用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 amazing txxx 有用嗎?
go

amazing txxx 有用嗎? [複製鏈接]

亞囡小六,想補好英文,
有冇好老師介紹,唔該。
   0    0    0    0

kimmielau 發表於 22-12-19 12:13
亞囡小六,想補好英文,
有冇好老師介紹,唔該。

我覺得搵AT net就扺,不過我覺得要預左net未必(多數)唔清楚你而家學校進度,所以要預左頻密同net tutor溝通,每堂之前都要預早俾佢知你需要。
我小朋友偏向鍾意net嗰套較生動嘅方式,但呢d唔會好快/直接喺測考睇到好大改善,但趣味又相對高得多。同本地補習社方式非常唔同,本地就針對考試出題去教。

fupigpig 發表於 22-12-19 23:40
我覺得搵AT net就扺,不過我覺得要預左net未必(多數)唔清楚你而家學校進度,所以要預左頻密同net tutor ...

多謝你意見,net 老師有冇那位好,因太多唔識揀。
我主要是幫囡oral。

kimmielau 發表於 22-12-20 10:51
多謝你意見,net 老師有冇那位好,因太多唔識揀。
我主要是幫囡oral。

好多選擇㗎,我主要用緊普通話、英文。
我小朋友英文強,我相對搵個啱傾嘅net就夠。普通話好弱,所以會認真d搵個細心、教初學者、幼兒為主嘅老師,都頻密將我小朋友普通話功課send俾佢參考。但大前提我唔預AT短期進步明顯,反而想趣味性較多,小朋友喺學校上堂方式係悶,我想佢AT嗰part都搵到少少學習樂趣,慢慢會影響到佢返學上堂心態。

你小朋友英文有冇特定需要?鍾意男/女老師?暫時未太主動講,需要搵教初學、懂引導嘅老師?自己時間表安排都要望吓,有d老師好full唔易book,呢點都要考慮。小朋友專注有限,尤其對弱科興趣少,要考慮25mins/50mins邊個時間適合,我自己偏向每次25mins,情願一星期上多一兩堂。

開初第一堂係試堂價錢,可以揀吓再試堂,然後先決定。

fupigpig 發表於 22-12-20 12:14
好多選擇㗎,我主要用緊普通話、英文。
我小朋友英文強,我相對搵個啱傾嘅net就夠。普通話好弱,所以會認 ...

我囡出年要面試升中一, 所以我想補好oral , 佢比較文靜,唔多主動講。想找老師同佢講多d英文。
平時英文課本已經有去補習社ok。

kimmielau 發表於 22-12-20 17:44
我囡出年要面試升中一, 所以我想補好oral , 佢比較文靜,唔多主動講。想找老師同佢講多d英文。
平時英文 ...

AT老師大部份有自我介紹嘅片㗎,呢d我一定睇,聽到老師發音、表達方式,同埋睇到老師完課幾多堂、評價。以上我都會認真睇。
你之前有冇用過AT?小朋友可唔可以完全英文溝通?我覺得簡單都可以,俾老師知佢係初學者。oral好易搵,始終津小太少同net對答機會,我識唔少家長用AT都係當練習oral㗎咋。

kimmielau 發表於 22-12-19 12:13
亞囡小六,想補好英文,
有冇好老師介紹,唔該。

最少聆聽說話點都有幫助。 最緊要同老師夾唔夾,AT好處係隨時轉老師,又可以睇曬佢啲評語學歷經驗,老師自我介紹片,睇樣聽口音。 揀到啱為止

認同樓上搵外國人教嗰套唔好用香港嗰套嚟比,唔會即時見效,英文說話要浸,長遠一定有進步。係活用,唔係只睇同寫。

疫情之前都未興網課,外國人老師上門都講明唔跟學校功課考試。 講真畀咁多錢,先唔洗佢跟學校啦,搵香港人咪得囉!教speaking+ creative writing。節日又有野玩下整下,又教下佢地外國節日文化。

kirstyau 發表於 22-12-20 21:08

最少聆聽說話點都有幫助。 最緊要同老師夾唔夾,AT好處係 ...

係呀,我小朋友正正靠AT肯輕鬆開口講普通話,呢科佢最弱,日常喺學校就算老師點名要答問題,要對全班同學當然冇信心出醜啦。喺AT單對單+狂鼓勵下,而老師只懂普通話,就算明知肉酸佢都好自然開口講。好快已經唔抗拒呢科。
我都好鍾意AT book時間方式,非常方便,而且係隨時可以退款,唔會綁死,隨時唔啱可以轉老師。

回覆樓主:

多謝大家意見, 尋找老師中(emoji)
‹ 上一主題|下一主題