用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧 ...
樓主: hkpapa852
go

【2016-2022】人氣直資/私立龍校DSE成績回顧  

hkpapa852 發表於 22-12-15 11:53
NT8: 優才(楊殷有娣)書院 (GT)
優才的33222率86.9%比聖瑪加利的84.9%為高,但是在4主科5+平均卻只有18.05%比聖瑪加利的28.45%為低,即是優才的高分率不高?

hkpapa852 發表於 22-12-15 11:51
KL4: 國際基督教優質音樂中暨小學 (ICQM)
成績很好

cherrieshum 發表於 22-12-15 13:28
優才的33222率86.9%比聖瑪加利的84.9%為高,但是在4主科5+平均卻只有18.05%比聖瑪加利的28.45%為低,即是優 ...

優才近年有IB分流了部分學生, 可能有影響

回覆樓主:

好正! 謝謝你

係每間學校加了一些 description
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

有部分直資學生,通過DSE成績去外國升學,以HKDSE換算成UCAS分數,只適用於甲類科目,中文及通識科目一般不計算在內,所以部分學生未必會著重此兩科。
亦會有學生考DSE而唔參加JUPAS派位。
所以以上學校有啲3322百分比並不高,但讀degree百分比並不低。

當然3322唔高亦是事實,直資好多學生重英輕中是直接原因(英小既相對更難提高中文)。

hkpapa852 發表於 22-12-15 11:50
KL2: 聖瑪加利男女英文中小學 (SMC)

還記得當年有會員係小一版話呢間學校小學係B2, 但中學係B1時, 我曾經 ...

Sing13 發表於 22-12-15 15:35
有部分直資學生,通過DSE成績去外國升學,以HKDSE換算成UCAS分數,只適用於甲類科目,中文及通識科目一般 ...
係呀!英文真的好強,中文則好弱。

hkpapa852 發表於 22-12-15 11:51
KL4: 國際基督教優質音樂中暨小學 (ICQM)
音小遠比中學部出色, 因為小一最早收生, 絕大部份家長都攪得好易 ...

其實音小音中家長唔多怕比人指點,太介意依樣嘢,通常都會揀返d 傳統學校,只係坊間對音小/音中太多"傳聞", 例如小學太淺etc, 其實小學部要拎到好成績,都唔hea 得,好多測默,只係因為一條龍,有部份學生唔會好似考呈分咁谷成績,過關就算,去到中學自然會發力,學校唔迫,做家長都唔會比仔女hea 啦

見到音中成績好,相信家長都好高興。

juneforgbb 發表於 22-12-17 10:15
其實音小音中家長唔多怕比人指點,太介意依樣嘢,通常都會揀返d 傳統學校,只係坊間對音小/音中太多"傳聞" ...

音小音中宗教太太太濃烈,我個人比較抗拒。我看過有關校長的影片,動不動就祈禱,又說會為全校老師祈禱,我個人覺得太虛偽。

cherrieshum 發表於 22-12-17 11:37
音小音中宗教太太太濃烈,我個人比較抗拒。我看過有關校長的影片,動不動就祈禱,又說會為全校老師祈禱, ...

讀落唔係真係好濃烈,本人冇宗教,都唔覺得好濃,我反而覺得面試/見面會比人感覺濃烈,平時返學其實冇咩嘢,不過宗教係好個人,接受唔到我都唔建議入讀

王錦輝好多B1b學生揀

我識幾個:棄顏寶玲揀王

棄培僑、棄李國寶、棄沙培、棄大埔沐恩都係揀佢

棄津校可以話為另外一條出路者

juneforgbb 發表於 22-12-17 11:43
讀落唔係真係好濃烈,本人冇宗教,都唔覺得好濃,我反而覺得面試/見面會比人感覺濃烈,平時返學其實冇咩嘢 ...
聽你這麼說,我比較安心

hkpapa852 發表於 22-12-15 11:50
KL2: 聖瑪加利男女英文中小學 (SMC)

還記得當年有會員係小一版話呢間學校小學係B2, 但中學係B1時, 我曾經 ...
英文科比一眾 Band 1 A學校還好,好過全部band 1B學校!

73662710 發表於 22-12-17 16:18
英文科比一眾 Band 1 A學校還好,好過全部band 1B學校!
謙虛D

minichong28    發表於 22-12-19 10:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-17 16:47
謙虛D
謝謝!

juneforgbb 發表於 22-12-17 11:43
讀落唔係真係好濃烈,本人冇宗教,都唔覺得好濃,我反而覺得面試/見面會比人感覺濃烈,平時返學其實冇咩嘢 ...
請問音中是英文中學,還是中文中學?如果是英文中學,語境如何?我看到音中的網頁全是中文,而學校公布的資料也全是中文。

cherrieshum 發表於 22-12-17 18:54
請問音中是英文中學,還是中文中學?如果是英文中學,語境如何?我看到音中的網頁全是中文,而學校公布的資 ...

音中係英文中學,同一般英中一樣,大部份同學都係講廣東話,不過聽中學同學講英文口音都唔錯,學校網頁冇分中小學,可能係咁,以中文介紹為主,小學部的數學係英文教,高小時連音樂都英文教

juneforgbb 發表於 22-12-17 21:25
音中係英文中學,同一般英中一樣,大部份同學都係講廣東話,不過聽中學同學講英文口音都唔錯,學校網頁冇 ...
謝謝回答。請問如果是其他科目,老師用英語教授,還是廣東話?

謝謝分析