用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求用家講解SPB真實英文和普通話語境
樓主: Sebbaba
go

求用家講解SPB真實英文和普通話語境   [複製鏈接]

creambun 發表於 22-12-21 19:59
其實無一間LS 完全符合你要求,入讀IS 吧,紀律係家教,唔好交比學校幫你教。
...

家校合作吧,缺一效率低

Sebbaba 發表於 22-12-21 16:40
謝謝你的多口,因為我個仔中文很差,寫字很慢,經常被老師投訴中文寫字又慢又醜,全中文他會死。
...

Pkc用家,pkc是中文小學呢
雖然英文課程像國際學校教法,亦有不小net,但普通話時間更多,普教中,普教數,加上中文用內地出版社繁體版教材,中文一點也不容易,你要考慮清楚啊
不過功課的確少,小朋友返學都開心

Sebbaba 發表於 22-12-21 20:03
你例子再多我也沒有興趣,謝謝。

恐怕你誤會了, 我無打算分享

YY真係全英,連PE及Music都係。當然除了中文。校內有8-9個net, 所以英文好好,小朋友口音都好。

回覆 terrenandtania 的帖子

謝謝你,對我而言,普通話 > 廣東話
廣東話家裏容易給到,但普通話相對難。我可以100% 普通話,但家裏其他人不行。

回覆 joeycj 的帖子

YY是10個 Nets + 1 個 drama teacher英文課堂是3個英文老師,Net 負責 spoken English, 另外兩個 local Eng teachers 負責listening, writing and grammar。

我仔上 drama class 的哥哥是YY學生,英文都不錯,也跟我説喜歡學普通話。我自己去過YY學校附近幾次,校風不錯,學生在學校外也很乖。可惜是地點太遠。

回覆 poonseelai 的帖子

多謝你熱心留言說了幾句無關的事情,和你的不分享。It's very constructive indeed.

cantona2001    發表於 22-12-24 23:12

Sebbaba 發表於 22-12-21 16:43
謝謝妳,我確實會在小四左右轉IS
但G1 就IS 的話,擔心會完全没有紀律
所以希望找一家語境還ok的小學讀幾 ...

完全係中文學校
但英文程度算高
中文要求亦高

Sebbaba 發表於 22-12-21 17:05
謝謝
有SFA, YY, PKC
綜合考虑下我最喜歡PKC

PKC英文不見得比SPB好,我完全不明白你點解要選PKC。如樓上所說,如果要英文語境好,一定首選IS。如LS又想小朋友英文好,SMC,因為有唔少non Chinese,小朋友之間一定會講英文。一係就DBS,我平時見小朋友都用英文傾偈。

唉,至於你心儀嘅PKC,我親眼目睹,平時小朋友都係主要講中文。唔講學校語境,我認識嘅SPB小朋友英文係好過PKC。

Sebbaba 發表於 22-12-21 18:00
謝謝妳,資料很有用
呀仔母語是英文,但今年為了面试升小,我跟他狂操練廣東話。現在廣東話跟其他小朋友還 ...

朋友兩個小朋友都係讀SPB,小六才過英國讀書,完全無銜接問題。

所以,你擔心英文退步完全係多餘的事。

Sebbaba 發表於 22-12-21 11:36
小兒很幸運拿到了SPB 小一 offer
不過上周六我去了學校的開放日,發現全校都是中文,講廣東話,學生的作品 ...

吾好諗學校有英文語境。

piglover 發表於 22-12-21 20:55
PKC英文不見得比SPB好,我完全不明白你點解要選PKC。如樓上所說,如果要英文語境好 ...

同意~

PKC英文不見得比SPB好,我完全不明白你點解要選PKC。如樓上所說,如果要英文語境好 ...

咦係喎!你先至係人間清醒!
我哋講咗咁多樓主考慮嘅紀律/同老婆傾唔掂數/細妹跟尾⋯
但難道PKC有英文語景?
PKC英文好過SPB?

令人諗起之前引起熱烈討論嘅PKC vs SPB post

故事如有雷同,實屬不幸

piglover 發表於 22-12-21 21:00
朋友兩個小朋友都係讀SPB,小六才過英國讀書,完全無銜接問題。

是校內課程令銜接完全無問題嗎?
還是父母在校外有提供強勁資源令銜接無問題?

EugeneS 發表於 22-12-21 21:38
是校內課程令銜接完全無問題嗎?
還是父母在校外有提供強勁資源令銜接無問題?
...

可能兩者以上皆是
入得SPB,父母都有啲要求會自行發功

piglover 發表於 22-12-21 21:00

嗯,很有代表性,比之前的真實用家留言更具說服力。

你留言之前有没有看標題?
普通話和英文語境
不是要native
也不是要廣東話為主要語言
定位很明確

lavender_mum 發表於 22-12-21 21:37
咦係喎!你先至係人間清醒!
我哋講咗咁多樓主考慮嘅紀律/同老婆傾唔掂數/細妹跟尾⋯
但難道PKC有英文語景 ...

請看標題,以不至於迷失,否則off topic 太多沒有討論價值。
如果你想比較某某學校的"英文"請自己另外開post。

回覆 Sebbaba 的帖子

你小朋友討厭做中文功課嗎?如果幼稚園已經被老師話字醜,寫得慢;去到小學程度加深,到時可能更吃力。

我小朋友而家k2, 佢會揀做數學/常識/英文功課都唔會願做中文功課,佢幼稚園老師都圈住佢啲少少寫出界,少少寫得冇咁工整嘅中文字,令佢冇左啲信心。佢下年升IS year 1, 我初心同你差不多,都係希望小朋友開心學習,相信可能IS 先會少谷啲同輕鬆啲。再分享下另一個例子,我識一個英語為主家庭,考TSL唔收最後入咗本地,小朋友對小一中文一頭霧水,因為中文跟唔上,其他科目除咗英文同體育全班最低分個組,曾經被老師勸去補習追功課,後來家長覺得唔對路,學校同自己理念不一樣而轉校。好在小朋友同家長心態正面,覺得求學不是求分數,反正小朋友在其他方面發先發亮都滿足了。

對SPB冇意見,不過同意家長揀學校時應該放低自己偏見/喜好,讀書個個又唔係你,係你小朋友,應該跟佢嘅性格喜好揀學校先係正確

EugeneS 發表於 22-12-21 17:41
回覆 Sebbaba 的帖子

路過,不是用家,但有 close friends 在 SPB

非常同意你的分析,我看了2次。感謝。
‹ 上一主題|下一主題