用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求用家講解SPB真實英文和普通話語境
樓主: Sebbaba
go

求用家講解SPB真實英文和普通話語境   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

講得十分好,見好多就算入咗名校學生,家庭教育方面感覺係好差.

Sebbaba 發表於 22-12-21 23:25
嗯,看得出您對學習中文很有心得。谢谢指導。
其實我兒子性格是合適IS 的。是我希望他可以學會中國社會的 ...

我反而覺得喺不適應情況下面對而去適應,咁先對小朋友好.如果唔係衹會因怕做不到或不適應顯生出逃避心態. (各人想法不同吧)

我的小朋友小學生涯喺填鴨式廣東話小學學習,雖然功課量都多,但全都以玩心態去成長,
到現在去了某間好有名氣英文中學都沒什麼問題, 所以樓主攪好小朋友唔會討厭學習就足夠.

Sebbaba 發表於 22-12-21 11:36
小兒很幸運拿到了SPB 小一 offer
不過上周六我去了學校的開放日,發現全校都是中文,講廣東話,學生的作品 ...

本地學校, 怎麼可能第一語言是廣東話呢?

男仔較少語言溝通

一些直資學校, 較多學生視英語為較"就手" 語言, 可能係在家說英語, 更大可能是偏向接觸英文媒體, 書, 影音... 所以學生間談興趣, 或情急下會用英語, 因為更能表達他們所想! 但這些情況, 也是女孩間明顯較多!

希望樓主可以早日解決家庭問題,早日放位,好多人等緊你個位

回覆樓主:

謝謝大家祝福
我想諮詢的是事實,大家就給了很多個其他人意見。事實和意見本質上不一樣的。我也不會因為你那些是否基於事實的意見而左右。我只會收集足够的事實,分析,再做個人決策。
我不是那些缺乏安全感和方向感的家長。我從來没有說希望得到大家意見。
你們也不要每次都把自己的選擇和意見強加上别人身上。香港需要互相專重的文化,和而不同。所以一些我聞到尊門來吵架的貼,我不會再回應了。

EK 的文化太挑引,太多無關的人一言一語,有眼紅的,有搞事的,有幸災落禍的。我明明就寫明求真實用家的真實反饋。其他人偏要跑來污染本post。你們那麼喜歡挑機辯論,應該花時間另外開post,甚至線上辯論真人show。滿足你們好戰的需要。

我很感謝有一些熱心家長提供的寶貴事實。其他的,也謝謝你們。不過,我想我在EK 能收集到的有用信息也差不多了。後面的都只會是維園呀伯式的對罵。
我先走了,各位鍵盤英雄繼續,聖誕節快樂!

Sebbaba 發表於 22-12-22 08:42
嗯,你說的都對
是這樣,他的廣東話用的是英文的grammar。比如:daddy 我要玩同你係lee 度。加上需要時間 ...

我個小朋友都係:daddy 你聽日8點「起我身」。其實冇咩大不了,如果小朋友介意,佢咪記得下次唔好咁講;如果唔介意,更加唔係問題。我小朋友係被我笑佢,但佢屬於後者,經常拿自己既文法當笑話自娛。

其實我有唔少地方不明所以。例如:
- 妹妹既然已於紅磡讀緊,關哥哥揀邊間小學咩事?會搬?
- 你係主導子女教育果個,點解會宜家先知 SPB 係以中文為主?
- 如果哥哥 mother tongue 係英文, 又何需學校要有語境?亦唔會出現你所講「英文口語明顯退步了」,至少唔會退步到讀唔到 IS。
- Grade 4 插 IS 係好唔容易,唔係一本 foreign passport 可搞掂。就算你有 siblings、 nomination rights,都要學校 Grade 4 時有位開到俾你小朋友先得。既然呢刻已「好大把握」,我唔知你係 staff 、 board member、定預算捐個 lecture hall,必入既話,grade 4前讀邊間都唔重要。然而呢個先入 LS(夾雜住咁多原則)、後入 IS 既主觀意願,為你家庭願製造左好大既矛盾。
- 紀律問題,不論 IS、LS, grade 1-4 係最聽話既年紀,紀律亦係家教主導。為呢個理由搞咁多野我覺得不必要。個人經驗, LS 小朋友比 IS 更「攻心計」;唯青春期 IS 小朋友「對抗性」較高,因為佢地有咩不滿會直接表達出來,LS 小朋友一樣會反叛,可能背住家長做咁解。

此時此刻冇得返轉頭。但家庭、小朋友既教育,唔同公司做 project,有時要放底少少自己既原則,個人主觀既理解亦未必係事實。

回覆樓主:

嗯,讓你費心了
很多用心的分析
SPC 理由很簡單,不是我報名的,報了之後我也一直反對。

最後你揀邊間都好,只係你自己小朋友嘅事,但如果唔係心儀SPB就請快快放位比等緊嘅小朋友,好多人等得好辛苦架!

其實我明白樓主觀感  
因為面試關係  我都去過不同學校  
幾間英文教學學校佢地學習環境的確多接觸英文   
福小  CKY  TSL  播道都好明顯  
相對SPB 開放日  相對我覺得比以上學校少一點   
但我唔評價太多  因我唔係其他學校家長  
但係一小時學校體驗  我都會有你呢種感受

中間考插IS 一啲都唔容易  一般都要排  
只咁岩呢時期移民人比較多  
所以先容易左  

不知你們家庭有咩計劃  
但香港都係中華社會  
留港工作  中文一定要有  
唔係小朋友日後好多工作機會都會錯失

我係用家,SPB係中文小學,絕對冇樓主想要嘅語境,我當初選SPB係希望小朋友12年小學中學能在此校好好學習成長,非常符合學校教學理念,既然樓主著重語境加上打算四年後轉校,肯定SPB唔適合樓主兒子,希望樓主盡快選擇到合適嘅學校,唔好入讀SPB,浪費學校資源,浪費樓主及兒子寶貴時間,共勉之

kakokkkk 發表於 22-12-22 12:35
其實我明白樓主觀感  
因為面試關係  我都去過不同學校  
幾間英文教學學校佢地學習環境的確多接觸英文   

我非常同意中文要好
但我會排普通話 > 廣東話
Phonics 底子好的原因,兒子學拼音學得不錯,相信學普通話對他而言也比廣東話容易上手一些。可以看到拼音就大概知道個字怎麼讀。現在是聲調需要加強。
所以找一家學術没那麼強的,功課相對少一些的,是個好的環境讓他中文慢慢好起來。
YY,福小,PKC 都可以滿足到我們的情況和需求。
IS:謝謝提醒。

Lsm948 發表於 22-12-22 12:40
我係用家,SPB係中文小學,絕對冇樓主想要嘅語境,我當初選SPB係希望小朋友12年小學中學能在此校好好學習成 ...

謝謝
對,不希望資源錯配

事實就是打從一開始你就反對報名
事實就是你去完開放日沒有比到感覺是你想要的語景
快快放位吧 :)

不如直接入蘇浙國際?英文+普通話+IS, 似乎完全合乎樓主想要嘅嘢?

蘇浙中文Syllabus同local school 差不多

好奇學校點樣揀人

lsllsl 發表於 22-12-22 15:26
好奇學校點樣揀人
最緊要,學術要好囉,你見樓主多間offers都係學術好既。

lsllsl 發表於 22-12-22 15:26
好奇學校點樣揀人
因為樓主都係用心栽培的人, 睇佢教佢仔中文就知, 了解既人就會知, 教中文係要用很多耐性心機

因為唔洗in家長,所以揀咗佢

學校唔係只要求小朋友學術的,面試有一個傾談環節,係要揀一啲性格乖巧主動正面嘅小朋友。

Sebbaba 發表於 22-12-21 23:32
對呀,這樣很公平
但我現在處境是不參與的那位覺得自己有話語權。

Point taken

回覆 Sebbaba 的帖子

樓主,我支持你。我的兒子同樣有重英輕中所產生的語法問題,好似佢之前會講「我唔得食」,仲有因為佢要用腦諗英文先,再翻譯成中文,所以會比人反應慢的感覺。兒子班上也有一位同學,因為不大懂廣東話,所以都有被孤立的情況出現。沒有親身體驗的家長,不明白那份擔心的。我和你一樣,一家人下了超大的辛勞,才讓兒子追上合格的廣東話程度。
識人係PKC 讀,他們的playground language 是普通話,相信你家庭的主要用語應是普通話和英文。其實如果不是土生土長的香港人,對廣東話沒有那份深厚感情,真的沒有需要浪費四年係廣東話小學成長,窒礙孩子普通話及英語的發展。

PKC 的地點應該可以滿足你兒子及女兒的需要。還有小一至小三是孩子六歲至九歲,是他們第二個反叛期,我同意如果兒子在這段時間在IS成長,他長大後便會成為一位擁有西方思想模式的人,(我對此完全沒有反感),但如果留在LS,加上家庭的教育,孩子長大後還會保留一點中國傳統觀念。

樓主其實你自己已經分析得很透徹,相信自己的感覺,為兒子作最好的選擇。
‹ 上一主題|下一主題