用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】才女璧人學校(第一種子組別) DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】才女璧人學校(第一種子組別) DSE成績回顧

回覆樓主:

嘩!正呀
但得十間咁少?好嚴選啊!

fatman69 發表於 22-12-20 13:58
SPSS?

10間都是B1A或是B1A/B女校。B1B女校未能入圍。

回覆 hkpapa852 的帖子

SMCC 係 KL1

BBCOW2009 發表於 22-12-20 14:12
回覆 hkpapa852 的帖子

SMCC 係 KL1
又出咗低級錯誤
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Thxthx

hkpapa852 發表於 22-12-20 12:08
認真去睇,SSGC主科平均達1A時間較HTC多一點,加上我對有龍/直屬小學既學校會加少少同情分 ...

但HTC係校舍、地區方面有無欣賞分加?

SSG當年成班old girls去捍衛自己學校不要轉直資, 場面真係瀝瀝在目

MCS?

謝謝

minichong28 發表於 22-12-21 12:08
SSG當年成班old girls去捍衛自己學校不要轉直資, 場面真係瀝瀝在目

請問除了SSGC, 有沒有其他學校的校友反對過轉直資?

fwstides 發表於 22-12-22 17:36

請問除了SSGC, 有沒有其他學校的校友反對過轉直資?
Spss~~~

SSGC幾乎全收小學部及收到區內B1B/C女,但DSE上到B1A,魔法在哪?見學校體藝一樣玩好多。
其他名津係咪都係咁?

hkpapa852 發表於 22-12-20 11:32
巾幗英雌? 盛年佳人? 香港小姐? 香港女兒?
要揀個"好名"都真係唔易

非常詳盡,感謝分析,
GHS 相信 =>日 後會吸引更多叻女(emoji)

hkpapa852 發表於 22-12-20 11:32
巾幗英雌? 盛年佳人? 香港小姐? 香港女兒?
要揀個"好名"都真係唔易

自己大女開始才去了解YWG, 乜以前原來催谷嚴厲 ,嚴可能仲有D, 一定要紮頭髮同用黑色最簡單橡筋, 穿咗耳窿只可以用耳針,會捉校裙長度, 最近著左兩年嘅運動鞋仲畀風紀捉,話鞋邊有其他顏色,搞到我要拿拿聲搵白油油。

但谷就感覺唔到。我都想學校谷下家姐。依家自己搵補習谷。

覺得坊間係評關愛多過開放自由,可能因為升中講座 之前有講導盲犬同眼疾畢業生+出左套紀錄片。

回覆樓主:

我都想知收埋小學部B2生,點解可以上到1A?現存有直屬中學嘅都好難做到

johnwooo 發表於 22-12-31 10:23
我都想知收埋小學部B2生,點解可以上到1A?現存有直屬中學嘅都好難做到

所以keep到1A, 係咪可以理解為高增值?

kirstyau 發表於 22-12-31 10:52

所以keep到1A, 係咪可以理解為高增值?

只睇5+其實唔足夠去衡量一間學校係咪有1A水平,因為去到頂級名校,尖字比例都唔會差太遠,而且只要做好拔尖就夠,但佢地普及既成績(4+)可能係令人好失望,就其係有小學部既單性學校

所以點解,DBS, 港華5+好靚仔(達1A水平),但4+就強差人意(接近1C水平)

就算SMCC成績差咗,5+都仲keep到30%以上,但4+已由8x%大跌至6x%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-31 13:18
只睇5+其實唔足夠去衡量一間學校係咪有1A水平,因為去到頂級名校,尖字比例都唔會差太遠,而且只要做好拔 ...

明白,要睇一籃子數據。依家望住5+數據 鞭策家姐要係學校企咩位先穩陣。但學校elective炒埋一個大數出,又8唔到實際每科幾多%5+。

kirstyau 發表於 22-12-31 13:24

明白,要睇一籃子數據。依家望住5+數據 鞭策家姐 ...
女校普遍係Bio, Chem, Econ會好D

有直屬小學收埋B2
普及成績4 拉到中上%,拔尖有一定%已經算高增值
始終冇光環不斷吸全港級頭的情況下,的確很難