用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問應如何溫習中文?
go

請問應如何溫習中文? [複製鏈接]

早2日和老師傾過小女的學習表現,說呈二的成績較呈一的成績退步了,希望呈三可以追返上去,但我們平常多數是靠做練習來溫書,當然也有閱讀中文書,但如果這2樣也不夠的話,可以再加些什麼來令成績進步呢?
   1    0    0    0

中文真係好難講.睇多啲書是有所效益,若是有關於中文厲害的老師指點一二,正常中文能力都不會太差.
我認識一位已不教人有普通話朗誦級別考核員親戚,孩子更得到多次朗誦名次,知道有時候孩子中文方面有些問題,都會WHATSAPP及電話提問就通晒,所以呢啲真係睇老師能力.

天外之人 發表於 22-12-21 14:41
中文真係好難講.睇多啲書是有所效益,若是有關於中文厲害的老師指點一二,正常中文能力都不會太差.
我認識一 ...

咁即係要搵到有料的中文補習老師先掂,最慘係唔知邊度可以搵到呢啲老師

monkeydiary 發表於 22-12-21 22:49
咁即係要搵到有料的中文補習老師先掂,最慘係唔知邊度可以搵到呢啲老師
...

都好難遇到,始終運氣都佔好大因素,且香港人祟英心態根深柢固,自幼稚園開始重英不重中,有料中文老師自然少之又少,就算比你揾到考出中文5**的人教,都未必真正可以教曉(因好多都為了考試而去谷,考完就咩都忘記晒), 更何況喺香港所謂專業中文評審,唔知係唔係都係咁,衹可求神拜佛考試後,唔好預到評得低既評審,但若相信自己能力咪浪費啲錢再重新審核一次.
所以自小令小朋友真正鐘意學習,能睇多啲書吸收多啲,加上學校中文老師一點點知識指導,正常都可以保持到一定能力,

josephip1123 發表於 23-1-6 08:52
平時俾d書小朋友閱讀,同出d題目佢去寫作,可以嘅,試下寫日記,都可以幫助到中文理解同閱讀寫作能力 ...

但係佢要寫幾多字,父母收到篇週記又使唔使批改呢?我小朋友小四,中文都係比上不足,比下有餘,已經有補習,但進步唔大。

josephip1123 發表於 23-1-9 14:37
週記批改都係改下錯字或者俾詞語建議佢。你可以試下由小到多,例如由造句開始訓練,一年級8個字以上.2.3年 ...

多謝你既建議呀。我發覺要搵個好既補習老師真係好難,自己又唔係好識點幫佢。我會嘗試下先,感謝。
‹ 上一主題|下一主題