用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧  

小-簡介會時,不太 buy 真道用11年來完成12年的課程,小朋友又不是要急急腳出來要幫補家計。

到了考 DSE 時,真道學生應該比其他同屆的細-年。所謂-吋短、-吋險,所以成績比其他直資遜色。

但又聽過它最 top 的學生入了 IB, 如果計埋這班學生,真道的又十分標青。

juneforgbb 發表於 22-12-20 19:57
真道係B2B, 相信好多人都估唔到,每年咁多人報名。其實一直唔了解真道點知要讀小一年
...

吾傳統
有IB

有人覺得入三私一直下一步是神校,而非讀唔掂走人,咁亦會有人覺得將來是讀真道IB, 而唔是考DSE。
都係講適合。
正如體育比賽,我自己話知校隊叻唔叻,關鍵自己個仔有得落場。

Sing13 發表於 22-12-20 19:42
直資基本上全部小六學生直上中學,band1至band3都有,學生之間差異大。
睇叻個班唔會差過band1A/B中學。以 ...
Smc 有外藉考生用gce Chinese (唔肯定,但機會大)

Sing13 發表於 22-12-20 19:42
直資基本上全部小六學生直上中學,band1至band3都有,學生之間差異大。
睇叻個班唔會差過band1A/B中學。以 ...
SMC中文科5+ 低但可能補底做得還可以,佢有冇公布3+ %?

回覆樓主:

smc有幾成外籍學生?

Sing13 發表於 22-12-20 20:08

學生數目差咁多, 你用cky or esf 最top嗰批成績比較下, 效果又可能唔同

真道全部考IB 英文B, cky 大部分中英文皆母語水平, 單看平均分又睇唔到這些分別

hkpapa852 發表於 22-12-15 11:50
KL2: 聖瑪加利男女英文中小學 (SMC)

還記得當年有會員係小一版話呢間學校小學係B2, 但中學係B1時, 我曾經 ...
我對SMC 興趣不大但十分欣賞校監俾自己仔女讀返SMC,係好有說服力嘅舉動。
題外話有冇人知道點解佢校章同校服同SMCC會咁似?兩間冇關係架嘛?

poonseelai 發表於 22-12-20 22:13

學生數目差咁多, 你用cky or esf 最top嗰批成績比較下, ...

前面既討論亦是同樣用真道DSE學生(後面个班?)嚟VS。

直資同官津band2中學唔同,前者亦會有班叻既學生。
而在香港分band制度下,官津band2可能入學最好成績個位都不如人哋band1入學最差成績個位。

gabejang 發表於 22-12-20 22:18
我對SMC 興趣不大但十分欣賞校監俾自己仔女讀返SMC,係好有說服力嘅舉動。
題外話有冇人知道點解佢校章同校 ...
雖然兩者都是天主教,但應該沒有關係!
相似只是巧合,大家都有smc 三個字母!

gabejang 發表於 22-12-20 21:34
SMC中文科5+ 低但可能補底做得還可以,佢有冇公布3+ %?
3322有84%,扣除少部份ncs, 中文3+都算唔錯。It is not officially announced

Sing13 發表於 22-12-20 23:05
前面既討論亦是同樣用真道DSE學生(後面个班?)嚟VS。

直資同官津band2中學唔同,前者亦會有班叻既學生 ...

我都唔同意只用真道dse vs 全民dse成績,如果當真道ib生都符合dse 33222, 真道整體dse 33222亦唔算高

近兩年 school report 連 dse 符合33222百分比都無提,記得早幾年仲有講

如果用#9數字, 即45%dse生有3322, 即38個, 如埋當46個ib生也有3322 , 共84人,即64%(total 131 人)有3322, 我唔会話算高

73662710 發表於 22-12-20 23:10
3322有84%,扣除少部份ncs, 中文3+都算唔錯。It is not officially announced

Smc既成績公布一直比较特别,系School Report還是學校網頁都冇。(我上次見到正式公布好似是2015年)。
外籍學生點計3322,當全部過晒?(咁華語學生既3322率實際上又會是幾多?)

Sing13 發表於 22-12-20 23:34
成績在admission talk會講!中文成績的details 我也不清楚。

Sing13 發表於 22-12-20 23:34

SMC 2022年33222 84.9%(45/53)
假如 NCS 學生23人 全部達標
華語學生 33222 73.3%(22/30)

Administration
https://www.smcesps.edu.hk/en/?p=admin

Annual Report 2021-2022 (p.19)
https://www.smcesps.edu.hk/en/file/doc/admin_School_Annual_Report_Year_2122_and_Financial_Summary.pdf

Publication
https://www.smcesps.edu.hk/en/?p=publication

School Newsletter September 2022
https://www.smcesps.edu.hk/en/file/doc/2022_school_newsletter_Sep.pdf

gabejang 發表於 22-12-20 21:34

SMC 2022年中文3+ ≥73.3%
(參考#95 據33222及NCS人數推算)

AndrewHo_FB 發表於 22-12-20 20:18
小-簡介會時,不太 buy 真道用11年來完成12年的課程,小朋友又不是要急急腳出來要幫補家計。

到了考 DSE  ...

同意,唔明白慳一年來做什麼
十二年中小學教育係教育局設計出來,我唔覺得一間學校嘅專家會勁過政府入邊嘅專家
這幾年全香港老師流失率大,佢個課程咁特別,新老師都未必適應到啊

Poyau 發表於 22-12-21 02:58
SMC 2022年中文3+ ≥73.3%
(參考#95 據33222及NCS人數推算)

SMC中學三班,據聞2017年中一收生每班人數38。畢業生人數53,中學赴海外升學既比例相當高。
SMC當然有唔少叻既學生,但成套教學模式是否適合考DSE(而又冇提供海外考試課程),我會有保留。

Sing13 發表於 22-12-21 07:23

學生家庭大多出自中產或以上,很多家長一早就安排好子女在高中階段出國留學。

Sing13 發表於 22-12-21 07:23

今年開始有iAL。咁樣會少啲人走!