用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真小 vs 天神
樓主: karrywong
go

九真小 vs 天神 [複製鏈接]

天神程度係高,唔係人人受到,讀唔掂相信係天資和家教問題,唔好怪學校

等於我無錢買樓,唔會怪發展商定價高

我女小一時去補英文識左個天神朋友仔,小一留班,小三又留班,直上St.Mary 中一留班,中二又留班

我女今年中六,朋友仲响St.Mary讀緊中二

所以天神,St.Mary一定唔會踢你走,而勸退係有既,只要你企梗唔走,長讀長有

hugub 發表於 22-12-21 10:57
我女小一時去補英文識左個天神朋友仔,小一留班,小三又留班,直上St.Mary 中一留班,中二又留班

我女今年 ...

17,8歲讀中二?年輕人接受到? 心理質素都好强大吓

Arabellahk    發表於 22-12-22 16:18
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hugub 發表於 22-12-21 10:57

我女今年 ...

咁奇怪,教育局規定小學只准留班一次

10090 發表於 22-12-21 20:43

呢個應該係校本規定而唔係教育局規定,我知有啲學校會留多過一次,逢二退一都聽過

毛毛手 發表於 22-12-16 22:03
其實天神都要睇閣下個女有冇實力. 識人入左去讀, 純綷好運抽中.
P1就教P2英文, 9月開學, 10月英文作文要寫 ...

「P1就教P2英文, 9月開學, 10月英文作文要寫50字, 默書係一句句咁默」

以上描述既情況,九真小都一樣

Chan2015 發表於 22-12-22 14:01
「P1就教P2英文, 9月開學, 10月英文作文要寫50字, 默書係一句句咁默」

我相信九真其實教得更深

Chan2015 發表於 22-12-22 14:01

10月英作50字一定唔係。
默書間間一線都係咁默,都係一句句。並不可怕,真係一街都拎9x.

10090 發表於 22-12-21 20:43
EDB規定,官津學校只「主動」要求學生留一次班如果係手「以家長名義」去要求留班,可以無限次
另外私校留班次數不受限制
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一定係天神,佢做得一條龍,即係有信心每個學生都會盡力教好,而唔係靠換血去保持成績。

C.Humphrey 發表於 22-12-22 10:29
呢個應該係校本規定而唔係教育局規定,我知有啲學校會留多過一次,逢二退一都聽過
...
係,我親戚唔係讀天神,佢讀普通津小中,佢真係由細到大不停重讀,我記得佢好難先捱到去中五(個親戚已超過20歲),佢父母終於頂唔順掉佢去外國讀野雞,終於成功畢到業。
‹ 上一主題|下一主題