用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】才女璧人學校(第一種子組別) DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】才女璧人學校(第一種子組別) DSE成績回顧 [複製鏈接]

fwstides 發表於 22-12-31 13:39
有直屬小學收埋B2
普及成績4 拉到中上%,拔尖有一定%已經算高增值
始終冇光環不斷吸全港級頭的情況下,的確 ...
所以點解越來越少有直屬小學嘅中學有公布4+成績,因為可能唔夠5+理想
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-31 13:46
所以點解越來越少有直屬小學嘅中學有公布4+成績,因為可能唔夠5+理想

請問點評價SSGC和YWG的增值能力?

fwstides 發表於 22-12-31 13:53
請問點評價SSGC和YWG的增值能力?
我認為SSGC相對高D畢竟SSGC有一定比例既B2學生,YWGS係全B1 intake,仲要係區內學生首選
呢點係SSGC已返映(SSGC既3322率長期得8X%, 其實大部份有食慾小學嘅鐘後都係咁,連MCS都不能幸免)
但唔好忘記一點,要增值高自然要「多下苦功」
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-31 13:46
咁相反,只公布4+又唔願意公布5+成績,又點演繹?

PTL_L 發表於 22-12-31 14:04
咁相反,只公布4+又唔願意公布5+成績,又點演繹?
5+比4+更唔見得人

hkpapa852 發表於 22-12-31 14:08
5+比4+更唔見得人
即尖子欠奉?

PTL_L 發表於 22-12-31 14:14
即尖子欠奉?
未必唔夠尖子,可能係無力拔尖

hkpapa852 發表於 22-12-31 14:17
未必唔夠尖子,可能係無力拔尖
俾你選,如果幫小朋友揀學校,會揀有力拔尖定全民正正常常既學校?

PTL_L 發表於 22-12-31 14:22
俾你選,如果幫小朋友揀學校,會揀有力拔尖定全民正正常常既學校?
現實係睇吓自己小朋友咩材料
而且,真係有學校兩樣都做得好

hkpapa852 發表於 22-12-31 14:29
現實係睇吓自己小朋友咩材料
而且,真係有學校兩樣都做得好
啱!
帶出唔好一咪求尖,要睇返自己小朋友既能力,又幾多間兩樣都做得好?所以選校一直以嚟都係「量力而為」既遊戲~~

hkpapa852 發表於 22-12-31 13:18
只睇5+其實唔足夠去衡量一間學校係咪有1A水平,因為去到頂級名校,尖字比例都唔會差太遠,而且只要做好拔 ...

港華2022年拔尖保底兩全?
整體5+/3+ 40.4%/92.6%
聯招三大/學位 55.9%/85.6%

2022年 DBS | 港華
----------------------------------------------------
考生 135人 | 111人
科次 891科 | 737科
人均 6.600科 | 6.964科

整體
----------------------------------------------------
5** 8.19% | [·]
5*+ 20.2% | [·]
5+ 36.8% | 40.4%
4+ 62.3% | [·]
3+ 83.1% | 92.6%
2+ 96% | [·]

人均(科次/考生)
5** 0.541(73/135) | [·]
5*+ 1.333(180/135) | [·]
5+ 2.430(328/135) | 2.622(291/111)
4+ 4.111(555/135) | [·]
3+ 5.481(740/135) | 6.162(684/111)
2+ 6.333(855/135) | [·]

聯招
三大 [·] | 55.9%(62/111)
其他 [·] | 29.7%(33/111)
學位 [·] | 85.6%(95/111)

SSGC 係咪已經好好, 如果已經讀其小學,仲有邊間女津值得自行?學校已經講明自行收街外人

Poyau 發表於 22-12-31 19:04
港華2022年拔尖保底兩全?
整體5+/3+ 40.4%/92.6%
聯招三大/學位 55.9%/85.6%
有拔尖,有補低,但「大圍成績」(4+)如何呢?無人知

如果已讀其小學,應該冇乜女津值得自行重新適應。本身呢條龍好close,校舍相連

pollywcw 發表於 23-1-1 14:41
SSGC 係咪已經好好, 如果已經讀其小學,仲有邊間女津值得自行?學校已經講明自行收街外人
...

妹個年,以我所知有佢地小學top幾,自行港島二間大熱女官津。

你指嘅係咪英華同BPS

pollywcw 發表於 23-1-1 14:41
...

看看 MCS MSS 如何

hkpapa852 發表於 22-12-31 13:18
只睇5+其實唔足夠去衡量一間學校係咪有1A水平,因為去到頂級名校,尖字比例都唔會差太遠,而且只要做好拔 ...
DBS 同港華近年有公布4+?

gabejang 發表於 23-1-2 09:15
DBS 同港華近年有公布4+?
DBS近4/5年都有,港華冇

pollywcw 發表於 23-1-2 00:46
你指嘅係咪英華同BPS
都好明顯下

2jkidsfather    發表於 23-1-3 09:44
‹ 上一主題|下一主題