用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍培道小學VS觀塘聖若瑟英文小學VS港島西營盤救恩小學 ...
go

九龍培道小學VS觀塘聖若瑟英文小學VS港島西營盤救恩小學

小朋友目前被九龍培道小學錄取,觀塘聖若瑟英文小學,也被港島西營盤的救恩小學錄取,我看了排名,九龍培道小學與港島西營盤的救恩小學兩間的排名差不多,兩間都是活動型教學有愛心小學,我家本身住在大角嘴,比較近培道小學。都有校車,觀塘聖若瑟也是不錯,英文教學,但就是只有男仔,是男校,該如何選擇,請給點中肯意見。主要也要考慮到下一步比較好升中學。謝謝!

vingo 發表於 22-12-16 15:25
小朋友目前被九龍培道小學錄取,觀塘聖若瑟英文小學,也被港島西營盤的救恩小學錄取,我看了排名,九龍培道 ...

救恩升B1比例較佳
中西區大抽獎男生B1位不足
可跟住址(油尖旺區?)大抽獎

Poyau 發表於 22-12-16 15:31
救恩升B1比例較佳
中西區大抽獎男生B1位不足
可跟住址(油尖旺區?)大抽獎
如果用住址, 中西區去油尖旺會唔會跌band?

yubaba 發表於 22-12-16 15:35

中西區B1生跨去油尖旺區應仍是B1

小朋友係男定女?

我女喺培小讀P2. 功課壓力唔大, 放學1小時內搞掂. 家長可以自己選擇課後活動. 有同學家長比較過佢d小朋友讀過的3間小學, 培道係最小朋友friendly.

今年小一上學期更加係冇功課和考試, 俾佢地逐漸適應返學的生活. 之後先再加返, 不過有小一家長對此表示擔憂.

雖然望落好hea, 但升中派位又唔錯, 我做過3年統計, B1-3 ratio 大概係3:5:2 (唔當培中係B1, 家長只視培中為水泡). 最top果10個8個入到B1A, 而今年派B3只係個位數字. 如果係女, 小朋友會有近60%機會到培中或更好的中學. 所以入面係女校男生, 7成以上女仔.

小朋友是男仔

vingo 發表於 22-12-16 16:37
小朋友是男仔
男仔,我一定不選培道

vingo 發表於 22-12-16 15:25
小朋友目前被九龍培道小學錄取,觀塘聖若瑟英文小學,也被港島西營盤的救恩小學錄取,我看了排名,九龍培道 ...

培小程度相對較淺, 而且升中既B1比例唔太高
九龍灣St Joe最大問題係中文弱, 上到中學會好吃力
救恩.....家長唔好諗住以為齋靠學校就會入到好中學, happy school 只是一場夢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yubaba 發表於 22-12-16 15:35

中學男校又0K?