-12-30 21:53
bbyummy    發表於 22-12-28 13:25
gabejang    發表於 22-12-27 11:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vslc285 發表於 22-12-23 23:39
同學仔hello!我都suggest叩St Jo, 但樓主冇回應...

其實樓主係要啲facts去convince佢老婆SPB唔啱佢個仔, ...

樓主應該等緊DBS call waiting同spcc放榜。

唯有祝佢仔無spcc offer, 否則中文小學超神校佢老婆同佢拗到離婚都似

Sebbaba 發表於 22-12-21 21:58
你留言之前有没有看標題?
普通話和英文語境
不是要native

我完全明白你的concern. 好多LS 話英文好,只是因為教快一年英文。有啲所謂英小,老師自己都未講得好英文。個人認為要了解學校語境係點,要睇埋playground language, 小朋友平常如何溝通。我覺得赤提SSCPS 做到你想要的,LS 之中真正英文語境好,小朋友平時講英文非常流利,好多NET, happy school.

Sebbaba 發表於 22-12-21 20:23
回覆 joeycj 的帖子

YY是10個 Nets + 1 個 drama teacher英文課堂是3個英文老師,Net 負責 spoken English ...

我仔前兩年畢業,依家有三個英文老師一齊上堂咁好。

hkpapa852 發表於 22-12-26 00:11
有部份會員, 讚樓主係好爸爸, 識為兒子打算
如果樓主係"話晒事個位", 我係會認同, 不過似乎唔係咁
本來唔想留言,但見papa 你係呢個post 中的2個留言都十分高質,絕對係經驗之談,但佢選擇性失明當睇唔到,其實已經唔駛再夏蟲語冰。

家庭教育一定要一致,唔可以行雙標,否則孩子無所適從,更何況而家係兩走極端,如果自己都搵唔到說服對方的理由,咁即係代表事實唔係佢自以為的樣子囉。

回覆樓主:

如果小四會轉去IS,又同時不喜歡中小,勉強報考中小又取得學位是一種炫耀多於求意見!報考小學不是遊戲,小朋友需要面對不同老師作答問題,也要在中英數等不同方面訓練。在父母角度是為小朋友好,事實上樓主有沒有詢問小朋友希望入那間小學?

只看頭幾個留言,也許你是一店好父親。再看下去,已變成自我中心,很希望你的決定不要令小朋友在學習上無所適從。英小就英小,不要採討中小語境是否優於英小。

已知小四會轉IS,但又報中文小學之後話間中文小學冇英文語境(emoji)

如果你個仔中文差,勸你唔好入spb, 因為啲中文頗深。

其實中途轉校仲要由傳統轉IS對於一個小朋友嚟講唔係好事。

你話你老婆係黃,咁你同佢講spb係藍嘅咪得囉(emoji)(emoji)

2jkidsfather    發表於 23-1-9 16:19

VvTara 發表於 23-1-9 13:46
已知小四會轉IS,但又報中文小學之後話間中文小學冇英文語境(emoji)

如果你個仔中文差,勸你唔好入spb, 因 ...
你啱,聖公會掌舵係人大政協,旗下學校都應該係藍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Sebbaba 的帖子

本人係SPB用家,希望呢個回覆可以為大家介紹一下SPB的教學情況。首先,SPB係中文小學,所以的確學校不少科目係用中文教的(例如數學,音樂,VA),但學校亦有不少科目以英文教(例如有英文常識、宗教等),另外,學校對英文科的課程安排有Eng Lit,Communicative Eng,Eng Comp,GE etc,所以學生英文嘅exposure絕對唔會少。當然,如果你希望有IS嗰種語境,SPB唔會係你杯茶。至於PTH,小一至小三中文科會以廣東話教授,小四至小六會轉為PTH教學,另外PTH亦係其中一個科目。以我所記得,學校開放日圖書館的視頻是PTH的,不肯定大家係咪睇同一條片。
雖然我唔太明白你點解會認為有名氣/語境同小朋友讀得開心與否有什麼關係,但我絕對同意適合的學校至為重要。所謂適合,不只是小朋友,家庭的教育理念是否同學校契合亦十分重要。從你的post,感到你同太太之間對教育冇乜共識,所以建議你哋坦誠溝通一下,如果SPB不適合,希望你哋盡快放位。

我相信每一間學校都有其之強項及不足,我小兒上年有不少offers,最終我哋選擇了SPB,我地亦十分滿意學校的學術質素,功課量,品德的培養,課外活動的安排等等。小兒亦十分享受校園生活。祝願你小朋友都找到適合的學校!

回覆樓主:

小朋友現讀另一直資,學校都冇咩語境,但真係好多同學英文好勁,口語流利,我相信係家長發功

bugmum 發表於 23-1-18 10:03
小朋友現讀另一直資,學校都冇咩語境,但真係好多同學英文好勁,口語流利,我相信係家長發功
...

我想問如果學校無語境,屋企唔係講英文,可以點train 到小朋友口語流利。

外補

我有親人由細到大都本地學校(名校),但因為個個禮拜都有外國人補習都有一口流利英語

2jkidsfather    發表於 23-1-20 11:05

pickballboy88 發表於 23-1-19 21:05
外補

我有親人由細到大都本地學校(名校),但因為個個禮拜都有外國人補習都有一口流利英語
請問1星期補幾多堂?因為太少感覺又無咩用。搵net 1對1都唔平,要計下數。
‹ 上一主題|下一主題